CFast ve CF kartı arasındaki fark nedir? Yazıyı okuduktan sonra, CFast ve CF kartı karşılaştırma yaparak arasından uygun bir bellek kartı seçebilirsiniz.

CFast ve CF kartı karşılaştırma ve arasındaki fark nedir? Yazıyı okuduktan sonra, CFast ve CF kartı karşılaştırma yaparak arasından uygun bir bellek kartı seçebilirsiniz.

Bellek kartları, flaş bellek kullanılarak dijital olarak yakaladığınız şeyleri saklayabilir ve depolayabilir. Verileri saklamak için güç gerektirmezler, bu nedenle cihaz kapatıldığında veri kaybolmaz. Küçük fiziksel boyutlarıyla, taşınabilirler. Veri kaydetme/aktarma/yedekleme veya depolama alanını genişletmek için sıkça kullanılırlar.

Bellek kartları arasında SD, MicroSD, CompactFlash, CFast, XQD, CFexpress vb. bulunur.

CFast ve CF Kartı Karşılaştırma

CFast ve CF kartı arasındaki fark nedir? Yazıyı okuduktan sonra, CFast ve CF kartı karşılaştırma yaparak arasından uygun bir bellek kartı seçebilirsiniz.
CFast ve CF Kartı Karşılaştırma

CF ve CFast kartları, CompactFlash Birliği (CompactFlash Association) tarafından tanıtılan iki farklı bellek kartı türüdür. Dünyanın en küçük SATA katı hal sürücüsü olarak bilinen bunlar aynı zamanda bellek kartının en son standartlarıdır.

CFast ve CF kartı karşılaştırma ile nasıl ayırt edilir? İşte, bu yazı size cevabı verecek ve iki kart hakkında ek bilgi sunacak.

CF Kartı Nedir

CFast ve CF Karti Karsilastirma
CFast ve CF Kartı Karşılaştırma

CF (CompactFlash) kartı, 1994 yılında SanDisk tarafından tanıtılan bir bellek kartı formatıdır. Flash bellek teknolojisini kullanan CF kartlarının hareketli mekanik parçaları yoktur. Bu gerçekten dolayı, CF kartlarının diğer veri depolama ortamlarına göre daha güvenilir olduğu söylenebilir. Ancak, bir CF kartı yanlış şekilde bir cihaza takılırsa zarar görebilir.

CF kartlar, veriyi tutmak için bir bataryaya ihtiyaç duymayan çok küçük taşınabilir bir cihazda saklanır, bu da verinin cihaz kapatıldığında bile kaybolmayacağı anlamına gelir. Ayrıca, bellek kartındaki veri elektronik olarak yazılabilir, silinebilir ve yeniden programlanabilir.

1995 yılında geliştirilen CF standardı, başta profesyonel görüntüleme ürünü pazarına yöneliktir. CF kartı temel olarak iki türe ayrılır: Tip I ve Tip II. İki tür CF kartın farklı kalınlıklara sahip olmalarına rağmen, ikisi de 50 ince ve mükemmel bir şekilde düzenlenmiş pinler aracılığıyla ana bilgisayara veya CF kart okuyucunun içine bağlanabilir.

Tip I’in fiziksel boyutu 3.3 mm kalınlığındadır, Tip II’ninki ise 5 mm’dir.

Şu anda, CF6.0 özellikleri UDMA7’yi uygulamaktadır ve en fazla 167MB/s’ye kadar okuma hızı sunmaktadır ve isteğe bağlı bir kart sıcaklık işletim sıcaklık aralığı bildirim işlevi sunmaktadır. Bir CF kartın işletme darbe derecelendirmesi 2.000 gauss (G) iken, mekanik cihazların darbe derecelendirmesi 100 G ila 200 G’dir.

CFast Kartı Nedir

CFast ve CF Kartı Karşılaştırma
CFast ve CF Kartı Karşılaştırma

CFast kartı, CompactFlash formatının bir halefi olarak, CompactFlash kart form faktörünü Serial ATA (SATA) arabirimine birleştirir. CF kartları gibi, CFast kartları da iki türe (Tip I ve Tip II) sahiptir.

Bu formatın geliştirilmesinin ana amacı daha yüksek hızlara ulaşmaktır. Elbette, bunu başarıyor. Dahası, CFast kartı önceki CF kartı hızla yerini almaktadır.

CFast ve CF Kartı Karşılaştırma

CFast, CF kartı ile aynı mıdır? Hayır, aynı değiller. Aslında, CFast ve CF kartları farklı ürün sınıflarıdır.

CFast ve CF kartı karşılaştırma yapıldığında aralarındaki fark nedir? CFast ve CF kartı arasındaki farkı bulmak istiyorsanız, bu bölüme dikkat edin. CF kartları ile CFast bellek kartları arasındaki farkı dört açıdan açıklar.

Genel olarak, bir CF kartının boyutu ve hızı ön etikette gösterilir. CF kartı boyutları 4GB ile 512GB arasında değişmektedir. (KingSpec) CFast kartları için ise kapasiteleri 256GB ile 1TB arasındadır. CFast kartları, şekil ve boyut olarak CompactFlash kartlarına benzer ancak birbirleriyle uyumlu değillerdir.

CFast, mükemmel veri saklama süresi için dayanıklı bir SLC flaş bellektir. CFast 1.0 özelliklerine ve RoHS’a uyumludur. Küresel aşınma seviyeleme algoritması ile ürün ömrünü uzatmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, S.M.A.R.T., Statik Veri Yenileme ve Erken Emeklilik teknolojilerini destekler.

