Hiç YouTuber’ların nasıl uzun ve karmaşık konuları hata yapmadan veya aksamadan akıcı bir şekilde anlattıklarını merak ettiniz mi? Bunun arkasında yatan sır, iyi bir video metni hazırlamaktan geçiyor.

Planlama, hikaye anlatımının en önemli kısımlarından biridir. Kameranın önüne bütün bir özgüvenle geçmeden önce planlama yapılmalıdır. Yaptığınız planlamanın başarısı, elde ettiğiniz sonucun kalitesini en yüksek derece etkileyen faktörlerden biridir.

Video metni hazırlamayı bilmek ve bu beceride ustalaşmak kesin olarak daha iyi ve gelişmiş sonuçlar elde etmenizi sağlar. İster 2 dakikalık bir açıklayıcı video isterse 40 dakikalık bir belgesel için bir olay örgüsü yazmayı planlıyor olun, atmanız gereken belirli adımlar vardır.

Bu makalede 10 adımda etkili ve başarılı video metni hazırlamayı anlatacağız. 

  1. Hedefinizi ve Başlığınızı Belirleyin
  2. Topluluğunuza Hitap Edecek Bir Metin Hazırlayın
  3. Beyin Fırtınası Yapın
  4. Bir Taslak Yazın
  5. Metninizi Genişletin
  6. Kısa ve Öz Tutun
  7. Videonuza Görsel-İşitsel Öğeler Ekleyin
  8. Kamera Karşısına Geçmeden Önce Sesli Okuyun
  9. Çevrenize Danışın
  10. Kamera Karşısında Pratik Yapın

1. Hedefinizi ve Başlığınızı Belirleyin

Büyük ihtimalle videonun başlığı ve amacı yönünde basit bir metin ile yola çıkacaksınız. Video metni yazmanın ilk aşaması yalnızca video konusunu ve ana hedeflerinizi belirterek ilk planınızı sağlamlaştırmayı amaçladığından, bu harika bir başlangıç noktasıdır.

Ana fikri belirlerken cevap almaya çalıştığınız soruyu tespit etmelisiniz. Ayrıntılara girmeyin. Sonraki aşamalarda ayrıntılar için bolca vaktiniz olacak.

Diyelim ki seyahat acentenizin potansiyel müşterilerine yönelik bir video çekmek istiyorsunuz. Videonuzun başlığı “iş tanıtımı” olmalıdır, asıl amacınız ise izleyiciye kim olduğunuz ve ne yaptığınız hakkında bilgi vermektir.

Eğer metninizin yön gösterici bir mesajı yok ise şansınız, büyük ihtimalle çok düşük olacaktır. Bu yüzden hedeflerinizi ve başlığınızı konuya uygun seçmelisiniz.

2. Topluluğunuza Hitap Edecek Bir Metin Hazırlayın

Videonuzu belirli bir kitleye hitap edecek şekilde yaptığınız sürece, tüm metin yazma süreci boyunca onları akılda tutmanız gerekir. Hedef izleyicilerinizi tanımlarken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:

  • Kitleniz: Yaş grupları, meslekleri, eğitim durumları, medeni durumları vb. nedir?
  • İlgi Alanları: Zamanlarını nasıl geçirmeyi severler? Hangi konuları ilginç buluyorlar? Hangi sosyal platformları tercih ederler?
  • Sorunlar: Başlıca sıkıntıların ana noktaları nelerdir? Bu sorunları nasıl aşmak istiyorlar? Onları bunu yapmaktan alıkoyan nedir?
  • Bir Sebep Verin: Neden vakitlerini ayırıp sizin videonuzu izlemeliler? Onları içine çekecek bir metniniz olmalı.

Hitap ettiğiniz kitlenin bir profilini oluşturmadan yapacağınız video sizi metin hazırlama konusunda boşluğa düşürecektir.

Bir komut dosyası yazmadan önce yaklaşık kelime sayısını tahmin edin. 130 kelimeyi okumanın yaklaşık bir dakika sürdüğünü unutmayın. Metinlerinizin okuma süresini hesaplamak için internette sizler için hazırlanmış araçları kullanabilirsiniz.

3. Beyin Fırtınası Yapın

Asıl hedefinizi tespit ettiğiniz anda, kafanızın içinde bir fikir aramanın zamanı gelmiş demektir. Metin yazmanın bu aşaması disiplinli veya katı olmak zorunda değildir. Yaratıcı düşünme ve hayal etmek için kendinize biraz özgürlük tanıyın; aksi takdirde kendi yaratıcılığınıza engel olmuş olursunuz.

