Bir ağda çok fazla potansiyel zayıf nokta bulunduğundan, her şeyin uygun şekilde korunup korunmadığını bilmek zordur. Bağlantınız güvende mi ve kusurların nerede olduğunu nasıl bileceksiniz?

Ağınızın güvende olup olmadığını nasıl kontrol edeceğinizi öğrenin.

  1. Güvenlik Duvarınızı Zayıf Yönler İçin Test Edin

İnternet güvenliğinizi kontrol etmek için ilk arama bağlantı noktası güvenlik duvarıdır. Güvenlik duvarının ana işi, bilgisayarınızdaki bağlantı noktalarını istenmeyen ziyaretçilerden korumaktır. Bu nedenle, yetkisiz bağlantıların kaymayacağından emin olmak için bu bağlantı noktalarını test etmek iyi bir fikirdir.

Neyse ki, güvenlik duvarınıza saldırmak için bir bilgisayar korsanı ödemenize gerek yok. ShieldUp! Gibi hizmetler bilgisayarınızın bağlantı noktalarında prod edin ve savunmanızı ihlal edip etmediğini geri bildirin. Güvenlik duvarınız sizi korumazsa, daha güvenli bir tane denemeye değer. Göz önünde bulundurmanız gereken en iyi güvenlik duvarı programlarını ele aldık, bu nedenle mevcut programınız başarısız olursa onları kontrol ettiğinizden emin olun.

  1. Antivirüs Gücünüzü Test Edin

Antivirüs yazılımı, kötü amaçlı hiçbir şeyin sisteminize kaymamasını sağlamak için indirmelerinizi korur. Sonuç olarak, etkin olduğundan ve işini düzgün bir şekilde yerine getirdiğinden emin olmak iyi bir fikirdir. Kötü bir antivirüs göründükleri için tehdit yakalamaz ve bilgisayarınıza bulaşmasına izin verir.

Bir virüsten koruma yazılımını güvenle test etmek için bir EICAR dosyası indirebilirsiniz. EICAR dosyaları kendi başlarına zararsızdır, ancak antivirüsler bir virüsmiş gibi algılamak için eğitilmiştir. EICAR dosyası kendi kendine indirebilir veya antivirüs sisteminizden gizlemek amacıyla ZIP dosya katmanları halinde paketlenebilir. Bu, EICAR dosyalarını, bilgisayarınızı gerçek tehditlere maruz bırakmadan virüsten koruma yazılımınızı sınamak için harika bir yol yapar.

3.Tarama Protokolünüzü Kontrol Edin

internet guvenlik 1

HTTP protokolünü kullanan bir web sitesine veri gönderdiğinizde, “düz metin” olarak adlandırılan olarak gönderilir. Bu, siz ve hedef sunucu arasındaki verileri şifreleyen hiçbir şeyin olmadığı anlamına gelir. Kullanıcılar, gönderdiklerinizi gizleyebilir ve herhangi bir özel bilgiyi not edebilir. Bu, birisinin verilerinizi kaydedip kaydetmediğinden asla emin olamadığınız için, herkese açık bir ağda kullanımı tehlikeli hale getirir.

Flipside, HTTPS verilerinizi şifreliyor. HTTPS genellikle bir web sitesine giriş yaptığınızda kullanılır, bu nedenle bilgileriniz gizlenir. Bir web sitesinin URL’ye bakarak HTTPS kullanıp kullanmadığını anlayabilirsiniz; bağlantınız güvenliyse “HTTPS” ile başlamalıdır. Tarayıcılar, verilerinizin şifreli olduğunu bildirmek için adres çubuğunun yanında bir simge de gösterebilir. Örneğin Google Chrome, size HTTPS kullandığını bildiren küçük bir asma kilit gösterecektir.

Bir web sitesine giriş yaparken, protokolü kontrol ettiğinizden emin olun. HTTPS kullanıyorsa, oturum açmak güvenlidir. Kilidi göremiyorsanız, web sitesi HTTP kullanıyor ve güvensiz. Popüler bir web sitesini ziyaret ettiğinizde bu gerçekleşirse, kötü amaçlı yazılımın sizi gerçek şeyle aynı görünen sahte bir web sitesine yönlendirmesi iyi bir olasılıktır. Bu, hackerların giriş bilgilerinizi alabilmesi ve gerçek web sitesinde gerçek hesabınıza girebilmesi için yapılır.

