“Birçok web sitenin içeriğinde logosunu gördüğümüz DMCA nedir?”

Bu makalede, bu konu hakkında sizleri bilgilendireceğiz ve kendi sitenizi kayıt etmek istediğiniz zaman, bu nasıl yapabileceğiniz konusunda yardımcı olacağız.

Öncelikle DMCA nedir?

DMCA kelimesinin açılımı Digital Millennium Copyright Act’tir. Bir içerik koruma sistemidir. Birleşmiş Milletler yasaları ile başlayan bu sistem, web sitesi içeriklerini korumayı amaçlar.

DMCA sistemine üye olduğunuz zaman, sitenizde bulunan içeriklerinin telif hakları korunur. Yani başka bir yerde, sizden izinsiz paylaşılmasını engeller. Bu engellemeden kasıt, telif hakkının sizde olduğunu belirtir. Arama motorlarından o içeriğinin kaldırılmasını sağlar.

İçerik üreten, makale, blog v.b. içerik sunan sitelerin haklarının korunmasını sağlayan en güvenilir sistemdir. Birçok kişi, kuruluş bu sistem ile kendi haklarını koruma altına alıyor.

Peki bu sistem ücretli mi?

Bu sistemin ücretsiz ve ücretli olmak üzere 2 üyelik seçeneği var. Ücretli seçeneği ise aylık 10$ üzerinden ücretlendirilmiştir.

Ücretli üyelik sisteminin farkları neler?

Ücretli üyeliğin, ücretsiz üyelikten bazı farkları vardır. Öncelik olarak sunduğu Premium rozeti kullanmanızı sağlar.

İçeriğinizi kimin çaldığını görebilme imkanı sağlar. Çalınan içeriği, sizin yerinize otomatik olarak kendi analiz eder ve bulur.

Diğer birçok avantajları da vardır tabi; ama bunlar en önemli avantajıdır.

Kendi sitenizi bu sisteme nasıl eklersiniz?

  • DMCA sistemine kayıt olmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak başlayın.

https://www.dmca.com/Protection/signup.aspx

  • Açılan sayfada, üyelik için istenen bilgileri girin.

DMCA Nedir? Nasıl Kayıt Olunur? (Resimli Anlatım)

  • Kayıt işlemini tamamlayın ve giriş yapın.
  • Açılan yönetim sayfanızda ’My Protected Pages’ sekmesini tıklayın ve orada bulanan ’Add Badges to your site’ butonuna tıklayın.

DMCA Nedir Nasıl Kayıt Olunur 2

  • Açılan sayfada, web sitenize uygun rozet seçin. Sol tarafta, sizin sitenize özel oluşan rozet kodunu kopyalayın.

DMCA Nedir Nasıl Kayıt Olunur 3

  • Kopyaladığınız kodu, tüm web sitesi sayfalarında gözükecek yere yerleştirin; mesela footer kısmına yerleştirebilirsiniz.
  • Kodu yerleştirdikten sonra DMCA sistemi, web sitenizi analiz etmeye başlayacak. 48 saat sonra DMCA yönetim panelinize veriler düşmeye başlayacaktır.

DMCA Nedir Nasıl Kayıt Olunur 4

  • Görselde gördüğünüz gibi, site tarama verileri gözüktü. Verilerin üzerine tıklayarak, bu sayfanın korumasını ve içeriğin size ait olduğuna dair sertifikayı görüntüleyebilirsiniz.

DMCA Nedir Nasıl Kayıt Olunur 5

  • Ayrıca ‘My Cases’ sekmesinde bulunan ‘New Managed Takedown’ butonu ile, sizden çalınan içeriğin bulunduğu siteyi şikâyet edebilirsiniz.

2 YORUMLAR

  1. Merhaba,
    DMCA, yani Digital Millennium Copyright Act’in kendisi aslında ABD’nin dijital alanda telif hakları korumasına yönelik yasalarından biridir. Yani kendisi bir sistemden ziyade, bir yasadır. Ama evet, dijital ortamda telif haklarının korunmasına yönelik bir uyar-kaldır (notice and takedown) sistemi getirmektedir. Bu yasaya göre dijital ortamda hak ihlalinde bulunan içeriğin kaldırılması için belirli bir çerçeve izlenerek şikayette bulunulabilir. Bu kapsamda pek çok internet portalında da zaten şikayet alanları mevcuttur. Örneğin: https://www.google.com.tr/blogger_dmca.html, veya https://support.udemy.com/hc/tr/articles/229231547-Telif-Hakkımı-İhlal-Eden-Bir-Udemy-Kursunu-Nasıl-Bildirebilirim-
    DMCA.com adlı site sanıyorum bu yasayı temel alarak sizin adınıza uyar-kaldır yapma ve ihlalleri takip etme hizmeti sunan özel bir firma. Bildiğim kadarıyla bir sitede yer alan içeriklerin DMCA koruması altına girmesi için DMCA.com’a üye olmak gibi bir mecburiyet bulunmuyor. Ayrıca DMCA.com’a alternatif başka firmalar da yine benzer hizmetler sunuyor olabilirler. İçeriğiniz üzerindeki telif hakları ihlal ediliyorsa, ABD’de DMCA yasası temel alınarak gerekli süreçler başlatılabilir. Türkiye’de de 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu temel alınarak gerekli süreçler başlatılabilir. Telif haklarıyla ilgili daha detaylı bilgiye http://www.telifhaklari.gov.tr adresinden de ulaşılabilir. Yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim, ancak bir karışıklık olduğunu düşündüğüm için bu detayları yazmak istedim. Teşekkürler.