Bir monitörün veya TV’nin yenileme hızı, ekrandaki görüntünün saniyede maksimum çekilme veya yenilenme sayısıdır. Yenileme hızı hertz cinsinden ölçülür.

Yenileme hızı, tarama hızı, yatay tarama hızı, frekans veya dikey frekans gibi terimlerle de ifade edilebilir.

yenileme hizi nedir 1

Bir TV veya PC Monitörü Nasıl “Yeniler?”

Bir TV veya bilgisayar monitörü ekranındaki görüntü, en azından CRT türü, öyle görünse bile statik bir görüntü değildir.

Bunun yerine, görüntü ekranda o kadar hızlı bir şekilde (saniyede 60, 75 veya 85 ila 100 kez veya daha fazla) “yeniden çizilir” ve insan gözü onu statik bir görüntü veya pürüzsüz bir video vb. olarak algılar.

Bu, örneğin 60 Hz ile 120 Hz monitör arasındaki farkın, 120 Hz monitörün 60 Hz monitörden iki kat daha hızlı görüntü oluşturabilmesidir.

 

Bir elektron tabancası monitörün camının arkasına oturur ve bir görüntü oluşturmak için ışık gönderir. Tabanca ekranın en üst sol köşesinden başlar ve ardından yüz boyunca satır satır ve sonra aşağıya ulaşana kadar hızla görüntüyle doldurur, ardından elektron tabancası sol üst köşeye geri döner ve başlatır.

Elektron tabancası bir yerdeyken, yeni görüntüyü beklerken ekranın başka bir kısmı boş olabilir. Ancak yeni görüntünün ışığı ile ekranın ne kadar hızlı yenilendiğinden dolayı bunu görmüyorsunuz.

Düşük Yenileme Hızı ve Monitör Titreşimi

Bir monitörün yenileme hızı çok düşük ayarlanmışsa, titreme olarak algıladığımız görüntünün “yeniden çizildiğini” fark edebilirsiniz. Monitör titremesine bakmak hoş değildir ve hızla göz yorgunluğuna ve baş ağrısına yol açabilir.

LCD Monitörlerde Yenileme Hızı

Tüm LCD monitörler, normalde titreşime (genellikle 60 Hz) neden olan eşiğin üzerinde bir yenileme hızını destekler ve CRT monitörlerin yaptığı gibi yenilemeler arasında boş kalmazlar.

Bu tasarım yeteneği nedeniyle, LCD monitörler titremeyi önlemek için yenileme hızı ayarlamaları gerektirmez.

Yenileme Hızı Hakkında Daha Fazla Bilgi

Mümkün olan en yüksek yenileme hızı mutlaka daha iyi değildir. Yenileme oranının bazı video kartlarının desteklediği 120 Hz üzerine ayarlanması gözlerinizi de olumsuz etkileyebilir. Bir monitörün yenileme hızını 60 Hz ila 90 Hz olarak ayarlamak çoğu için en iyisidir.

CRT monitörün yenileme hızını monitörün teknik özelliklerinden daha yüksek bir değere ayarlamaya çalışmak “Frekans Dışı” hatasına neden olabilir ve sizi boş bir ekranla bırakabilir. Windows’u Güvenli Modda başlatmayı ve ardından monitör yenileme hızı ayarını daha uygun bir şekilde değiştirmeyi deneyin.

Maksimum yenileme hızını üç faktör belirler: Monitörün çözünürlüğü (düşük çözünürlükler genellikle daha yüksek yenileme hızlarını destekler), video kartının maksimum yenileme hızı ve monitörün maksimum yenileme hızı.