HTTPS’yi mümkün olduğunca çok web sitesinde kullanmakla ilgileniyorsanız, HTTPS Everywhere’e bakmaya değer. Bu, en popüler tarayıcılarla uyumlu olan ve onu destekleyen her web sitesinde HTTPS’yi zorlayan bir eklentidir.

  1. Yönlendiricinizi Hackerlardan Koruyun

Yönlendiriciniz, evinizin internet bağlantısının merkezidir. Bağlantınızı kimlerin kullanabileceğini ve kullanamayacağını ele alır, bu da hackerlar için anahtar hedef haline getirir. Bu nedenle, gelecekteki baş ağrıları önlemek için yönlendiricinizi korumaya değer.

Birincisi, Wi-Fi anahtarınız için WPA2 kullandığınızdan emin olun. Yönelticinizi kısa süre önce aldıysanız, WPA2’yi kullandığınızdan bu yana kullanma olasılığı çok yüksektir. Daha eski modellerde WPA veya daha kötüsü WEP kullanılacaktır. WEP kullanmamanızın birçok nedeni vardır, bu yüzden eğer kullanıyorsa yeni bir yönlendirici aldığınızdan emin olun.

Ağınız şifre kırma konusunda güvenli mi? Emin değilseniz yönlendiricinizin kullandığı şifreleri iki kez kontrol edin. Kontrol etmeniz gereken iki tane var: ağa erişmek için parola ve yönlendiricinin kendisi üzerinde size yönetici kontrolleri veren parola.

Bugünlerde yönlendiriciler, her modeli kesmeleri durdurmak için rastgele şifreler kullanıyor. Ancak daha eski veya daha ucuz modeller, klasik “kullanıcı adı: admin, şifre: admin” standardı gibi varsayılan kullanıcı adlarını ve şifreleri kullanır. Sizde varsa, derhal değiştirdiğinizden emin olun!

Paranoyak hissediyorsanız, yönlendiricinizin SSID’sini de değiştirebilirsiniz. Yönlendiriciniz varsayılan olarak, hangi modelden farklı olduğunu belirten bir ad yayınlar. Bilgisayar korsanları yönlendirici modelinizde bir kusur bulursa, SSID’niz savunmasız bir yönlendirici kullandığınızı ortaya çıkarır.

Yönlendiricinize eğlenceli bir ad vermek, model adınızı gizler ve bilgisayar korsanlarının güvenliğinizi kırmasını zorlaştırır.

  1. VPN Bağlantınızı Sızıntılara Karşı Kontrol Edin

internet guvenlik 2

İnternet bağlantınız DNS sızıntılarına karşı güvenli mi? Bir VPN kullanıyorsanız, gerçek yeriniz hakkında bilgi sızdırıp sızdırmadığını kontrol etmek iyi bir fikirdir. “VPN” terimi sizin için bir şey ifade etmiyorsa, bu adım için endişelenmenize gerek yoktur. Bunun yerine, neden bir VPN’ye ihtiyaç duyduğunuzun nedenlerini ve neden ne anlama geldiğini kontrol etmiyorsunuz?

Bir VPN kullanıyorsanız, servisin sizi IP Sızıntısı kullanarak gizlediğini kontrol edebilirsiniz. Bu, VPN bağlantınızın güvenli olduğundan ve gerçek bilgilerinizi “sızdırmayacağından” emin olmak için trafiğinizde etkili olacaktır. VPN’siz web sitesini ziyaret ederseniz, bağlantınızdan elde edebileceğiniz tüm bilgileri size gösterir.

VPN’yi etkinleştirdikten sonra web sitesini tekrar ziyaret ettiğinizde, kendiniz yerine VPN’in sunucu ayrıntılarını göstermelidir. Bilgilerinizi görürseniz, bu VPN’inizin bağlantınızı düzgün bir şekilde sağlamadığı anlamına gelir.