Evet yanlış duymadınız nerdeyse baz istasyonu diyebileceğimiz nitelikte sinyal yayan  Archer AX6000.

TP link firmasının ev kullanımı için satışa sunduğu en yeni ve en güçlü modem diyebiliriz. archer ax6000’in bu kadar iddalı olmasının sebebi ise yeni wifi 802.11ax desteği yani 6. Nesil wifi ile kullanıcıya sunulması. 6.nesil wifi’ın bizlere sunduğu en belirgin özellik ise günümüzde neredeyse standartlaşmış olan 5. Nesil wifi’ın tam olarak 4 katı kadar bant genişliği sunabiliyor olması.

Modem bize neleri vaad ediyor?

Bilmeyenler için kısaca bant genişliğinin önemini şu şekilde açıklayalım; bant genişliği aynı ağdaki cihazların wifi kullanımını düzenleyen ve kullanımımızı modem başına max cihaz sayısı ile sınırlayan limittir yani cihazımız ne kadar geniş bir bant genişliği aralığı sunarsa bağlanan maksimum cihaz sayısı da bir o kadar artacak yada cihazlara sağlanan erişim hızı o denli artacaktır.

gorsel 1 2

Ve buna ek olarak modemimizin 1GB RAM belleği ve 1.8 ghz hızında çalışan işlemcisi mevcut bütün bu donanımı sayesinde karmaşık görevleri ve zorlu uygulamaları gerçekleştirebiliyor.  Bir çoğumuz 1080p çözünürlükte dahi video izlerken donma yada duraksama yaşayabiliyoruz, ancak archer ax6000 bu konuda 4k ve 8k video/oyun işlemleri için yeterli bant genişliği sunuyor ve eğer internetimiz elverişli ise 4k ve 8k da dahi hiçbir problem ile karşılaşmıyoruz. Maksimum kullanıcı limiti 50 kişi olan modem 8 adet anten ile geliyor ve bu da hem wifi sinyalimizin çekim alanını hem de kalitesini ciddi ölçüde artıran faktörlerden.

Bunların yanı sıra ekstra ebeveyn denetimi ekranlarında istediğimiz sitelerin kullanımını da yasaklayabiliyoruz. Üzerindeki usb 3.1 portu ve type c portları ile modem üzerinde kendimize ait bir ftp sunucusu oluşturabiliyor ve ağ üzerinde kullanıcılara ait dosyaları paylaşıp indirebiliyoruz bunun yanı sıra bağladığımız harddiskimizi evimize has bir bulut depolama sistemi olarak kullanabiliyoruz. 2.5 gigabit per second wan girişi ile en hızlı internet bağlantılarını bu modemde gerçekleştirebiliyor ve 8 gigabit Ethernet portu ile kablolu bağlantıda da hız üstünlüğümüze devam ediyoruz bu arada 8 gigabit Ethernet portu standart ethernete göre yaklaşık 10 kat daha hızlı bağlantı da sunabiliyor. Gelin bu kadar marifetli bir modemin kurulumunu yapalım ve ne kadar kısa sürdüğünü de gözlemleyelim.

Archer AX6000 kurulumu

gorsel 2 1

Cihazımızı kutusundan çıkarıp kablo bağlantılarını sağladıktan sonra. Google play store yada App store üzerinden “tp link tether”. Uygulamasını indirerek yada cihaz üzerindeki qr koddan uygulamayı indirerek. Kurulum yapmaya başlıyoruz.

gorsel 3

Bu kısımda en alttaki tp link archer ax6000’i seçiyoruz ve devam ediyoruz.

gorsel 4

Led lambamız bağlantılar doğru olduğunda akıcı olarak yanacaktır bu olmuş olacağından led akışkanlığı açık (led solid on) seçeneğini seçiyoruz ve burada modemimiz uygulamamıza bağlanıyor.

gorsel 6

Bağlantı kurulduktan sonra ilk önce wifi 2.4 ghz bandı kurulumunu yapıyoruz. Burada 2.4 ghz bandı için wifi adı ve şifresi belirliyoruz. Bunu yapar yapmaz 5 ghz kurulumu geliyor ve orada. Da 5 ghz bandı için aynı şekilde bir ssıd ve şifre belirleyerek devam ediyoruz.

gorsel 7

Modemimiz wan kurulumunu otomatik olarak yapabildiğinden. Harici bir işlem yapmıyoruz, kablosuz kurulumu yaptıktan sonra modemimizi kullanabiliriz. Kurulumumuz tamamlanmış oldu, artık internete daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde bağlanabiliriz.