Windows 12
Windows 12 (Hudson Valley), 2024 yılında yeni özellikler ve geliştirmelerle beklenen bir işletim sistemi sürümüdür.

Windows 12 (Hudson Valley), 2024 yılında yeni özellikler ve geliştirmelerle beklenen bir işletim sistemi sürümüdür.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!

Microsoft, henüz resmi olarak Windows’un bir sonraki büyük güncellemesinin ayrıntılarını açıklamamış olsa da, web üzerinde bazı bilgiler ortaya çıkmış durumda ve bu bilgiler, bir sonraki sürümün ne gibi özellikler sunacağını gösteriyor. Bu sürümün “Windows 12” adını taşıyıp taşımayacağı ise henüz net değil.

Bu rehber, Win 12’nin bir parçası olması muhtemel yeni özellikleri ve değişiklikleri vurguluyor.

Windows 12 Yeni Özellikler Değişiklikler Çıkış Tarihi
Windows 12 Yeni Özellikler Değişiklikler Çıkış Tarihi

Windows 12

Kısacası İşte Win 12 hakkında bilmeniz gereken yeni özellikler ve ayrıntılar:

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!
  • Yeni bir sistemle devlet ayrımı.
  • Yapay zeka’yı iyileştirmek için yeni silikon-optimized sistem.
  • Yeni AI metin ve görüntü tanıma.
  • Metinsel içerik analizi ile yeni AI içerik analizi.
  • Yeni bir görsel masaüstü değişikliği: yüzen Görev Çubuğu ve yeni üst çubuk.
  • Boot sürücüleri için yeni ReFS dosya sistemi desteği.
  • Windows 12’nin çıkış tarihi Ekim 2024 olarak bekleniyor.
  • Daha yüksek donanım gereksinimleri.
  • Windows 12’de Neler Yeni?

Windows 12, bir dizi yeni özellik, geliştirme, mevcut özelliklere güncellemeler ve çeşitli görsel değişiklikler sunmaya hazırlanıyor. Şirket ayrıca daha fazla yapay zeka özelliği ve daha hızlı güncellemeler eklemeye odaklanacak.

Yeni Devlet Ayrımı Sistemi

Yeni sürümün ne gibi özellikler ve değişiklikler içereceği henüz net değil, ancak son raporlar şirketin işletim sistemini farklı modüllere böleceği bir proje olan “CorePC” ile çalıştığını gösteriyor. Bu yeni yaklaşım, Windows 12’nin cihazın gereksinimlerine bağlı olarak farklı sürümlerini oluşturmasına izin verecek, çünkü her form faktörü, Win32 programları için eski destek gibi aynı özellikleri ve yetenekleri sunamaz.

“CorePC,” bütün sistemi kullanıcının veya üçüncü taraf uygulamalarının erişemeyeceği “salt okunur bölümlere” bölecek bir yaklaşım olan “devlet ayrımı” kavramını tanıtacak. Bunun aksine, Windows tarihsel olarak tüm kurulum için bir bölüm kullanıyor (önyükleme ve kurtarma bölümlerini saymazsak), bu da sistem dosyalarını, uygulamaları ve kullanıcı verilerini tek bir yerde sakladığı anlamına geliyor.

Bileşenleri farklı bölmelere ayırmanın avantajı, daha hızlı güncellemelerle platformun güvenliğini artırırken daha hızlı ve güvenilir bir şekilde bir cihazı sıfırlamayı mümkün kılmasıdır. Ayrıca, bu yaklaşım, yalnızca Microsoft Edge, Office, web ve Android uygulamalarını çalıştıran eğitim pazarı için bir işletim sistemi varyantı üzerinde çalıştığını öneriyor ve mevcut Windows 11 SE varyantından %75 daha küçüktür.

Bu projenin bir parçası olarak şirket, devlet ayrımı kullanan bir sistemde eski uygulamaların düzgün çalışması için bir uyumluluk katmanı (dahili olarak “Neon” olarak bilinir) üzerinde çalıştığını da belirtti.

Yeni Yapay Zeka Özellikleri

Windows 12, aynı zamanda yapay zeka özelliklerine odaklanacak ve Microsoft şu an işletim sisteminin bir sonraki sürümünü optimize etmek için çalışıyor.

Yeni yapay zeka özelliklerinden bazıları, ekran üzerindeki içeriği tarayabilme ve “projeleri veya uygulamaları başlatmak için rehber metinler sunabilme” yeteneğini içerebilir. Ayrıca, sistem görüntülerdeki nesneleri ve metni algılayabilir, böylece kullanıcılar bu içeriği basit bir kopyala-yapıştır işlemiyle çıkarabilirler.

Yeni Görsel Değişiklikler

Windows 12 ile gelecek görsel değişiklikler henüz net değil. Ancak şirket, masaüstü için yeni bir tasarım konseptinin parçalarını gösterdi. Bu tasarım, yuvarlatılmış köşelere sahip yeni bir yüzen Görev Çubuğu ve macOS ve Linux dağıtımlarında bulunan benzer bir tasarım getirebilecek hava durumu, saat ve bildirim bilgileri içeren yeni bir üst çubuk arayüzünü içeriyor.