Henüz konunun bir iskeletini veya taslağını oluşturmuyorsunuz. O yüzden ayrıntıları olmayan bir düşünce ve fikir karalaması yapmakta hiçbir problem yoktur. Bu durumda düzensiz bir metin ile karşılaşabilirsiniz ki bu bir sonraki maddemize zemin hazırlıyor.

4. Bir Taslak Yazın

En zekice video fikirleri bile düzensiz ve kendini tekrar eden metinler yüzünden başarısızlığa uğrayabilir. Metninizin mantıklı ve doğal bir şekilde akmasını sağlamak amacıyla fikirlerinizi mantıksal bir düzende yazmalısınız. Bu maddede iyi dengelenmiş bir video metninin temel unsurlarını inceleyeceğiz:

  • Giriş

Girişler ve çıkışlar videolarınızın daha etkili ve tutarlı olmasını sağlar. Başlayacağınız yerin temelini hazırlamadan işe koyulursanız, izleyiciler videonun gidişatına uyum sağlayamayıp konsantre olamayabilir. Aşağıda örnek olarak verdiğimiz videonun hızlı bir giriş yaparak bizim amaçladığımız hedefe birebir uyduğunu görebilirsiniz.

Bir video metni yazarken, metnin siz ve videonuz ile ilgili kısa bir bilgi vererek başladığına emin olun. Videonun giriş kısmına çok takılmayın, kısaca video içerisinde ne anlatacağınızı ve neden bu konu hakkında sizi izlemelerini düşündüğünüz hakkında kısa bir bilgi verip ana konuya ilerleyin.

Yine aşağıda verdiğimiz bir örnekte sunucu, kendi kanalını ve anlatacağı konuyu 30 saniyeden kısa bir sürede anlatıp konuya geçiyor. Unutmayın, eğer yapacağınız video 1 – 2 dakika uzunluğunda olacaksa, giriş yapmanız için size kalan süreyi daraltmalısınız.

Konuya ve izleyecek olan kitleye bağlı olarak, ana konuya dalmadan önce hızlıca olayın arka planını ve içeriğini anlatmanız gerekebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız anlatabildiğiniz kadar kısa ve öz anlatmalısınız. Girişiniz, izleyiciyi videoya çekebilmesi için kısa fakat bir o kadar da etkili olmalı.

  • Ana Konu

Girişinizi tamamladıktan sonra yapmanız gereken ilk şey, ana konuya yumuşak bir geçiş yapmaktır. Konunuzu öyle bir düzenleyin ki, bir cümle diğer cümlenin zeminini hazırlayarak bir hikaye akışı oluştursun. Diğer türlü konunuz, insanlara dinlemeleri gereken bir ödev gibi gelebilir, ve sıkılmalarına sebep olur.

Metninizde çok fazla önemli nokta bulundurmayın. Tek bir videoda çok fazla bilgi bulundurmak dikkat dağıtıcı olabilir ve izleyiciler konuyu anlamaya çalışırken zorlanabilir.

Örneğin aşağıdaki videoya bakalım; yaşadığımız evrende bırakmaya değer binlerce alışkanlık var, ama kabul edelim ki “Bırakmanız Gereken 5 Alışkanlık” isimli başlık kulağa “Bırakmanız Gereken 20 Alışkanlık” isimli başlıktan çok daha iyi geliyor.

  • Çıkış Öncesi

Ana konuyu yeterince anlatabildiğinizi düşünüyorsanız, sona yaklaşmışsınız demektir. Bu noktadan sonra konuyla ilgili kısa bir özet geçin ya da konunun temelini oluşturan soruyu bir kez daha cevaplayın. Konunuz hakkında yaptığınız çıkarımları vurgulayarak videonuzu yumuşak bir şekilde sonlandırın. Böylece izleyicilerin içinde boşluk veya tatmin olmamışlık hissi bırakmamış olursunuz.

  • Çıkış

İzleyiciniz sizin videonuzu izledikten sonra ne yapmalı? Kanalınıza abone olabilir, sizi başka yerlerde takip edebilir, verdiğiniz bir kaynağı indirebilir ya da kişisel sitenizi ziyaret edebilir. Yapmalarını istediğiniz şey her ne ise, hızlıca bahsetmek kimseye zarar vermez.

Bitiş sahneleri (end screens), bunu yapabilmeniz için oldukça ideal bir tercih. Böylece izleyicileri sosyal medya hesaplarınıza, sitenize veya başka bir videonuza yönlendirebilirsiniz.

10 ADIMDA ETKILI BIR VIDEO METNI HAZIRLAMAK 1

5. Metninizi Genişletin

Metin hazırlamanın bu aşamasında, büyük ihtimalle basit bir taslak yazmış olacaksınız. Artık yapmanız gereken konuyu başlangıcından bitişine kadar detaylandırmak. Metninizi her zaman küçük yazı parçalarına bölmeniz önerilir. 

6. Kısa ve Öz Tutun

Video metinleriniz ilk denemenizde kusursuz olmayabilir, ama üzülmeyin. Bu madde işte tam da bu yüzden var. Metninizi yazarken kısa ve öz düşünmelisiniz, yazınız bittiğinde bile başa dönüp kısaltmak amacıyla tekrar okumalısınız.

Metninizi daha okunabilir hale getirmek için gereksiz, yazının anlamını bozmayacak kelimelerden ve fazla cümlelerden kurtulun. Unutmayın, metin ne kadar kısa olursa akılda kalıcılığı da o kadar iyi olur. Yine de bunu yaparken, yazılarınızı gereğinden fazla sıkıştırıp netliğini yok etmemelisiniz. Metninizin ana fikre doğrudan hitap ettiğine emin olun, ardından daha az kelime kullanarak metninizi düzenleyin.

Son olarak, metninizi yazarken bir sohbet tonuyla yazın. Yazılı içeriğin aksine videolarda uzun, karmaşık cümleler kullanarak kurtulmak daha zordur. Cümle yapınızı mümkün olduğunca sade tutun. Karışık cümleleri basit cümlelere ayırın.

7. Videonuza Görsel-İşitsel Öğeler Ekleyin

Video içeriği, hem görsel hem de işitsel duyuları canlandırma yeteneğinden dolayı çok önemlidir. Eğer kameranın karşısına geçip sadece konuyu anlatmaya başlarsanız o zaman prodüksiyonun görsel yönünü ihmal etmiş olursunuz.

Yakın çekimler, tipografi, efektler veya sahne değişiklikleri içeren bir video hazırlayın ve bunları hesaba katarak bir metin yazın. Görsel elementler önemli mesajları vurgulayarak videonuzu daha ilgi çekici hale getirecektir.

Ve tabii ki, müzik ve ses efektlerini unutmayın, videonun ambiyansına uygun kısık sesle çalan hoş bir müzik, videonuzu daha sürükleyici bir hale getirebilir. Geçişler arasına, ekrana çıkan görsellere ekleyebileceğiniz rüzgar, sayfa çevirme vb. sesler de videonun akıcılığını yüksek ölçüde etkileyecektir. Ses efektlerini kullanarak metinlerinizdeki önemli konuları da izleyicilere vurgulamanız mümkün.

Unutmadan, videolarınızı sessiz izlemek isteyebilecek bir sürü insanın var olduğunu da unutmayın. İzleyicileri kaybetmemek için videolarınıza altyazı eklediğinize emin olun.

8. Kamera Karşısına Geçmeden Önce Sesli Okuyun

Yazdığınız metin okunması yerine sesli bir şekilde söylenmesi gerektiğinden ötürü, kamera öncesinde pratik yapmak çok önemlidir. Metninizi okuduğunuz zaman yüksek olasılıkla yazarken fark etmediğiniz bir çok hataya denk geleceksiniz. Kameranın karşısına geçmeden önce, yazınızı konuşmaya çevirdiğinizde nasıl bir sonuç elde edeceğinizi görmelisiniz.

Metninizi sesli okurken doğal hissediyor musunuz? Sezgilerinize güvenin, garip hissettiren veya okunuşu zor olan her kelimeden ve cümleden kurtulun. Amacınız, metni biriyle bir konu üzerinde tartışıyormuş gibi okumak olmalı.

9. Çevrenize Danışın

Arkadaşlarınızdan, ekibinizden veya bu konuda güvenebileceğiniz herhangi bir kişiden metninizi incelemesini isteyin ve onlara danışın. Yazdığınız yazıyı hiç görmemiş birine kesinlikle danışmalısınız. Metninizi hiç düşünmediğiniz şekillerde geliştirme şansı oluşturabileceğinden dolayı önerilere ve eleştirilere açık olun.

10. Kamera Karşısında Pratik Yapın

Son olarak bu madde, kamera karşısında sunucu olacaksanız geçerli. Kamera karşısına geçmeden önce kendinizi hazır hissetmelisiniz. Bu özgüveni size kazandıracak şey ise siz hazır hissedene kadar pratik yapmanız.

Konuşurken nerede durmanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Anlattığınız bilginin faydalı olması için izleyicilerinize, söylediklerinizi kavramaları ve kafalarında işlemeleri için belirli bir süre tanımalısınız. Aynı zamanda konuşma yaparken belli yerlerde duraksamak, çok önemli bir diksiyon kuralıdır.