2.4GHz ve 5GHz Wi-Fi Frekansları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Wi-Fi, 802.11 kablosuz yerel ağ bağlantılarında (WLAN) kullanılan ağ teknolojisidir. Günümüzde bu teknolojiyi kullanan birçok cihaz bulunmaktadır. Akıllı telefonlar, akıllı televizyonlar, tabletler, güvenlik kameraları, dizüstü bilgisayarlar en çok karşılaştığımız Wi-Fi bağlantı özelliği sunan cihazlar arasındadır. Bu cihazlar arasında en çok kullanılan Wi-Fi frekansı ise 2.4GHz Wi-Fi frekansıdır. Wi-Fi ağ trafiğine her ne kadar 2.4GHz frekans bandı hakim olsa da, her geçen gün biraz daha gelişen kablosuz bağlantı teknolojileriyle birlikte 5GHz Wi-Fi frekansını kullanan cihaz sayısında da ciddi artışlar görülmektedir. Wi-Fi ağ trafiği bakımından 2.4GHz’e göre çok daha boş  alana sahip olan 5GHz frekans bandı, kendisinden birçok önceki band olan 2.4GHz bandına göre ciddi bir kullanım konforuna sahiptir.

2.4GHz ve 5GHz Wi-Fi Frekansları Arasındaki Farklar Nelerdir?

2.4GHz ile 5GHz frekansları arasındaki farklılıklar nelerdir?

 

  • Kablosuz İletişim Mesafesi

 

Daha yüksek frekans aralığını kullanan teknolojiler, daha kısa iletişim mesafesine sahiptirler. Buna sebep olan en büyük etken, teknolojinin kullanıldığı alanine tipografik şartlarıdır. Duvar kalınlıklıları ve eşyalar gibi katı zeminlere nüfuz edemeyen sinyal, kırılarak istemciye iletildiğinden, aktarılan verinin kalitesi düşmektedir. 2.4GHz frekansı, 5GHz frekansına nazaran daha yüksek bir frekans aralığı kullanmaktadır.

Qualcomm tarafından 5GHz frekansına yerleştirilen Beamforming teknolojisi, kablosuz ağ aralığını iyileştirmeyi amaçlıyor. Teknoloji, belirli bir yöndeki bir sinyali konsantre edip, daha uzakta bir sinyal iletim aralığı elde etmek için, iletim gücünü artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda bir alanın etrafındaki sinyalin yayılarak, sinyalin hedeflenen alanın her köşesine ulaşmasını sağlıyor. Ancak Beamforming teknolojisine rağmen 5GHz frekansının iletim mesafesine hesaplandığında, 2.4GHz‘den daha iyi olduğunu söyleyebilmek ne yazık ki mümkün değil.

2.4ghz 5ghz farkı 2

  • Transmisyon Hızı (Bant Genişliği)

Yüksek frekansları kullanan ağlar, daha düşük frekanslı ağlara nazaran çok daha hızlı şekilde veri transferine olanak sağlarlar. Bundan dolayı, 5GHz frekansını kullanan bir cihaz, 2.4GHz frekansını kullanan bir cihaza göre daha hızlı dosya alabilir ve gönderebilir. Özellikle video akışı gibi yüksek bant genişliği gerektiren teknolojileri kullanan cihazlarda 5GHz bandını kullananlar, çok daha yüksek kullanım konforuna sahiptir. Arttırılmış bant genişliği, 2.4GHz’e göre 5GHz’de en büyük artılardan.

2.4ghz 5ghz farkı 3

  • Girişim / Enterferans

2.4GHz frekansı, 5GHz frekansına göre daha fazla kullanım oranına sahiptir. Bu durum, kullanım yoğunluğuna yol açar ve kullanım sırasında parazitlerin ortaya çıkmasına sebep olur. 2.4GHz frekansında 3 ana Wi-Fi kanalı bulunuyorken, bu sayı 5GHz frekansında 23’tür. Bundan dolayı kablosuz ağ teknolojisi kullanan cihaz sayısı fazla olan kullanıcılara, 5GHz teknolojisi tavsiye edilir. Dağıtıcıya yönelik sinyal istemlerinde frekans kesilmeleri ve parazitlere sebep olacak cihazlar arasında mikro dalga fırınlar, kablosuz dect telefonlar, bebek monitörleri ve uzaktan kumandalı kilitler gösterilebilir.