Ana Sayfa Bilgisayar Yeni SSD Alırken Bilmeniz Gereken 7 Terim

Yeni SSD Alırken Bilmeniz Gereken 7 Terim

110
0

SSD özellikleri ilk bakışta göz korkutucu görünse de, gerçek şu ki bu terimleri anlamak oldukça basittir.

Yeni bir cihaz satın almak, ilk seferde asla kolay değildir, özellikle de ne satın aldığınız hakkında bir fikriniz olması için her türlü jargonu bilmenizi gerektiriyorsa. Ne kadar harika olsalar da, katı hal sürücüleri bu sorundan muzdariptir.Neyse ki, SSD spesifikasyonları ilk başta aşırı derecede göz korkutucu görünse de, gerçek şu ki, bu terimlerin anlaşılması oldukça basittir. Bu nedenle, henüz bir SSD satın almamanızın tek nedeni kafa karıştırıcı jargondan kaynaklanıyorsa, lütfen tekrar düşünün! Bu nedenle, bir SSD satın almadan önce bilmeniz gereken yedi önemli terim var.

1. Form Faktörü

Form faktörü SSD belirli bir standarda göre gerçek fiziksel boyutunu tarif etmektedir. Bir terim olarak, SSD’lerden (örneğin, anakartlar ve HDD’ler) daha fazlası için kullanılır, ancak fikir baştan sona aynıdır: bu belirli şey ne kadar büyük?

Form faktörü önemlidir çünkü SSD’nin bilgisayarınıza sığıp sığmayacağını belirler.

SSD’ler için çoğu seçenek, dizüstü bilgisayar boyutundaki HDD’lere denk gelen 2,5 inçlik bir form faktörü ile gelir. Bunu, 3,5 inçlik bir form faktörüne sahip masaüstü boyutlu HDD’lerle karşılaştırın. SSD’ler doğal olarak bu boyutta gelmez, ancak bunları 2,5 ila 3,5″ bir adaptörle kaplayabilirsiniz .

İlgili bir husus, SSD’nin düz olarak yerleştirildiğinde ne kadar yüksek olduğunu açıklayan z-yüksekliğidir . Örneğin, her ikisi de 2,5 inç olan iki SSD’nin z yüksekliği farklı olabilir; bu, birinin bilgisayarınız için çok kalın olabileceği ve diğerinin tam olarak sığabileceği anlamına gelir.

Ancak, tek SSD form faktörü 2,5″ değildir. SSD’ler, genellikle M.2 NVMe’ler ve M.2 SATA’lar , mSATA, SlimSATA ve daha fazlası olarak bilinen modüller olarak da gelir .

2. IOPS

SSD performansı söz konusu olduğunda, kontrol etmeniz gereken önemli bir özellik, Saniye Başına Giriş/Çıkış İşlemleri anlamına gelen IOPS’dir (“eye-ops” olarak telaffuz edilir).

Layman’ın terimleriyle, IOPS, SSD’nin sürücünün rastgele bölümlerinde rastgele veri paketlerini ne kadar hızlı okuyup yazabileceğini tahmin eder. Bu, ortalama bir kullanıcının gerçek dünyadaki normal, günlük kullanım koşullarını simüle eder. Daha yüksek IOPS her zaman daha iyidir.

IOPS , sürücünün büyük miktarda veriyi belirli bir sürücü konumuna ne kadar hızlı okuyup yazabildiğinin farklı bir ölçümü olan sıralı okuma/yazma işlemleriyle karıştırılmamalıdır . Bu, büyük dosyaların aktarılmasını simüle eder. Bu durumda da daha yüksek daha iyidir.

Hangi Yükseltmeler Bilgisayarinizin Performansini En Çok Artiracak 1 1

3. Döngüleri Yaz

Bir SSD’nin mimarisi, sayfalar halinde gruplandırılmış birçok farklı hücreden ve bloklar halinde gruplandırılmış birçok farklı sayfadan oluşur. Ne yazık ki, bu blokların üzerine seçici olarak yazılamaz – bunun yerine, üzerine yeni veriler yazılmadan önce tüm bloğun silinmesi gerekir.

Bir blok her silindiğinde ve üzerine yazıldığında, buna yazma döngüsü denir . Bunu bilmek neden önemlidir? Çünkü blokların artık yeni veri yazamayacakları bir noktaya gelmeden önce sınırlı sayıda yazma döngüsü vardır.

Neyse ki SSD üreticileri, aşınma dengelemeyi uygulayarak bunun bir kısmını hafifletti . Farklı SSD’ler, farklı aşınma dengeleme türleri uygular, ancak nihai hedef aynıdır: SSD’nin ömrünü mümkün olduğunca uzatmak için mümkün olduğunca az yazma döngüsünü boşa harcamak.

İşte iyi haber: Bu noktada, SSD’ler, ortalama bir kullanıcı için yazma döngülerinin artık önemli olmadığı kadar gelişmiştir. Bu nedenle, her gün gigabaytlarca veri yazan veri merkezleri ve kurumsal işletmeler için gerçekten endişe vericidir.

