Kondansatör nedir, ne işe yarar? Kapasitör elektronik temel devre elemanıdır; kondansatör. ( kapasitör, sığaç, kondansatör aynı şeydir) birbirine paralel ve bir dielektrik malzeme ile ayrılmış iki metal plakadan yapılmış bir yarı iletkendir.

İletken malzeme genellikle alüminyum malzemeden imal edilir. Dielektrik malzeme ise genellikle cam veya plastik katı yalıtkandır. Plakanın bir ucundan diğer ucuna çıkan iki uç ile elektronik devreye bağlanırlar. Bu elemanların bir artı ucu bir de eksi ucu vardır.

Kondansatör Nedir, Ne İşe Yarar?

Görevleri kendi kapasitelerine göre elektriği depolamaktır. Bu şekilde devre elemanlarına destek verirler. En küçük kapasitörler, bir faradın milyonda biri olan mikrofarad seviyesinde enerji depolarlar. Elektronik ders kitaplarında rastladığınız sığaç nedir, kapasitör nedir, kondansatör nedir gibi soruların hepsinin cevabı aynıdır. Aynı devre elemanına verilen farklı isimlerdir.

Kapasitörler devredeki görevlerine göre; belirli voltaj ve Farad değerlerine göre seçilmelidir. Örneğin 50 Volt 2200 mikro Farad kondansatörünüz değiştirilecekse; bunun yerine daha yüksek voltajda kapasitör takarsanız kısa zaman sonra bozulacaktır. Mutlaka alacağınız kapasitör, eskisi ile aynı volt ve Farad değerinde olmalıdır.

  •  kapasitör nedir
  •  kondansatör ne işe yarar
  •  kapasitör ne işe yarar
  •  sığaç nedir
  •  süper kapasitör nedir
  •  ses sistemi kapasitör ne işe yarar
  •  mikrofarad nedir
  •  mercimek kondansatör ne işe yarar

Kondansatör Görevleri

Kondansatörler, güç sınırlama, gücü filtreleme ve enerji depolama olmak üzere çok çeşitli elektronik uygulamalarda kullanılır. Bir kapasitörün iki plakası zıt yüklere sahiptir ve bir dielektrik ile ayrılırlar. Elektrik gücünün akışını stabilize etmek ve voltajı düzenlemek için kapasitör kullanılabilir. Analog filtre ağlarının çıkışını stabilize etmek için de yine kapasitör kullanılırlar. Örneğin, bir radyo veya TV’yi belirli bir frekansa ayarlamak için kullanılabilirler. Hatta bazı uygulamalarda bir kapasitör pilin yerini alabilir. Çok çeşitli elektrikli cihazlar için bir kapasitör olmazsa olmaz devre elemanıdır.

Kondansatör ne işe yarar?

Kapasitör, elektrik enerjisini depolayan bir yarı iletkendir. İçindeki elektrolit, elektrik enerjisini depolayabilen bir maddedir. Pozitif ve negatif yükü vardır. Bir yük ne kadar pozitifse, o kadar fazla enerji depolayacaktır. Pillerin aksine, kapasitörler yeni elektronlar üretmezler. Bunun yerine, enerjiyi bir elektrik alanında elektrostatik olarak depolarlar. Bu kapasitans, kapasitörün depolayabileceği enerji miktarını belirler.

Kondansatörün Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?

Her kondansatörün bir ömrü vardır, ömrü tükenen bu devre elemanının üst tarafına baktığınızda şişmiş ve çatlamış olduğunu göreceksiniz. Bu durumda + ve – yönlere dikkat ederek, devreye aynı değerde ( voltaj ve Farad) yeni bir kondansatör lehimleyebilirsiniz.