IoT (Nesnelerin İnterneti), İnternet’e bağlı milyarlarca fiziksel nesne veya “internet”i ifade eden bir kavramdır, hepsi İnternet üzerinden diğer cihazlar ve sistemlerle veri toplar ve değiştirir.

IoT Nedir?

IoT terimi ilk kez 1999’da Kevin Ashton tarafından ortaya atıldı. Ancak, Gartner 2011’de IoT’yi yeni gelişen teknolojiler listesine eklediğinde, küresel olarak momentum kazanmaya başladı. 2021’de dünyada 21.7 milyar aktif bağlı cihaz bulunmaktadır ve bunların 11.7 milyarından fazlası (%54) IoT cihazlarıdır. Bu, dünyada IoT cihazlarından daha fazla olmayan cihazların olduğu anlamına gelir.

IoT, 90’lardan beri var olmasına rağmen, farklı teknolojilerdeki son ilerlemeler, bunu daha pratik hale getirmiştir, örneğin:

  • Uygun ve güvenilir sensörlere erişim
  • Bulut bilişim platformlarının kullanılabilirliğinde artış
  • Makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojilerinde ilerlemeler.

IoT cihazları, küçük sıradan ev aletlerinden sofistike endüstriyel araçlara kadar çeşitli olabilir. Her IoT bileşeninin Benzersiz Tanımlayıcı (UID) vardır ve insanların yardımı olmadan da veri iletebilirler.

2024 için IoT (Nesnelerin İnterneti) nedir neden kullanılmalı
Nesnelerin İnterneti

IoT Türleri

Ağ, iletişim ve bağlantı protokolleri büyük ölçüde kurulan belirli IoT uygulamasına bağlıdır. Farklı IoT cihazları olduğu gibi, kullanımlarına bağlı olarak birçok IoT uygulama türü vardır. İşte en yaygın olanlarından bazıları:

  • Tüketici IoT – Günlük kullanım için önceliklidir. Örn: ev aletleri, ses asistanları ve ışık armatürleri.
  • Ticari IoT – Öncelikle sağlık ve ulaşım endüstrilerinde kullanılır. Örn: akıllı kalp pili ve izleme sistemleri.
  • IoMT – IoT teknolojilerinin askeri alandaki uygulamaları için kullanılır. Örn: gözetim robotları ve savaş için insan giyilebilir biyometrikler.
  • IIoT – İmalat ve enerji sektörlerinde kullanılan endüstriyel uygulamalarla birlikte kullanılır. Örn: Dijital kontrol sistemleri, akıllı tarım ve endüstriyel büyük veri.
  • Altyapı IoT – Akıllı şehirlerdeki bağlantı için kullanılır. Örn: altyapı sensörleri ve yönetim sistemleri.

IoT Neden Önemlidir?

IoT, fiziksel dünyanın dijital dünyayla buluşmasını ve birlikte çalışmasını mümkün kılmıştır. Kuruluşlara günlük işlerini otomatikleştirmelerini ve basitleştirmelerini sağlayarak birçok fayda sunar.

IoT her geçen gün katlanarak büyüdükçe, şirketlerin sunabileceği muazzam iş değerlerinden yararlanmaları sağlanır.

  • Yeni iş modelleri ve gelir akışları oluşturmak
  • IoT verilerinden elde edilen veriye dayalı içgörülerle iş kararlarını iyileştirmek
  • İşletme operasyonlarının verimliliğini ve verimliliğini artırmak
  • Müşteri deneyimini artırmak

Dünya çapında IoT için yapılan harcamalar, COVID-19 pandemisinin ekonomik etkileri tarafından önemli ölçüde etkilenmiş olsa da, IDC’nin bir araştırması, 2020-2024 tahmin döneminde %11.3’lük bir yıllık bileşik büyüme oranına ulaşacağını göstermektedir.

IoT Cihazları Nelerdir?

IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazları, İnternet üzerinden veri toplayıp değiştiren sensörler, cihazlar, aletler ve diğer makineler gibi donanım cihazlarıdır. Belirli uygulamalar için programlanmıştır ve başka IoT cihazlarına gömülebilirler. Örneğin, arabanızdaki bir IoT cihazı, önünüzdeki trafiği tespit edebilir ve yaklaşan gecikmeyi otomatik olarak buluşacağınız kişiye bir mesaj göndererek bildirir.

IoT Cihazları Nasıl Çalışır?

Farklı IoT cihazlarının farklı işlevleri olabilir, ancak çalışma şekilleri açısından hepsi benzerlik gösterir. İlk olarak, IoT cihazları fiziksel dünyada olanları algılayan fiziksel nesnelerdir. Birleşik bir CPU, ağ adaptörü ve firmware içerirler ve genellikle bir Dinamik Ana Yapılandırma Protokolü sunucusuna bağlıdırlar. Ayrıca ağ üzerinde çalışmak için bir IP adresine ihtiyaç duyarlar.

