Ana Sayfa Haberler Sosyal Medya Akış Algoritmaları Nasıl Çalışır?

Sosyal Medya Akış Algoritmaları Nasıl Çalışır?

158
0

Sosyal medya akış algoritmaları ile ilgili bir konu duyduysanız ancak ne olduklarından veya yaptıklarından tam olarak emin değilseniz, bilmeniz gereken her şey burada.

Bu günlerde, algoritma kelimesini duymadan internete fazla giremezsiniz gibi görünüyor. Artık algoritmaların sadece bir dizi talimat olduğunu biliyoruz. Bu yüzden sosyal medya algoritmalarına bir göz atacağız.
Netflix’te The Social Dilemma’yı izlemiş ve şimdi folyo şapkanıza uzanıyor olsanız da, ya da sadece merak ediyorsunuz. Sosyal medya besleme algoritmaları hakkında bilmeniz gereken her şeye bakacağız.

Algoritmalar Nasıl Çalışır?

Sosyal medya algoritmalarından bahsettiğimizde, feed’inizde hangi gönderilerin görüneceğine karar veren feed algoritmalarından bahsediyoruz. Sosyal medya şirketlerinin muhtemelen çok sayıda algoritması vardır, bu yüzden baktıklarımızı ayırt etmek önemlidir.

Temel olarak, besleme algoritmaları, hangi gönderileri beğeneceğinizi tahmin etmek için makine öğrenimini kullanır ve bunları size özet akışınızda gösterir. Instagram’ın dikkate değer istisnası dışında çoğu sosyal medya platformu size algoritmik bir besleme veya kronolojik bir besleme arasında bir seçim sunar.

Twitter'daki kronolojik ve algoritmik yayınlar arasında bir karşılaştırma.

Algoritmik beslemelerde, gönderileri algoritmanın en iyi olduğunu düşündüğü sırayla görürsünüz. Kronolojik beslemeler ise gönderileri zaman damgalarına göre düzenler. Bu nedenle, Instagram feed’iniz, fazla etkileşimde bulunmadığınız birinin birkaç dakika önceki bir gönderisinden önce beğeneceğinizi düşündüğü bir hesaptan bir gönderi gösterebilir.

Bunu başarmak için geçmişte etkileşimde bulunduğunuz gönderilerden, şu anda iyi trend olan ve sponsorlu gönderilerden veri alır. Ancak bu algoritmaların incelediği veriler çok büyük.

Platformlar, arkadaşlarınızın hangi gönderileri beğendiğine, diğer sitelerdeki arama geçmişinize ve hatta gönderilere ne kadar süreyle baktığınıza bağlı olarak bilgi toplayabilir. Algoritma, tüm bu verileri birleştirerek, hangi gönderilerle ilgileneceğinizi tahmin edebilir.

Sosyal Medya Platformları Neden Algoritmaları Kullanıyor?

Sosyal medya platformları, sizi platformda tutmak için basit bir nedenden dolayı algoritmalar kullanır. İlgilendiğiniz gönderileri görüyorsanız, daha fazlasını görmek için kaydırmaya devam edeceksiniz. Bu temel insan içgüdüsü.

Peki sosyal medya platformları neden sizi platformda tutmakla ilgileniyor? Herhangi bir iş-paranın birincil amacına iner.

Bir sosyal medya platformunda gezinmek için ne kadar uzun süre harcarsanız, size o kadar fazla reklam gösterir. Bunu düşün. Her üçüncü Instagram gönderisinde bir reklam görürseniz, kaydırmaya ne kadar uzun süre devam ederseniz ve ne kadar çok gönderi görürseniz, o kadar çok reklam görürsünüz.

Sosyal Medya Akış Algoritmaları

Sosyal medyada her reklam gördüğünüzde, platform para kazanıyor. Sadece reklama bakmak, gösterim olarak adlandırılır. Sosyal medya platformları, reklam verenleri gösterimlere göre ücretlendirir. Yani her reklam gördüğünüzde sosyal medya platformu para kazanır. Bir reklama tıklayarak etkileşim kurduğunuzda bu ücretler artar.

Ayrıca sizi kaydırmaya devam etmek için başka bir birincil neden daha var. Bu uzun süreli kullanım. Sosyal medya platformları, uygulamalarını kullanmaya devam etmenizi ister. Uzun vadede sizden reklam geliri elde etmeye devam edebilmeleri biraz daha karmaşık.

Sosyal medya şirketleri, platforma geri dönmenizi istiyor. Çünkü bu, sizi aktif bir kullanıcı olarak sayabileceği anlamına geliyor. Aktif kullanıcı rakamı sosyal medya şirketleri için hayati önem taşımaktadır. Bu rakamı reklam oranlarını belirlemek, yatırım aramak ve başarıyı ölçmek için kullanırlar.

Gördüğünüz gibi, her şey gözlerinizi gönderilerde tutmak ve uygulamada gezinmenizi sağlamak için geri dönüyor,

Şirketler, Gördüğünüz Gönderileri Gerçekten Kontrol Ediyor mu?

Sosyal medya şirketlerinin gördüğünüz içeriği sıkı bir şekilde kontrol etmediğini ayırt etmek önemlidir.

Her platformun algoritması, size ilgili içeriği göstermek ve platforma para kazandırmak için tasarlanmıştır.

Algoritma kendi kendine gelişecektir. Bu, makine öğrenimi kısmıdır. Herhangi bir insan gözetimi olmaksızın size hangi gönderilerin gösterileceğini seçer. Hiçbir sosyal medya şirketinde masa başında oturan ve kimin neyi göreceğini seçen kimse yok. Her platform kendi algoritmasını oluşturup ona bir hedef verirken, şirket görüntüleyeceği içeriği seçemiyor.

Algoritmik beslemeler de herhangi bir içeriği kaçırmanıza neden olmaz. Hem Twitter hem de Instagram, algoritmalarının yalnızca gönderilerin sırasını etkilediğini açıkladı.

Bu, herhangi bir içeriği gizlemediği veya silmediği anlamına gelir. Bu nedenle, ilginç kabul edilen gönderiler en üstte gösterilecektir. Kaydırmaya devam ederseniz, uygulamayı son kullandığınızdan bu yana her yeni gönderiyi görmeye devam edeceksiniz.

Algoritmalarla ilgili büyük bir sorun var, o da bağımlılık. Sosyal medya, bağımlılık yapan bir alışkanlığın en iyi örneğidir ve aynı zamanda zihinsel sağlık sorunlarına da yol açabilir. Kanıtlanmamış, ancak birçok kişi sosyal medya algoritmalarının, insanları kaydırmaya devam eden geri bildirim döngüsünü zorlayarak bu sorunu daha da kötüleştirdiğine inanıyor.

Bu arada algoritmalar, yankı odaları oluşturmak, insanları aşırılık yanlısı içeriklere ve sahte haberlere yönlendirmek ve sansasyon yaratmayı teşvik etmekle de suçlanıyor.

Açıkçası, sizi sosyal medya uygulamasında tutmanın iyi bir dengesi var. İşte bu yüzden insanlar yerine gelişmiş algoritmalar çalışıyor.

Sosyal Medya Algoritmaları İşe Yarar mı? Yapmaları Gerekiyor!

Tabii ki, algoritmalar sosyal medyada ne görmek istediğimizi tahmin etmede mükemmel değiller – onlar bilgisayarlar, beynimiz değil. Algoritmanın tahminlerini yanlış yaptığı ve sizi o kadar da ilgilenmediğiniz içerikle sinirlendirdiği zamanlar vardır.

Algoritmaların sorunları vardır, ancak genellikle sosyal ağların istediği hedeflere ulaşırlar. Aksi takdirde, sosyal medya şirketleri onları kullanmazdı.

Ancak bu algoritmalara katılmak isteyip istemediğinize gelince, en azından seçim hakkınız var – genellikle.