Gündelik hayatımızda web siteleri, uygulamalar ve programlar ana bir makine ile çalışma ihtiyacı duyarlar. Bu ana makinalar genelde bir şirkete bağlı monolit sistemlerdir. Bazen de sunucu çiftliği diye adlandırdığımız “Veri Merkezi” dediğimiz yerlerde tutulurlar. Sunucu Nedir ? İşte bütün detaylar?

Bu tip sistemler asla ev ortamında tutulmazlar. Bunların en büyük sebebi de kullanılan internet hizmetinin elverişli olmamasıdır. Sunucu dediğimiz güçlü bilgisayarlar, gigabit ve terrabyte hızında olan fiber internet çözümleri ile ayakta tutulurlar. ADSL diye adlandırdığımız ev interneti tipindeki eski nesil internet sistemlerinde kesinlikle tutulması tavsiye edilmez.

Sunucu Nedir ? İşte bütün detaylar?

Sunucuların Kullanım Alanları

E-Devletten randevu alırken, İnstagram’da bir videoyu beğenirken veya online bir oyun oynarken sunuculara gündelik hayatımızda ihtiyaç duyarız. Bankacılık işlemleri, devlet daireleri ve kurumsal firmalar. Bazen de kendi veri depolama hizmetini, web sitesi hizmetini veya mobil/standart uygulama kanadını canlandırabilmek, çalıştırabilmek için kullanırlar.

Sunucu dediğimiz bilgisayarların iç aksamları da kullandığımız kişisel ve ev bilgisayarlarından oldukça farklıdır. Çok fazla elektrik tüketimleri söz konusudur ve çok gürültülü çalışırlar. Sunucu Nedir ? İşte bütün detaylar? İçerisinde milyonlarca veri tutabilecek kapasitede olup istediğiniz her işlemi normal bir bilgisayardan daha hızlı bir şekilde yapabilmektedirler.

Görüntülü konuşma sistemleri genelde çift bağlantı teknolojisi kullanan sunucular vasıtasıyla çalışırlar. Uçtan uca sizin bağlantınızı şifreler. Karşı tarafa bir anahtar iletir ve karşı taraf sunucu üzerinden iletilen anahtar ile o görüşme şifresini çözüp görüşmeyi başlatır. Sunucu burada veri aracısı olmuş olur.

Sunucu kullanımları

Sunucu standartları nelerdir?

Bir diğer örnek ise web siteleridir. İçin veri tabanı dediğimiz bir terime başvururlar. Bir yazılım komponenti ile web yazılımı arasında veri bağlantısı sağlanır. Akabinde yazlım veri tabanı ile haberleşerek kullanıcının istediği veriler. Veri tabanından çekerek kullanıcı ara yüzüne işletir.

Sunucular hayatımızda bu denli işlemler görmektedirler. Güvenlik kameraları bile sunuculardan güç alırlar. Veri depolaması yapabilmeleri için bir yerden sonra standart disk yerine sunucu ihtiyacı duyarlar.