telefonda kötü amaçlı yazılımlar nasıl anlaşılır
telefonda kötü amaçlı yazılım tespiti yapılması ve çözümleri

Bu yazımızda sizlere telefonda kötü amaçlı yazılım tespiti ve nasıl temizleneceğine dair bilgilendirme iletiyoruz.

Cep telefonu kullanmaktan kaçınan günümüzde ender insanlardan değilseniz, cebinizde bir siber bomba ile dolaşıyorsunuz demektir. Akıllı telefon kötü amaçlı yazılımları bulundurma riski sürekli büyüyen bir tehdittir. Dünya çapında beş milyardan fazla insan cep telefonu kullanıyor. Bu kişilerin bir çoğu, her telefonda ortalama kırk uygulamanın yüklü olduğu akıllı veya internet özellikli telefonlara güvenmektedir.

Yıllık olarak bakıldığında toplamda yaklaşık 200 milyar adet uygulama indiriliyor. Bu da her ne kadar önlemler alınsa da bazı kötü yazılımlar ile karşılaşma riskini düşününce korkunç bir rakam.

Resmi Apple ve Google tarafından kontrol edilen uygulama mağazaları, güvenli olmayan uygulamaları ayıklama konusunda dikkatlidir. Ancak birçok cep telefonu kullanıcısı, bulaşıcı kötü amaçlı yazılımlarla dolu uygulamaları farklı siteler apk olarak indirip kullanabiliyor. Bu yüzden Google Play Store gibi uygulama mağazalarını kullanmanızı tavsiye ederiz.

Telefonda Kötü Amaçlı Yazılım Tespiti Nasıl Yapılır?

Bir siber tuzağa düşmeniz için tek yapmanız gereken yanlış web sitesini ziyaret etmek, bir e-posta veya kısa mesajdaki bir bağlantıya tıklamak veya ekli bir belgeyi açmak. Bu sebeple uygulama indirmediğinizi zannedip aslında zararlı bir uygulama indirmiş olabilirsiniz.

Telefonunuzda ücretsiz ve hatta ücretli antivirüs uygulamalarının çoğuna sahip olmak, karmaşık siber saldırıları tespit etmek veya önlemek için çok az şey yapıyor. Ücretsiz Android antivirüs programlarının yaklaşık yarısı, kötü amaçlı yazılımları etkili bir şekilde algılamaz. Cihazınıza göre iyi bir uygulama tavsiyesi hatta yükleme ve tarama için bizlere ulaşabilirsiniz.

Endişelenmenizi gerektirecek en büyük durum ise telefonunuzun olağan bir şekilde çalışmaması bazı anlarda tepki vermemesi ve yavaşlaması en büyük belirtilerindendir.

Öncelikle telefonunuzdaki uygulamaların listesini görüntüleyerek işleme başlayınız.

Android Telefonda Kötü Amaçlı Yazılım Tespiti

Ayarlar paneline gidin ve izinler bölümünü açın. Tam konumu, yüklü Android sürümüne ve telefon üreticisinin kullandığı kullanıcı arayüzüne (UI) göre değişir.

Genel olarak, Ayarlar > Uygulamalar > Tüm Uygulamaları Gör’e gidebilirsiniz. Ardından bir uygulama adına dokunun ve listeyi aşağı kaydırarak İzinler‘e dokunun.

telefonda kötü amaçlı yazılım tespiti ve uygulama silme
telefonda kötü amaçlı yazılım tespiti

Varsayılan olarak verilen izinler için her uygulamayı kontrol edin. Uygulamanın ihtiyaç duyduğu hariç tümünü kaldırın. Kamera, mikrofon, belgeler ve fotoğraflara erişimin neden gerekli olduğunu sorgulayın. Bunlar yazılımdan para kazanmak için verilerinizi toplama yöntemleridir.

Ayrıca burada görüntülediğiniz ve bilerek yüklemediğiniz bir uygulama var ise önce kısa bir araştırma yapın daha sonra gerekli değilse bu uygulamayı siliniz.

iOS Telefonlarda Kötü Amaçlı Yazılım Tespiti

iPhone güvenliği de aşılamaz değildir. Android kötü amaçlı yazılımları, iOS bulaşmalarından çok daha yaygın olmasına rağmen, siber suçlular iPhone’lara daha iyi erişim elde ediyor.

Ayarlar > Apple Kimliği > Parola ve Güvenlik‘e gidin.

Tercih ettiğiniz seçenekleri ayarlamak için menü öğeleri arasında çalışın. Özellikle Apple Kimliğini Kullanan Uygulamalar bölümüne odaklanın. Fitness veya e-posta uygulamaları gibi hesaplarınıza bağlı üçüncü taraf uygulamaları bulabileceğiniz yer burasıdır.

Bu listeyi kısa tutun. Düzenle düğmesine ve kırmızı “sil” simgesine dokunarak artık kullanmadığınız uygulamaları kaldırdığınızdan emin olun.

telefonda kötü amaçlı yazılımlar nasıl anlaşılır
telefonda kötü amaçlı yazılım tespiti nasıl yapılır

Sonuç olarak ise telefonunuza bir antivirüs uygulaması yükleyerek tarama yaptırmak hatta gerekirse sıfırlama yapmaktadır.

Böylece sizlere telefonda kötü amaçlı yazılım tespiti nasıl yapılır. İstenmeyen uygulamalar nasıl temizlenir anlattık. Umarız sizler için faydalı olmuştur.

Sıradaki konular: