MacOS kötü amaçlı yazılım uyarısı nedir? macOS “Bu uygulamanın kötü amaçlı yazılım içermediğini doğrulayamıyor” mu? Nasıl devam edilir?

MacOS işletim sistemi, kullanıcılarını kötü amaçlı yazılımlardan korumak için bir dizi önlem alır, bunlardan biri de doğrulanmamış uygulamaların kurulumunu varsayılan olarak engellemektir.

Ancak, bazen güvenli olduğunu bildiğiniz bir uygulama bile, macOS’un “macOS bu uygulamanın kötü amaçlı yazılım içermediğini doğrulayamıyor” mesajıyla yeşil ışığı yakmayı reddedebilir. Bu durumda ne yapmalı?

Bu kılavuz, bu durumla başa çıkmanın yollarını araştırır, güvenlik önlemini geçersiz kılmanın içerdiği riskleri değerlendirir ve başka güvenlik uyarılarıyla karşılaşıldığında atılması gereken adımları tartışır. MacOS kötü amaçlı yazılım uyarı mesajının nedeni nedir?

MacOS Doğrulanmamış Uygulamaların Riskleri

Apple, Mac bilgisayarlarının güvenliğini sağlamak adına sanal bir güvenlik görevlisi kurmuştur. Bu güvenlik görevlisi Gatekeeper adını taşımaktadır ve temel amacı, Mac’inizde sadece güvenilir yazılımların çalışmasını sağlamaktır.

Gatekeeper, hangi uygulamaların kabul edileceğine karar verirken Apple tarafından sağlanan Geliştirici Kimliği sertifikasını ve noter onayını kontrol eder. Her ikisi de kullanılan yazılımın güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak için farklı amaçlara hizmet eder.

Kod imzalama, yazılımın üzerindeki müdahalelere karşı dirençli bir mühür gibidir. Bir geliştirici, uygulamasını Geliştirici Kimliği ile imzaladığında, bu imza sayesinde uygulamanın son düzenlemesinden bu yana değiştirilmediğini veya bozulmadığını doğrulamak mümkün olur. MacOS kötü amaçlı yazılım uyarılarına önlem için ilk olarak güncellemeler kontrol edilmelidir.

Noter onayı, ilgili uygulamanın kötü amaçlı yazılım taraması için Apple’a gönderilmesini içerir. Bu, Apple tarafından incelenip onaylanan uygulamanın Mac bilgisayarınızda güvenle çalışabilmesi için ek bir güvenlik katmanı sağlar.

macOS kötü amaçlı uygulama hataları

Sorun, kod imzalamanın ve noter onayının zaman ve maliyet açısından yüksek olmasıdır. Özellikle geliştiricilerin Apple Geliştirici Programına katılarak ve Geliştirici Kimliği sertifikası alarak yılda 99 ABD doları tutarında bir ücret ödemeleri gerekmektedir.

MacOS Kötü Amaçlı Yazılım Nedir

Bu durum, birçok ücretsiz uygulama geliştiricisi için, özellikle de diğer platformlarda mevcut olanlar için, maliyetin makul görünmemesine neden olabilir. Sonuç olarak, uygulamalar güvenli ve değerli olsa da, bazen Gatekeeper’ın istediği resmi kimlik bilgilerine sahip olunmamış olabilir. Bu tür durumlarda, uyarı mesajına rağmen kurulum veya çalıştırmaya devam etmek genellikle tamamen güvenlidir. MacOS sistem performans testi yaparak cihazın normal statil kontrolünü de gerçekleştirebilirsiniz.

macOS güvenlik ayarları

Ancak, aynı şeyi tüm yazılımlar için söylemek mümkün değildir. Özellikle daha az saygın platformlardan veya eşler arası ağlar aracılığıyla dağıtılan uygulamalarda dikkatli olmak önemlidir. Doğrulanmamış uygulamalara kolayca müdahale edilebileceğinden, tamamen güvendiğiniz bir geliştiriciden ve güvenilir bir dağıtım kanalından gelmeyen üçüncü taraf uygulamaları yüklememeye dikkat etmek önemlidir.