Ana Sayfa İnceleme Linux için En İyi 5 FTP İstemcisi

Linux için En İyi 5 FTP İstemcisi

221
0
Linux için En İyi 5 FTP İstemcisi,

Linux’ta uzak bir sunucuya ve bu sunucudan dosya aktarmak ister misiniz? Verilerinizi güvenli bir şekilde aktarmanıza yardımcı olacak bu güçlü Linux için En İyi 5 FTP İstemcisi göz atın.

FTP veya Dosya Aktarım Protokolü, bilgisayarlar arasında ağ üzerinden dosya aktarmanın en yaygın yöntemidir. Aynı zamanda, büyük miktarda dosyayı bir sunucudan/sunucuya taşımak için tercih edilen seçenektir. Bu nedenle, işletim sisteminize bağlı olarak, size aynı konuda yardımcı olacak çeşitli FTP istemcileri bulacaksınız. Her biri diğerinden daha iyi aktarım ve yönetim özellikleri sunarken temel işlevleri vaat ediyor.İşte hemen kullanmaya başlayabileceğiniz en iyi FTP istemcilerinden bazıları.

1.  FileZilla

Linux için En İyi 5 FTP İstemcisi 1

FileZilla, Linux için en iyi FTP istemcileri listemizin başında gelir. Açık kaynaklıdır ve kullanımı kolay bir arayüz ile birlikte gelir. Bu da onu ilk kez kullananlar için bile kullanıcı dostu hale getirir.

Program, FileZilla’nın merkezinde yer alan FTP’nin yanı sıra, Dropbox, OneDrive, Microsoft Azure Blob Storage ve daha fazlası gibi farklı bulut depolama hizmetleriyle birlikte FTPS (TLS üzerinden FTP) ve SFTP ( FTP üzerinden SSH) protokollerini de destekler.

FileZilla’yı kullanarak büyük dosyaları (>4GB) herhangi bir sorunla karşılaşmadan aktarabilirsiniz. Gerekirse, dosya aktarımını yarıda devam ettirme seçeceğiniz de vardır. Diğer özelliklere gelince, program size uzaktan dosya arama, uzaktan dosya düzenleme, aktarım kuyruğu ve dosya aktarımı.  Ayrıca yönetim işlemlerini daha da basitleştirmek için güçlü bir site yöneticisine erişim sağlar.

FileZilla Nasıl Kurulur

FileZilla’yı Ubuntu/Debian’a kurmak için şunu çalıştırın:

sudo apt install filezilla

Arch Linux’ta:

sudo pacman -S filezilla

Fedora / CentOS ve RHEL’de:

sudo dnf install filezilla
sudo yum install filezilla

2.  Çapraz FTP

Linux için En İyi 5 FTP İstemcisi 2

CrossFTP, Linux için başka bir platformlar arası FTP istemcisidir. Tıpkı FileZilla gibi, hızlı arama, çoklu bağlantı ve çok yönlü protokoller ve bulut depolama hizmetleri desteği gibi olağan özellikler listesi sunar. Ancak birkaç ek özelliği de beraberinde getirir.

Böyle benzersiz bir CrossFTP özelliği, öğeleri daha sonra taşımanız gerektiğinde kullanışlı olan zamanlamadır. Aynı şekilde, dosya aktarımları sırasında gereken bant genişliği tüketimini sınırlamak için bir hız sınırlayıcı da alırsınız. Örneğin, birden fazla görev yürütüyorsanız ve CrossFTP’nin tüm bant genişliğinizi artırmasını istemiyorsanız, bant genişliği kullanımını sınırlamak için sınırlayıcıyı kullanabilirsiniz.

CrossFTP’nin en önemli özelliklerinden bahsetmişken, program, esasen daha hızlı dosya transferlerini kolaylaştırmayı vaat eden bir transfer motoru olan turbo motor dediği şeyi kullanıyor. Ayrıca aktarım sırasında verilerinizi korumak için AES algoritmasını kullanarak istemci tarafı şifreleme sunar.

Çapraz FTP Kurulumu

CrossFTP’yi Ubuntu gibi Debian tabanlı dağıtımlara kurmak için önce aşağıdaki bağlantıya gidin ve uygun CrossFTP paketini indirin.

İndirdikten sonra terminali açın ve dosyayı kaydettiğiniz dizine gidin.

İndir : CrossFTP

Son olarak, DEB paketini sisteminize kurmak için aşağıdaki komutu çalıştırın :

sudo dpkg -i ./crossftp_deb_package.deb

Arch Linux’ta, paketi AUR’dan yay kullanarak indirebilirsiniz:

yay -S crossftp-client

3.  gFTP

Linux için En İyi 5 FTP İstemcisi 3

gFTP, Linux için ücretsiz ve açık kaynaklı bir FTP istemcisidir. Hem GTK+ araç setine dayalı bir GUI hem de tercihinize göre kullanmayı seçebileceğiniz bir CLI sunar. Araç, FTP’ye ek olarak, daha fazla kullanım kapsamı için FTPS, SFTP, FSP ve FXP protokollerini de destekler.

