NAT olarak da adlandırılmakta olan CGN, IPv4 ağ tasarımı ile ilişkilendirilmiş bir yaklaşımdır. IPv4 adres tükenmesine hafifletici olarak önerilmiştir. IPv4 adreslerinin tüketilmesi sonucunda servis sağlayıcılarının kullanıcılara IP sağlayamamaları noktasında ortaya çıkmıştır. Mantığı, tek bir IP ile birden fazla kullanıcıyı internete çıkarmaktır. Eskiden NAT sayesinde tek bir IP ile modeme bağlı bütün cihazlar internete ulaşabiliyorlardı. Şimdi yalnızca servis sağlayıcının sağladığı IP kullanılıyor. Örneğin bir şehirde yaşayan milyonlarca kullanıcı tek IP ile internete ulaşıyor.

CGN’in kullanıcı açısından dezavantajları bulunmaktadır. CGN kullanan bir kullanıcı port yönlendirememektedir. CGN havuzunda olan kullanıcılar, IP kameralara uzaktan erişemezler, bilgisayarlarına uzaktan masaüstü bağlantısı ile ulaşamazlar, DDNS yapıyı kullanamazlar ve tekli IP gerektiren işleri yapamazlar. Bazı uygulamalar IP filtrelemesi yaptıkları için kullanıcılar bu programları kullanamazlar. Borsa yazılımları bu programlar arasındadır. Bazı web siteleri de IP üzerinden filtreleme uygularlar. CGN kullanıcıları, bu web sitelerden dosya transferi yapamazlar.

CGN Carrier Grade NAT Nedir 1

Kullanıcılar internete çıktıkları IP ile modemlerinin IP adreslerini karşılaştırarak CGN kullanıp kullanmadıklarını test edebilirler. CGN IP ile internete çıkan kullanıcılar, gerek duymaları halinde servis sağlayıcılarından tekil IP talebinde bulunabilirler. Belirli bir ücret karşılığında servis sağlayıcınız bunu gerçekleştirecektir. Dileyen herkesin sabit IP adresine ulaşması mümkün olduğuna göre CGN, IPv4 adres tükenmesi problemine çare olamamaktadır.

CGN kullanımının güvenlik sorunu yaratacağına dair eleştiriler bulunmaktadır. Servis sağlayıcı, adreslerin tercümesini kaydetmezse, kayıt tutma işlemi oldukça zor olacaktır. Web barındırmak için IP adresi gerektiğinde, IPv4’te adreslerin tükenmesi durumunun çözümünü CGN sağlayamamaktadır. Web siteleri, tekil bir IP yasaklaması yapmak isteyebilirler. Ancak CGN kullanıldığı durumlarda, web tarafından bütün bir kullanıcı grubu bu yasağın etkisi altında kalacaktır. Birçok kullanıcı CGN kullanımını istememekte ve CGN havuzlarından çıkmak için çeşitli yollara başvurmaktadırlar.

CGN Carrier Grade NAT Nedir 2

Türkiye’de birçok servis sağlayıcısı, internet erişimlerini Türk Telekom üzerinden yürütmektedirler. Türk Telekom, diğer firmalara oranla daha fazla IPv4 sayısına sahiptir. Bu nedenle Türk Telekom üzerinden internete erişen kullanıcılar, CGN açısından oldukça şanslılar. IPv6 protokolüne geçildiğinde CGN kullanımı sonlanacaktır. Ancak o zamana kadar kullanıcılar CGN ve beraberinde getirdiği problemlerle cebelleşmeye devam etmek durumundalar.

1 Yorum

  1. Çok Güzel De benim işime yarayacak potansiyel pratiklik e sahip değil Kolaylık Pratik Kendim Bilgisayarım
    olduğu için kimseler de karışmıyor onun için pratik olarak bilgi sayarıma yüklemeniz Hepsi bu Teşekürler