IP Kamera Nedir? Özellikleri Nelerdir?

IP Kamera nedir?” “Özellikleri nelerdir?”

Hareket sensörleri sayesinde görüntüye duyarlı, bu görüntüleri dijital veriye çevirdikten (network) ağ yardımıyla yönlendirilen, kullanıcılara görüntü ileten sisteme verilen isimdir.

IP Kameranın çalışma sistemi

Yakaladığı görüntüyü kullanıcıya anlık olarak iletmesi, en önemli özelliğinden biridir. Bu iletimde, IP kamera lens sensörlerinde oluşan görüntü, elektrik sinyaline çevrilir. Bu elektrik sinyali, IP kameranın içinde dahili olarak bulunan işlemciye iletilir. İşlemci, analog olan bu elektrik sinyalini, dijital sinyale dönüştürüyor. Dijital sinyal, kayıt altına alınabileceği gibi, kameraya, dahili veya harici olarak bağlı network(ağ), ftp server, web server, smtp client üzerinden yayınlanması da mümkündür.

IP kameraların, analog kameralardan farkı, görüntüyü işleme biçimidir. IP kameralar, yakaladıkları görüntüyü sayısal veriye çevirdikten sonra, görüntüye çeşitli yöntemlerle (ağ, ftp, web vs.) erişim sağlanabilirken; analog kameralar, yakaladıkları görüntüyü DVR adı verilen kayıt cihazlarına aktarır. Farklı cihazlardan erişim sağlanması, programlanabilmesi, yüksek görüntü kalitesi sağlaması, çalışırken bilgisayara ihtiyaç duymaması gibi özellikler, IP kameranın avantajlarından sadece birkaçıdır. Maliyetlerinin düşük olması, kurulumlarının basit olması, genişlemeye ve programlamaya uygun bir yapısı olması nedeniyle IP kameralar, gelişen teknolojiyle daha çok tercih edilmektedir.

IP kamera çeşitleri: IR LED (diğer deyişle InfraRed Kameralar), Day-Night (Gece-Gündüz) Kameraları, Digital Kayıt Cihazları (DVR’lar), Matrix Switcher, Lens vb birçok çeşidi vardır.

Hareketli objelerin görüntülenmesinde daha başarılı sonuçlar verir.

Daha fazla çözünürlükle, daha fazla alan izleyebilmek mümkün olur.

Elektrik için kablolama maliyetlerini tamamen ortadan kaldırır ve bu da önemli bir maliyet avantajıdır.

PTZ kontrol sinyalleri, yine aynı data kablosundan gönderilir. Yazılımlar sayesinde çok fazla sayıda hareket noktası tanımlanabilir ve tek tıklamayla kamera, istenilen koordinatlara otomatik hareket edebilir.

Analog kameralarda görüntü, koaksiyel kablo ile iletilir ve bu iletimde, video sinyalinin herhangi bir güvenliği yoktur. Kablonun herhangi bir yerinden, sinyali alan herkes izleyebilir. IP kameralar ise, istenildiği takdirde, bu video datalarını kodlayıp şifreleyebilir ve ancak kendi yazılımları ile izlenmesini sağlayabilir. Video sinyallerinin şifrelenmesi, yüksek güvenlik gerektiren, özellikle de uzak bağlantılarda vazgeçilemeyecek bir özelliktir.

Dünyanın diğer ucundan bile olsa, internet üzerinden görüntüyü taşıyabilirsiniz.

İzleme ve kaydetme, alarm, ses transferi, kapasite ve depolama özellikleri açısından değerlendirildiğinde, toplam sahip olma maliyetleri daha düşüktür.

 

  IP Kamera Analog Kamera
Erişim Normal bir web tarayıcısıyla (ie,mozilla,opera vs.) görüntüyü izlemek ya da ayarlamak için internete bağlı bir bilgisayardan, dünyanın her yerinden erişmek mümkündür. Kapalı devrelidir ve uzaktan erişim imkanı yoktur.
Kullanım Kolaylığı ·       Internete bağlı bir  ile heryerden kolay erişim ve ayarlama.

·       Görüntüler, hardiske kaydedilebilir. Kolay arama yapma imkanı vardır. Kolay depolama imkanı sunar ve görüntüde bozulma yoktur.

·       Güvenlik amacıyla, kayıt sistemi farklı bir lokasyonda olabilir.

·       Uzaktan ayar yapmak mümkün değildir.

 

·       Kayıt, güvenlik sistemi ile aynı yerde yapılmak zorundadır.