Monitörde Oluşan Sorunlara Karşılık Çözümler

Makalemizde, Monitörde oluşan sorunlara karşılık çözümler hakkında sizi bilgilendirmekteyiz.

Günümüzde hemen hemen her alanda kullandığımız bilgisayarlar bazen hata verebilir. Sıkça karşılaşılan sorunlardan birisi de monitörlerde meydana gelen hatalardır.

Monitör Nedir

Monitör, bilgisayarın işlemcisinden gönderilen sinyalleri bizim görebileceğimiz düzeyde görüntüye çeviren cihaz, çıkış birimidir.

Monitör Türleri

Monitörler, CRT ve LCD dediğimiz iki farklı tipte görülebilir. CRT monitörler televizyona benzeyen boyutlarıyla oldukça büyük iken LCD monitörler ise çok daha ince yapılıdır.

LCD Monitör Sorunları

 Titreme

Monitörün ekranında tekrar eden yanıp sönmeler varsa bunun nedeni farklı sorunlar olabilir.

Monitörde Oluşan Sorunlara Karşılık Çözümler
Monitörde Oluşan Sorunlara Karşılık Çözümler

Sıkıştırılmamış veya bozuk bir video kablosu bunlardan biri olabilir. Bu nedenle ilk olarak monitöre ve bilgisayara bağlı kabloyu sıkın, sorun devam ediyorsa kabloyu değiştirin. Bunu güç kablosu için de uygulayın, her iki uçta da kablonun doğru şekilde sıkıştırıldığından ve sağlam olduğundan emin olun ve sorun devam ediyorsa yeni bir kabloyla değiştirin. Sorunlu bir yenileme hızı ayarlaması da titremeye neden gösterilebilir. Monitörün yenileme hızı saniyede kaç kez görüntü çekebildiğini gösteren sayıdır ve bu Hertz (Hz) cinsinden ifade edilir. Genel olarak LCD monitör 59 veya 60 hertz kullanırken, birinci sınıf monitörlerde 75, 120 ve 144 Hertze kadar çıkabilir. Uygun hertz ayarının kullanıldığından emin olun.

 Şeritler

Birçok nedenden kaynaklanabilen siyah veya renkli şeritlerle karşılaştıysanız yukarıdaki başlıkta belirtilen çözümleri uygulayabilirsiniz. Ancak bu çözümler sorunu çözmediyse büyük ihtimalle monitörün kendisinde fiziksel hata var demektir. Bunun için yapmanız gereken, monitörü başka bir masaüstü veya dizüstü bilgisayarda denemektir. Eğer sorun buradan kaynaklanıyor ise LCD paneli değiştirmeniz gerekecektir.

 Çözünürlükteki Hata

Ekranınız birden masaüstü için uygun olmayan çözünürlüğü gösteriyorsa bunun en önemli nedeni grafik kartınız olabilir. Sorunun oluştuğu yerde grafik sürücüsü veya grafik kartının kendisinin olması olasıdır. Sürücüyü güncellemeyi denemek bu sorunu muhtemelen çözer, çözmediyse yeni bir grafik kartına ihtiyacınız olabilir.

Kapanmalar

Kendini belli aralıklarla kapatan monitör, prizden veya akım koruma prizinden yeterli gücü alamıyor olabilir. Bunun için yapmanız gereken, devre kesici anahtarını kontrol edip güç kablosunun doğru biçimde takıldığından emin olmaktır. Başka bir neden de aşırı ısınmadır. Monitörün kasasını ve güç adaptörünü kontrol ettikten sonra dokunamayacak kadar sıcak olduğunu görüyorsanız değiştirmeniz gerekir.

CRT Monitör Sorunları

 Bulanıklık

CRT monitörler tüp içerisindeki elektron tabancaları (elektron akışını üretmek ve hızlandırmak için bir cihaz) hizalarını kaybederse bulanıklık oluşabilir. Bu durumda yetkili servise başvurun.

Bulanıklık

 Renkler

Monitör aniden mavi, yeşil veya kırmızı renkleri göstermez hale gelirse büyük ihtimalle video kablosu ekran kartına tam oturtulmamıştır ve bunun düzeltilmesi gerekir. Sorun devam ediyorsa monitörü tamire götürmeniz gerekir.

 Ekran Kararması

Eğer ekranınız parlaklık ayarı sonuna gelmesine rağmen karanlıksa elektron tabancaları eskimiş olabilir ve monitörün değiştirilmesi gerekir.

Monitörde Oluşan Sorunlara Karşılık Çözümler
Monitörde Oluşan Sorunlara Karşılık Çözümler

DELL monitör sorunları için tıklayınız.

İlişkili makaleler,