BIOS, Windows’u başlatmadan donanım ayarlarınızı değiştirmenizi sağlayan her PC’nin çok önemli bir bileşenidir. BIOS’unuz da birçok özellik var, ancak bazı ileri düzey kullanıcılar yeni özelliklere erişmek için kendi bilgilerini güncelleme eğilimindedir.

BIOS’u güncellemek biraz karmaşık bir işlem olabilir, bu nedenle bugün size BIOS’unuzu Windows 10’da nasıl güncelleme yapacağınızı göstereceğiz.

BIOS’u güncellemek gerekli midir?

BIOS’unuzun yanıp sönmesi gelişmiş bir işlemdir ve doğru şekilde yapmazsanız PC’niz de büyük hasara neden olabilirsiniz. Çoğu durumda, donanımınız da büyük bir sorun olmadığı sürece BIOS’unuzu güncellemeniz gerekmez.

BIOS’taki ana sorun, anakartınız da ki bir yonganın üzerinde bulunması ve güncelleme işleminin yanlış gitmesi durumunda Windows’u başlatamazsınız.

Gelişmiş bir kullanıcı değilseniz, BIOS’unuzu güncel tutmaya gerek yoktur, ancak bir donanım sorununuz varsa ve onu düzeltmenin tek yolu BIOS’u güncellemektir, o zaman güncellemeniz gerekebilir.

Bir BIOS güncellemesini başarıyla gerçekleştirmek için, güncelleme işleminin güç kaybı veya beklenmeyen bir kapanma nedeniyle kesilmediğinden emin olmanız gerekir. Bu durumda, BIOS güncelleme işlemi başarısız olur ve büyük olasılıkla ana kartınıza zarar verirsiniz.

Herhangi bir sorunu önlemek için, dizüstü bilgisayarınızı doğrudan prize taktığınızdan veya masaüstü bilgisayarınız için bir UPS kullandığınızdan emin olun.

BIOS güncellemesi potansiyel olarak tehlikeli olabilir, ancak BIOS güncellemesinden sonra bazı avantajlar vardır. Bazen BIOS güncellemesi, yeni CPU desteği gibi yeni donanımlar için destek sağlar.

BIOS güncellemesinin bir başka avantajı da gelişmiş stabilite ve hız aşırtma gibi potansiyel olarak yeni özelliklerdir. Gördüğünüz gibi, BIOS’unuzu güncel tutmanız gerekmez, özellikle de yanlış BIOS güncellemesi diğer birçok soruna yol açabilir.

BIOS’unuzla ilgili olabilecek herhangi bir donanım sorununuz varsa, BIOS’u güncellemeniz önerilir. BIOS’unuzu güncellemenin birkaç yolu vardır ve bugün size nasıl yapılacağını göstereceğiz.

BIOS’umu Windows 10’da nasıl güncellerim? BIOS’unuzu güncellemenin en kolay yolu doğrudan ayarlarındandır. İşleme başlamadan önce BIOS versiyonunuzu ve anakartınızın modelini kontrol edin. Güncellemenin başka bir yolu, bir DOS USB sürücüsü oluşturmak veya Windows tabanlı bir program kullanmaktır.

Bunu nasıl yapacağınızı bilmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları kontrol edin.

Windows 10’da BIOS’u flaş etme adımları:

BIOS’unuzu güncellemeden önce, şu anda hangi sürümü kullandığınızı bulmanız gerekir. Bunu yapmanın en kolay yolu Komut İstemi veya Sistem Bilgisi aracını kullanmaktır.

BIOS sürümüne ek olarak , ana kartınızın modelini de bilmeniz gerekir. Anakartınızın modelini, Speccy veya CPU-Z gibi herhangi bir donanım bilgi aracını kullanarak görebilirsiniz.

Kullanmakta olduğunuz BIOS sürümünü bulduktan sonra, anakart üreticisinin web sitesinden yeni sürümü indirmeniz gerekir. Destek veya İndirme bölümüne gidin ve anakart modelinizi seçin.

Kullanmakta olduğunuz anakartın tam modeli için BIOS güncellemesini indirdiğinizden emin olun. Ana kartınıza yanlış BIOS sürümünü kurmak hasara neden olabilir, bu nedenle yeni BIOS sürümünü indirirken çok dikkatli olun.

BIOS’un hemen hemen tüm sürümlerinde, indirme sayfasında bulunan güncelleme notları bulunur, böylece güncellemenin hangi sorunları çözdüğünü kolayca görebilirsiniz.

BIOS’un yeni sürümünü indirdiğinizde, bir arşivde saklanır, bu yüzden önce onu çıkartmanız gerekir. Bundan sonra, talimatlar ve diğer bilgiler için mevcut beni oku dosyasını kontrol edin.

BIOS’unuzu güncellemenin birkaç yolu var ve biz onları kısaca gözden geçireceğiz.

1. Çözüm – BIOS’tan güncelleme

Bazı anakart üreticileri BIOS’unuzu yalnızca erişerek ve güncelleme seçeneğini seçerek flaş etmenize izin verir. Bu nispeten basittir ve bunu yapmak için indirilen BIOS güncellemesini bir USB flash sürücüye taşımanız gerekir.

Güncellemeyi USB sürücüsüne taşımadan önce, sürücüde başka dosya bulunmadığından emin olun. Şimdi USB flash sürücüyü PC’nize bağlamanız ve BIOS’a erişmeniz gerekir.

BIOS’a önyükleme sırasında uygun tuşa basarak erişebilirsiniz. Çoğu durumda bu Del veya başka bir F tuşu olduğundan, SETUP’a girmek için belirli bir tuşa basmanızı söyleyen bir mesaja dikkat edin.

Ek olarak, BIOS’a erişmek için hangi tuşa basmanız gerektiğini görmek için ana kart kılavuzunuzu her zaman kontrol edebilirsiniz.

Bu işe yaramazsa, aşağıdaki adımları izleyerek BIOS’a erişebilirsiniz:

  1. Windows 10 başladığında, Başlat Menüsünü açın ve Güç düğmesine tıklayın.
  2. Shift tuşunu basılı tutun ve Yeniden Başlat seçeneğini seçin.
  3. Çeşitli seçenekler görmelisiniz. Sorun Gider’i seçin.Windows 10da BIOS nasıl güncellenir COMPLETE GUIDE 1
  4. Şimdi Gelişmiş seçenekler> UEFI Firmware Ayarları’nı seçin.Windows 10da BIOS nasıl güncellenir COMPLETE GUIDE 2
  5. Yeniden Başlat düğmesini tıklayın; bilgisayarınız şimdi BIOS’a önyüklenmelidir. BIOS’a girdikten sonra, BIOS güncelleme seçeneğini arayın ve seçin. Şimdi USB flash sürücünüzden BIOS güncelleme dosyasını seçmeniz ve BIOS güncellemelerini beklemeniz gerekir. Bazı üreticiler gerekli tüm dosyaları içeren bir USB flash sürücü oluşturacak araçlar sunar, bu yüzden onları manuel olarak aktarmak zorunda kalmazsınız. Her bir anakart modeli için güncelleme işleminin biraz farklı olduğunu unutmayın, bu nedenle BIOS’unuzu nasıl güncelleyeceğinize dair ayrıntılı bilgi için kullanım kılavuzuna bakın.

    2. Çözüm – Bir DOS USB sürücüsü oluşturun

    Bu BIOS’u yanıp sönen eski bir yöntemdir ve muhtemelen en karmaşık olanıdır. Bu işlem, önyüklenebilir bir USB flash sürücü oluşturmanızı ve yeni BIOS sürümünü sürücüye de kopyalamanızı gerektirir.