Pin

Yukarıda belirtildiği gibi, CF kartları ana bilgisayara veya CF kart okuyucusunun içine 50 pin deliği aracılığıyla bağlanır. Lütfen bu pinlerin kolayca bükülebileceğine dikkat edin. CFast bellek kartı, bir SATA uyumlu 7 pinli sinyal konektörü ve 17 pinli güç ve kontrol konektörü kullanır.

Okuma ve Yazma Hızı

CFast ve CF kartı karşılaştırma yapıldığında CFast kartı  CF kartlarından önemli ölçüde daha yüksek hızlara sahiptir. Örneğin, KingSpec CFast kartının okuma hızı 550MB/s’ye kadar ulaşabilir. CFast kartları, özellikle CFast standardını destekleyen cihazları gerektirebilir.

CFast kartı tarafından uygulanan CFast 1.1 özellikleri, okuma hızını 300MB/s’ye kadar ulaştırırken, yeni CFast kartı 2.0 özellikleri SATA-Ⅲ desteği ile 600MB/s’ye kadar okuma yapabilir. Bu, CFast kartlarının 4K videoları kaydetmek için yüksek kalitede videoları kaydetmek için ideal olmasını sağlar.

En son özellik CF6.0’a göre, CF kartın veri yol hızı 167MB/s’ye kadar ulaşabilir. CFast bellek kartı vs CF hızında: CFast kartı kazanır. Yüksek hızları arıyorsanız, CFast kartı alabilirsiniz. Ancak, bir CFast kartın maliyetinin bir CF karttan çok daha yüksek olduğunu bilmelisiniz.

Kullanım

Hızlı, dayanıklı ve taşınabilir olan CF kartlar, çoğu fotoğrafçı ve film yapımcısı tarafından tercih edilir. Genellikle yüksek kaliteli kameralar için çıkarılabilir bellek olarak kullanılırlar. CompactFlash kartlar kullanan kameralar aşağıdaki gibidir.

  • Canon 1D C, Yalnızca CompactFlash
  • Canon 1D X, Yalnızca CompactFlash
  • Canon 1D X Mark II, (1) CFast yuvası, (1) CompactFlash yuvası
  • Canon 5D Mark IV, (1) CompactFlash yuvası, (1) SDXC yuvası
  • Canon 5D Mark III, (1) CompactFlash yuvası, (1) SDXC yuvası
  • Canon 5DS, (1) CompactFlash yuvası, (1) SDXC yuvası
  • Canon C500, (1) CompactFlash yuvası, (1) SDXC yuvası
  • Canon C300, (2) CompactFlash yuvası, (1) SD yuvası
  • Nikon D800, (1) CompactFlash yuvası, (1) SDXC yuvası
  • Nikon D4S, (1) XQD yuvası, (1) CompactFlash yuvası

CFast kartları, yüksek çözünürlüklü görüntüler yakalamak ve yüksek kaliteli videoları kaydetmek için iyidirler. 4K videolar ve ağır uygulamalarla çalışan fotoğrafçılar ve sinematograflar tarafından sevilirler çünkü 600MB/s’ye kadar veri transfer hızı sağlayabilirler. CFast kartları genellikle büyük dosya boyutlarıyla çalışan fotoğrafçılar ve sinematograflar tarafından sevilirler. CFast kartları, yüksek kaliteli kameralar ve endüstriyel ürünlerde geniş bir kullanım alanına sahiptir, bunlar arasında gözetim kameraları, otomatik bilet toplama sistemleri, Telekom ekipmanları, yüz tanıma sistemleri, gömülü BOX PC’ler, endüstriyel tablet bilgisayarlar vb. bulunmaktadır.

CFast kartları kullanan kameralar şunlardır:

  • Canon 1D X Mark II, (1) CFast yuvası, (1) CompactFlash yuvası
  • Canon C300 Mark II, (2) CFast yuvası, (1) SD yuvası
  • Canon C700, (2) CFast yuvası, (1) SDXC yuvası
  • Blackmagic Design URSA Mini 4.6K, (2) CFast yuvası
  • ARRI Alexa Classic, XR modülü yükseltme gerektirir
  • ARRI Alexa SXT, CFast 2.0 adaptörü gerektirir

CFast ve CF Kartı Karşılaştırma

Kullanmadan Önce CFast/CF Kartları Bölümle veya Biçimlendir

Yeni bir CFast/CF kart satın aldıktan sonra, onu kullanmadan önce bölümlendirmeniz veya biçimlendirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde, normal şekilde kullanamaz ve “Kullanmadan önce disk X: sürücüsünde biçimlendirmeniz gerekiyor” gibi hata mesajları alabilirsiniz. Bu nedenle, CFast/CF kartının bölümlenmesi veya biçimlendirilmesi oldukça gereklidir.

Bunun için, Disk Yönetimi, Dosya Gezgini, Diskpart ve Partition Wizard gibi bölüm yönetim araçlarından yararlanabilirsiniz. Bellek kartını birkaç tıklama ile bölümlendirebilir veya biçimlendirebilirsiniz. Daha fazla olasılık sunar. Örneğin, diğer Windows yerleşik araçlarının yapamadığı şekilde depolama cihazlarını Ext2/3/4 dosya sistemine biçimlendirme imkanı sunar.

Ayrıca okuyun:

Önceki İçerikiPhone Odak Modlarını Kullanma
Sonraki İçerikAsus ROG Ally SSD’yi Yükseltme
Akıllı teknoloji ve üretkenlik konusunda tutkuluyum. Boş zamanlarında kodlamayla uğraşır ve canım sıkılınca satranç tahtasına geçerim, ama arada sırada rutinden kopmayı da severim. İnsanlara modern teknolojinin yolunu gösterme tutkusu beni daha fazla yazmaya motive eder. Bilgi seviyeme göre Windows Server sistemlerini kurabilir ve konfigüre ederim, yeni teknolojiler ve yeni alanlarda da gelişime açığımdır.