Yeni ReFS Dosya Sistemi Desteği

Windows 11 ve önceki sürümler, Dayanıklı Dosya Sistemi (ReFS) desteği içeriyordu, ancak bu dosya sistemi yalnızca masaüstü sürümünde ikincil sürücüler için kullanılabilir hale getirilmişti. Gelecek sürümle birlikte Windows 12’nin, önyükleme sürücüleri için ReFS desteği içereceği muhtemel görünüyor, yani işletim sistemini NTFS’yi bırakarak bir ReFS bölümüne kurabileceksiniz.

iyaçlarını karşılamak ve NTFS’nin sınırlamalarını aşmak için bir teknolojidir. Örneğin, bu dosya sistemi büyük hacimleri yönetebilir, farklı sistemler arasında depolama havuzlarını paylaşabilir ve bozulma dayanıklılığına sahiptir.

Entegrasyon zaten Windows Insider Programı aracılığıyla mevcut, ancak Microsoft’ın bunu Windows 12 için yeni bir özellik olarak eklemesi muhtemeldir.

Windows 12 Ücretsiz Bir Yükseltme Olacak mı?

Kısa cevap evet. Windows 12’nin, zaten Windows 11 veya Windows 10 çalıştıran cihazlar için ücretsiz bir yükseltme olarak sunulması bekleniyor.

Yeni sürüm, uyumlu sistem yapılandırmaları için Windows Güncelleme aracılığıyla isteğe bağlı bir kurulum olarak sunulacak, çünkü Microsoft’un cihazlara zorla yükseltme yapması muhtemel değil. Ayrıca, şirket muhtemelen ISO dosyasını, Medya Oluşturma Aracı’nı ve Yükleme Asistanı aracını yeni sürümü kurmak için kullanılabilir hale getirecek.

Eğer daha önce hiç Windows kurulumu yapmamış bir cihazınız varsa, Windows 12 ürün anahtarı satın almanız gerekecektir. Bu da muhtemelen Windows 11’in etkinleştirilmesi kadar maliyetli olacaktır – “Ev” sürümü için 140 dolar ve “Pro” sürümü için 200 dolar. Bu yazının yazıldığı sırada Windows 7 ürün anahtarını kullanarak Windows 11’i etkinleştirmek bile mümkün, bu nedenle Windows 12’yi etkinleştirmek için de işe yarayabilir.

Windows 12 Donanım Gereksinimleri Artacak mı?

Evet, Windows 12, donanım gereksinimlerini artırabilir, ancak şu ana kadar sadece bellek gereksiniminin 4GB’dan 8GB’a çıkacağı görünüyor. Önceki sürümü gibi, yeni sürüm de TPM (Trusted Platform Module) çipini ve Güvenli Önyükleme’yi gerektirmeye devam edecek.

Ayrıca, Pluton güvenlik çipi, bu özelliği içeren cihazlar için isteğe bağlı bir gereklilik haline gelebilir.

Gereksinimlerden bazıları değişebilir, ancak zaten Windows 11 çalıştıran bir cihaza sahipseniz, Windows 12’ye yükseltmeyi destekleyecektir.

Windows 12 Çıkış Tarihi?

Win 12’nin 2024 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor, çünkü şirket yeni sürümlerin yayın takvimini üç yılda bir geri çekti. Windows 11 aslında Ekim 2021’de kullanıma sunuldu, bu da Win 12’nin muhtemelen Ekim 2024’te piyasaya sürülebileceğini gösteriyor. Yani daha çoooook var.

Önceki sürümü gibi, Win 12’nin en az yılda bir büyük bir güncelleme almasını bekleyebiliriz ve bu güncelleme 24 ay boyunca desteklenecektir. Güncelleme zorunlu olmayacak, ancak mevcut sürümün destek süresi sona yaklaşıyorsa cihazlar otomatik olarak güncellenebilir.

Ayrıca, yıl boyunca işletim sistemi, “anlar” olarak bilinen ve daha az önemli yeni özellikler, görsel güncellemeler ve mevcut özelliklerin iyileştirmelerini içeren küçük güncellemeler alacak.

İlgili: Windows 12 Ücretli Abonelik Gerektirmeyecek

Windows 12’ye Yükseltme Beklemeli miyim?

Evet. Henüz kesin bir şey söylemek erken, ancak yeni sürümün ilk günlerinde bir cihazı yükseltmek genellikle önerilmez, çünkü işletim sistemi hala bazı bilinen sorunları ve uyumsuzluk sorunlarını içerebilir.

Eğer Windows 10 çalıştıran bir cihazınız varsa, Windows 12 piyasaya sürülene kadar beklememelisiniz. Önce Windows 11’e yükseltmelisiniz ve ardından 12’ye yükselmeden en az dört birikmiş güncelleme sürümünü beklemelisiniz.

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!