    Ek olarak, BIOS’u yanıp sönecek bir komut dosyasına ihtiyacınız olacak. Bu dosya genellikle BIOS güncellemeniz ile birlikte arşivinizde mevcut olacak ve .exe veya .bat uzantılı olacaktır. Bazı durumlarda bu betiğin ayrıca indirilmesi gerekebilir.

    DOS sistemiyle önyüklenebilir bir USB sürücü oluşturmak için Rufus gibi üçüncü taraf araçlar kullanmanız gerekir. Bu aracı kullanarak sürücüyü basitçe biçimlendirin ve FreeDOS seçeneğini kullanarak önyüklenebilir bir disk oluştur seçeneğini işaretlediğinizden emin olun.

    Bunu yaptıktan sonra, BIOS güncelleme dosyasını ve kurulum komut dosyasını USB sürücüsüne aktarın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınızı USB sürücüsünden önyükleyin ve DOS kullanarak kurulum komut dosyasını çalıştırın.

    Bu gelişmiş bir işlemdir, bu yüzden bunun nasıl yapılacağı hakkında ayrıntılı talimatlar için anakart kılavuzunuzu kontrol etmenizi önemle tavsiye ederiz.

    3. Çözüm – Windows tabanlı programları kullanın

    DOS kullanımı sizin için çok karmaşık görünüyorsa, Windows tabanlı bir uygulama kullanmayı düşünebilirsiniz.

    Birçok anakart üreticisinin, basit grafik arayüzü kullanarak BIOS’u güncellemenizi sağlayan BIOS güncelleme uygulamaları vardır.

    Bunu yapmanın en basit yolu olmasına rağmen, onunla ilgili bazı sorunlar var. Yüklenen yazılımlar bazen bu işleme müdahale edebilir ve BIOS güncellemesinin başarısız olmasına neden olabilir.

    Güvenlik programları genellikle BIOS güncelleme işlemine müdahale edebilir ve her türlü sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir, bu nedenle BIOS’unuzu yanıp sönerken tamamen devre dışı bırakmanız en iyisi olabilir.

    Herhangi bir sistem çökmesi veya donması da güncelleme işlemini etkileyebilir, bu yüzden BIOS’u güncellemek için farklı bir yöntem kullanmanız daha iyi olabilir.

    Anakart üreticileri genellikle BIOS’unuzu güncellemek için en iyi yöntemi önerir, bu yüzden bu yöntemi kullandığınızdan emin olun.

    BIOS’u güncellemek zor bir işlem değildir, ancak potansiyel olarak tehlikeli olabilir, bu yüzden BIOS’unuzu güncellemeye karar verirseniz dikkatli olun.

    Ayrıca, başlamadan önce her şeyi iki kez kontrol ettiğinizden emin olun. Birçok BIOS güncelleme aracı size mevcut BIOS’unuzu kaydetme veya yedekleme seçeneği sunar, bu yüzden bu özelliği kullandığınızdan emin olun.

    BIOS’unuzu güncellemeniz gerekmez, özellikle de uygun şekilde yapmazsanız, anakartınıza geri dönüşü olmayan bir hasara neden olabileceğinizden.

    Ancak, bir donanım sorunu yaşıyorsanız ve tek çözüm BIOS’unuzu güncellemektir, BIOS’unuzu doğru şekilde nasıl güncelleyeceğinizi görmek için anakartınızın kullanım kılavuzunu dikkatlice okuduğunuzdan emin olun.

    Asus, Lenovo veya Dell gibi bazı bilgisayar üreticileri, BIOS’unuzu güncellemek için yerleşik bir araç sunar. Her şeyi biraz kolaylaştırmak için böyle bir araç sunup sunmadığını görmek için PC’nizin el kitabını her zaman kontrol edebilirsiniz.

    BIOS güncelleme işlemiyle ilgili başka sorunuz veya endişeniz varsa, bunları aşağıdaki yorumlar bölümünde bırakmaktan çekinmeyin.