161 1371x800 1
IoT (Nesnelerin İnterneti)

Çoğu IoT cihazı bir yazılım uygulaması aracılığıyla yapılandırılır ve yönetilir. Örneğin, evinizdeki ışıkları kontrol etmek için akıllı telefonunuzdaki bir uygulama. Bazı cihazlar ayrıca harici uygulamalara gerek kalmadan entegre web sunucularına sahiptir. Örneğin, bir odaya girdiğinizde ışıklar hemen açılır.

IoT Cihazlarının Örnekleri

Ev Güvenliği

Akıllı ve güvenli evlerin ana itici gücü IoT’dur. Çeşitli sensörler, ışıklar, alarm ve kameralar (hepsi bir akıllı telefondan kontrol edilebilir) IoT aracılığıyla 7/24 güvenlik sağlar.

Aktivite Takipçileri

Akıllı ev güvenlik kameraları uyarılar ve huzur sağlar. Aktivite takipçileri, gerçek zamanlı olarak önemli sağlık göstergelerini izleyebilen sensör cihazlarıdır. Kan basıncınızı, iştahınızı, fiziksel hareketinizi ve oksijen seviyelerinizi takip edebilirsiniz.

Endüstriyel Güvenlik ve Güvenlik

IoT (Nesnelerin İnterneti) etkin algılama sistemleri, sensörler ve kameralar, kısıtlı alanlara yerleştirilebilir ve izinsiz girişleri tespit edebilir. Ayrıca tehlikeli kimyasalların basınç birikmelerini ve küçük sızıntılarını tespit edebilir ve ciddi sorunlar haline gelmeden bunları düzeltebilirler.

Artırılmış Gerçeklik Gözlükleri

AR gözlükleri, kullanıcılara gerçek dünya sahnelerine ekstra bilgiler, 3D animasyonlar ve videolar gibi bilgiler sağlayan giyilebilir bilgisayar destekli gözlüklerdir. Bilgiler gözlük camlarının içinde sunulur ve kullanıcıların İnternet uygulamalarına erişmelerine yardımcı olabilir.

Hareket Algılama

Hareket sensörleri, binalarda, köprülerde, barajlarda ve diğer büyük ölçekli yapıların titreşimlerini algılayabilir. Bu cihazlar, yapıların içindeki anormallikleri ve bozulmaları tanımlayabilir ve felaketle sonuçlanabilecek yapısal başarısızlıklara yol açabilir. Ayrıca, sel, toprak kayması ve depremlere duyarlı alanlarda da kullanılabilirler.

2024’teki En Popüler 5 IoT Cihazı

  • Google Home Ses Kontrol Cihazı

Google Home ses kontrol cihazı, bugün piyasada bulunan en popüler IoT cihazlarından biridir. Alarm, ışıklar, termostatlar, ses kontrolü gibi sesle etkinleştirilen hizmetler sağlar.

  • Amazon Echo Plus Ses Kontrol Cihazı

Amazon Echo Plus ses kontrol cihazı, piyasada popüler ve güvenilir bir IoT cihazıdır. Telefon görüşmelerine cevap verme, zamanlayıcılar ve alarmlar ayarlama, hava durumunu kontrol etme gibi sesle etkinleştirilen hizmetler sunar.

  • August Doorbell Cam

August Doorbell Cam, herhangi bir uzaktan konumdan kapınıza cevap vermenizi sağlayan bir IoT cihazıdır. Sürekli olarak kapınızın önündeki hareket değişikliklerini ve şüpheli aktiviteleri yakalar.

  • August Smart Lock

August Smart Lock, kullanıcıların kapılarını herhangi bir uzaktan konumdan yönetmelerine yardımcı olan kanıtlanmış ve güvenilir bir güvenlik IoT cihazıdır. Hırsızları uzak tutmaya ve eviniz için ek bir güvenlik katmanı sağlamaya yardımcı olur.

  • Foobot

Foobot, iç mekan kirliliğini hassas bir şekilde ölçebilen bir IoT cihazıdır. Evler, kafeler, işyerleri ve diğer iç mekan kamusal alanlardaki hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur.

  • IoT ile Sınırsız İmkânlar

IoT henüz başlangıçta ve gelecekteki IoT cihazları için tahminler en üst seviyede. Gelecek birkaç yıl içinde, bugün imkansız olarak kabul edilen şekillerde bağlı olacağız. Yapay zeka ve IoT’nin entegrasyonu, çeşitli endüstrilerde yaratıcı düşünmeyi ve yenilikçi uygulamaları mümkün kılacaktır.

Etkili bir IoT (nesnelerin interneti) kariyeri inşa etmenin anahtarı, doğru adımla başlamak ve IoT’nin diğer teknolojilerle nasıl iç içe geçtiğini anlamaktır. Popüler IoT kavramlarına, kökenine, etkisine, metodolojilerine, araçlarına ve IoT’nin iş uygulamalarına nasıl entegre edildiğine dair bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.

Ayrıca okuyun: