USB-A ve USB-C USB konektörleri arasındaki fark nedir?

Bilgisayar ekipmanları gibi çoğu elektronik cihaz, en az bir adet USB Type-A bağlantı noktası içerecektir. Bu nedenle USB konektörlerinin uzun süredir piyasada olduğunu söylemek doğru olur. Akıllı telefonlar, güç bankaları ve harici sabit sürücüler gibi daha küçük cihazlar, değerli alandan tasarruf etmek için genellikle daha küçük USB B Tipi konektörlere veya mikro USB konektörlerine sahip olacaktır.

USB-C, cihazlar arasında veri şarj etmek ve aktarmak için tek bir çözüm olarak öne çıkıyor. Soru şu ki, gerçekten daha önce kullandığımızdan daha iyi mi? Standart USB-A bağlantı noktasına kıyasla bazı temel özelliklerine bakacağız.

usb a ve usb c arasindaki fark nedir 1

USB-A Konektörleri

Geri dönüşümlü yeni şekil konektörleri

USB-A, Type C’den çok daha büyük bir fiziksel konektöre sahiptir, Type C, bir mikro-USB konektörü ile aynı boyuttadır. Tip A’dan farklı olarak, bağlantı kurmaya çalışırken doğru yönü bulmak için onu denemeniz ve takmanız, ters çevirmeniz ve ardından bir kez daha çevirmeniz gerekmez. Type C’nin güzelliği, konektör pimleri her iki tarafta da aynı olduğu için herhangi bir şekilde takılabilmesidir.

usb a ve usb c arasindaki fark nedir 2

USB-C Konektörleri

Yeni standardı desteklemek

10 Gbps’ye kadar son derece hızlı veri aktarımlarına izin veren ve güç dağıtımını mümkün kılan USB PD gibi çeşitli USB standartlarını destekler.

Daha da hızlı şarj

Şu anda standart bir USB 2.0 bağlantısı 2,5 W’a kadar güç sunar. USB-C tarafından desteklenen USB PD standardı ise 100 W’lık devasa bir güç sağlar. Bir dizüstü bilgisayarı şarj etmek için fazlasıyla yeterli. Çift yönlüdür. Yani bağlı cihazlar aynı anda hem güç gönderip hem alır. Üstelik tüm bunların üstesinden gelmek için.

Yerden tasarruf
Çok sayıda farklı konektörler bağlantı noktasına sahip cihazların günlerinin çoktan geçtiğini söylemek güvenli. USB-C bağlantı noktaları, USB bağlantı noktasından diğer bağlantı türlerini çıkarabilen adaptörlere sahip olmanızı sağlayan “alternatif modlar” kullanarak çeşitli farklı protokolleri destekler. Artık HDMI, DisplayPort, VGA, kulaklık ve güç bağlantı noktaları tek bir bağlantı noktası türüne dönüştürülerek cihazların her zamankinden daha ince olmasına yardımcı oluyor.

Birlikte Çalışabilirlik USB-C konektörleri
USB-C, yalnızca bir şirketin cihazlarına özel o belirsiz konektörlerden biri olmayacak. 700’den fazla teknoloji şirketi bu yeni konektörün tasarımı ve benimsenmesi konusunda işbirliği yaptı. USB-C’nin önümüzdeki yıllarda piyasaya sürülecek yeni elektronik cihazlarda ortak bir özellik haline gelmesini bekleyin.

Geriye Dönük Uyumlu USB-C konektörleri
eski cihazları bir USB-C bağlantı noktasına takmak için fiziksel bir adaptör kullanabilirsiniz. Temel standart geriye dönük uyumludur. Bu durumda bir USB 3.0 standart konektörü bir USB 2.0 bağlantı noktasıyla kullanılabilir.

USB-C’nin güç ve veri için yeni ortaya çıkan standarttır. Bununla birlikte cihazların çoğunda her yerde bulunacağı açıktır. Güç ve veri bağlantı noktaları söz konusu olduğunda cihazlar daha incelecek.