Windows'ta ve Linux'te Kurulum Tarihi ve Uptime (Çalışma) Süresi Nasıl Bulunur? (Resimli Anlatım)

Bilgisayarınızdaki işletim sisteminin kurulum tarihini ve çalışma süresini bulmak kolay bir iştir. Windows Komut İstemi‘nde ve Linux Terminal’inde (Uçbirim) çalıştırmanız gereken bazı basit komutların yardımıyla bu cevapları hemen bulabilirsiniz. Windows kullanıcıları, Görev Yöneticisi‘nde yalnızca çalışma süresini görebilirler.

Windows‘ta ve Linux‘te, işletim sisteminin kurulum tarihini ve PC çalışma süresini öğrenmek için kullanabileceğiniz bazı yararlı yardımcı programlar ve komutlar vardır.

Windows PC’de yükleme tarihi ve çalışma süresini bulmak:

  • Windows bilgisayarın kurulum tarihini bulmak için öncelikle Komut İstemi‘ni açalım. Bunu yapmak için, Çalıştır penceresinde CMD komutunu çalıştırın veya Win + R tuş kombinasyonuna basın.
  • Şimdi, işletim sisteminizin kurulum tarihini öğrenmek için, Windows 10 ve Windows 8‘de aşağıdaki komutu çalıştırın.

systeminfo | Find / i “original”

1 29

  • Windows 7 işletim sistemi için aşağıdaki komutu çalıştırmanız gerekir.

systeminfo | find / i “install date”

Linux PC’de kurulum tarihini ve çalışma süresini bulmak:

Windows gibi, kurulum tarihini ve çalışma sürenizi Linux PC‘nizde bulmak da kolay bir iştir. Linux‘te çalışma süresini bulmak için, terminali açıp aşağıdaki komutu çalıştırmanız yeterlidir. Bu komutu Ubuntu 16.10 sisteminde çalıştırdık ve diğer dağıtımlarda da çalışması gerekir.

Çalışma süresi

  • Bilgisayarın çalışma süresini bulmak için, Terminal‘de aşağıdaki komutu çalıştırmanız yeterli.

uptime

2 21

Kurulum Tarihi

Linux’ta kurulum tarihini bulmak için kurulum sırasında oluşturulan klasör ve dosyayı bulmanız gerekir. Böyle bir dosyaya aşağıdaki komutu çalıştırarak erişilebilirsiniz. Linux tabanlı işletim sisteminizin kurulum tarihini bulmanızı kolaylaştırır.

ls -l /var/log/installer

3 12