Kullanılabilirlik söz konusu olduğunda, gFTP dosya işlemlerini basitleştirmek için oldukça basit ve kullanımı kolay bir arayüz sunar. Uzak sitelere kolaylıkla bağlanabilir ve herhangi bir aksaklık olmadan dosyaları oldukça hızlı bir şekilde aktarabilirsiniz. Programa yapılan güzel bir ekleme, dosya aktarımı sırasında karşılaşılan hatalar hakkında sizi bilgilendiren ve böylece bunlara göre hareket edebilmenizi sağlayan mesaj günlük kutusudur.

gFTP’nin sunduğu diğer ilginç özellikler arasında Unix, macOS, VMS, MVS ve NT (DOS) stili dizin listeleri için destek ve uzak sitelere hızlı bir şekilde bağlanmak için yer imi işlevi bulunur.

gFTP Nasıl Kurulur

gFTP’yi Debian/Ubuntu’ya kurmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:

sudo apt install gftp

Arch Linux’ta:

sudo pacman -S gftp

Fedora/CentOS ve RHEL’de:

sudo dnf install gftp
sudo yum install gftp

4. lftp

Linux için En İyi 5 FTP İstemcisi 4

lftp, Linux için CLI tabanlı bir FTP istemcisidir. Bu listedeki GUI tabanlı diğer bazı FTP istemci programlarıyla karşılaştırıldığında, lftp komut satırını kullanmayı tercih edenler için şık ve hızlı bir program olarak karşımıza çıkıyor.

İşlevsellik açısından, lftp diğerlerine çok benzer özellikler sunar ve BitTorrent protokolüne ek olarak FTPS, SFTP, HTTP, HTTPS ve HFTP dahil olmak üzere farklı dosya erişim yöntemlerini destekler ve bu da onu çok yönlü hale getirir. dosya aktarma aracı. Bu bir CLI aracı olduğundan, elbette, lftp durumunda bol olan ve bir dizi görevi verimli bir şekilde yapmanıza izin veren komutların avantajlarından yararlanırsınız.

Dosyaları lftp ile aktarırken, bir noktada yanlışlıkla programdan çıkarsanız , aktarımı arka planda tamamlamak için kendisini nohup moduna geçirmesini sağlar . Benzer şekilde, indirme yarıda kesilirse, program otomatik olarak durduğu noktadan yeniden başlar.

lftp Kurulumu

Debian/Ubuntu’da lftp’yi kurmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:

sudo apt install lftp

Arch Linux’ta:

sudo pacman -S lftp

Fedora/CentOS ve RHEL’de:

sudo dnf install lftp
sudo yum install lftp

5. Konqueror

Linux için En İyi 5 FTP İstemcisi 5

Konqueror, normal FTP istemcinizden daha fazlasıdır: FTP (ve SFTP) protokolleri üzerinden sistemler arasında dosya aktarımı da dahil olmak üzere her türlü dosya yönetimi ve dosya önizleme işlemi için bir İsviçre çakısı. Böylelikle sisteminize kurarak iki programı bir arada almış oluyorsunuz.

Her iki programın işlevselliğini bir arada bulundurmak, Konqueror’u bağlı sunucu/bilgisayardaki dosyalara göz atmak ve bunlar üzerinde kolaylıkla işlem yapmak için kullanmanıza da olanak tanır. Bu tür işlevlerin çoğu KIO eklentilerinin bir parçası olarak gelir ve böylece programın yeteneklerini genişletmek için bu eklentiler arasından seçim yapabilirsiniz.

Diğer FTP özelliklerine gelince, Konqueror indirme süresini hızlandırmak için duraklatma/devam etme, bölümlere ayrılmış dosya aktarımı (birden çok sunucudan indirme) ve BitTorrent kaynaklarından indirme sunar.

Konqueror Nasıl Kurulur

Konqueror’u Debian/Ubuntu’ya kurmak için şunu çalıştırın:

sudo apt install konqueror

Arch Linux’ta:

sudo pacman -S konqueror

Fedora/CentOS ve RHEL’de:

sudo dnf install konqueror
sudo yum install konqueror

İhtiyaçlarınız için Doğru FTP İstemcisini Bulma

Bu listenin yardımıyla, kriterlerinizi karşılayan ve gereksinimlerinizi karşılayan Linux sisteminiz için doğru FTP istemcisini seçebilmelisiniz.

Herhangi bir programın özellik seti öznel bir tercih olmasına ve farklı türde kullanıcıları farklı şekilde çekmesine rağmen, bir FTP istemcisi seçerken her zaman göz önünde bulundurmanız gereken birkaç husus vardır.

Böyle önemli bir yön, kullanılan protokoldür. Tüm veri aktarımlarınızın (ve sunucu oturum açmalarınızın) güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için, her iki veriyi de şifrelemek için şifreleme kullandığından SFTP’yi her zaman kullanmalısınız. Alternatif olarak, dosyaları aktarmanın farklı yollarını öğrenmek için diğer dosya aktarım yöntemlerine göz atabilirsiniz.