4. KIRMIZI

TRIM destekli SSD’ler birkaç yıl önce büyük haber oldu, ancak TRIM desteğinin gerçekte ne olduğu konusunda hala kafanız karıştıysa veya şimdiye kadar hiç duymadıysanız, o zaman içiniz rahat olsun.

TRIM (aslında bir kısaltma değildir), zaman içinde performans düşüşünü önlemek için SSD’ler tarafından kullanılan bir yöntemdir. Bunun neden işe yaradığını anlamak için SSD’lerin verileri nasıl depoladığını tekrar gözden geçirelim.

Yeni verilerin yazılabilmesi için SSD bellek bloklarının silinmesi gerektiğini unutmayın. Ya bir bloğun yarısı doluysa ve siz sadece diğer yarısını doldurmak istiyorsanız? Verilerin ilk yarısını başka bir yerde saklamanız, bloğu silmeniz, ardından verilerin ilk yarısını artı eklemek istediğiniz yeni verileri yeniden yazmanız gerekir.

TRIM, SSD’lerin bir blok içindeki belirli veri bölümlerini silmesine izin verir . Bu şekilde, yeni verilerin yazılması gerektiğinde, sürücünün tüm yedekleme-silme-yeniden yazma sürecinden geçmesi gerekmez. Sadece yazabilir.

Hangi Yükseltmeler Bilgisayarinizin Performansini En Çok Artiracak 2 1

5. MTBF

MTBF , Arızalar Arasındaki Ortalama Süre anlamına gelir. Söz konusu modelin günde 8 saat çalışan 1.000 SSD’lik bir popülasyonu göz önüne alındığında, belirli bir SSD modeli için başarısızlık oranını tahmin eden istatistiksel bir ölçümdür.

Dolayısıyla, Samsung 850 EVO 250 GB’nin 1,5 milyon saatlik bir MTBF’ye sahip olduğunu duyduğunuzda, bu, günde 8 saat çalışan bu belirli SSD’nin 1.000 kişilik bir popülasyonunda, bu sürücülerden birinin her 187,5 günde bir arızalanacağı anlamına gelir:

Çoğu insan MTBF’yi “bu sürücü ortalama olarak 1,5 milyon saat sürecek” şeklinde yorumluyor, bu tamamen yanlış ! Aslında 1,5 milyon saat 171 yıl anlamına geliyor. Bu çok saçma olurdu!

6. Kontrolör

SSD’ler herhangi bir bilgisayar işlemi için kullanılmamasına rağmen (CPU’lar, GPU’lar ve ALU’lar bunun içindir), SSD’nin birçok özelliğini yöneten yerleşik bir işlemciye benzeyen denetleyici adı verilen bir şeye sahiptirler: okuma, yazma , aşınma tesviye, çöp toplama vb.

Bir SSD’nin denetleyicisi, markalar ve modeller arasındaki en büyük ayırt edici faktörlerden biridir. Bununla birlikte, genel şemada, ortalama bir kullanıcı kontrolörler arasında bir şey söyleyemeyecektir, bu yüzden çok fazla endişelenmeniz gereken bir şey değil.

Satın almak için bir SSD seçerken, denetleyicinin kendisinden çok teknik özelliklere ve incelemelere odaklanın.

Hangi Yükseltmeler Bilgisayarinizin Performansini En Çok Artiracak 3 1

7. SLC, MLC veya TLC

Bir SSD’deki gerçek bellek hücreleri üç türden biri olabilir: tek seviyeli hücre , çok seviyeli hücre veya üç seviyeli hücre . Bunlar, hücre başına kaç bitin depolanabileceğini açıklar (sırasıyla 1, 2 veya 3). Tüketici sınıfı sürücüler için, SLC ve MLC daha yaygın varyantlardır.

İşte tüm bunların sizin için anlamı: SLC sürücüleri daha kararlıdır ancak daha pahalıdır, MLC sürücüleri ise daha düşük maliyetlidir ancak veri hatalarına daha yatkındır. Genel olarak, MLC ayrıca SLC’den daha yavaş olma eğilimindedir. Hem SLC’den hem de MLC’den daha yeni olan TLC, maliyet açısından en verimli olanıdır, ancak hatalara daha da yatkındır.

Hangisini seçeceğinizden emin değil misiniz? Kapasite için bir TLC sürücüsü düşünün. Dolar başına en fazla depolama alanını alacaksınız, ancak sizin için ölebilir. İçin güvenilirlik , SLC sürücü için gidin. Bu, gerçekten sürücü arızası riskini alamıyorsanız idealdir. Her ikisinden de biraz istiyorsanız , bir MLC sürücüsüne geçin.

SSD’ler Gerçekten Buna Değer

Umarım, kendi SSD’niz için alışveriş yapma konusunda sahip olabileceğiniz tüm çekinceleri ele almışızdır. Günün sonunda, SSD’lerin neredeyse tüm durumlarda HDD’leri geride bıraktığına inanıyoruz. Bu nedenle, yalnızca bütçeniz çok kısıtlıysa veya onu toplu depolama sürücüsü olarak kullanıyorsanız bir HDD edinin.