Wi-Fi 6, 802.11ac’ den daha hızlı olan yeni nesil kablosuz standardıdır. Hızdan daha fazlası, stadyumlardan kendi cihaz dolu evinize kadar sıkışık alanlarda daha iyi performans sağlayacaktır. Wi-Fi 6 resmi olarak 2019’un sonlarında geldi ve Wi-Fi 6 özellikli donanım 2020 yılı sonunda piyasaya sürüldü.

Wi-Fi Artık Sürüm Numaralarına Sahip

Wi Fi 6 Neden Önemli 1

Wi-Fi artık sürüm numaralarına sahip! “802.11ac” gibi eski kafa karıştırıcı Wi-Fi standart adları bile “Wi-Fi 5” gibi kullanıcı dostu adlarla yeniden adlandırıldı.

Göreceğiniz Wi-Fi sürümleri şunlardır:

  • Wi-Fi 4, 2009’da piyasaya sürülen 802.11n’dir.
  • Wi-Fi 5, 2014 yılında piyasaya sürülen 802.11ac’ dir.
  • Wi-Fi 6, 802.11 ax olarak da bilinen yeni sürümdür.

Wi-Fi Alliance, akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayarınıza bağlanırken hangi Wi-Fi ağının daha yeni ve daha hızlı olduğunu anlayabilmeniz için bu sayıların yazılımda görünmesini istediğini de  duyurdu. Yakında telefonunuzda, tabletinizde veya dizüstü bilgisayarınızda Wi-Fi numaralarını görüyor olabilirsiniz.

Wi-Fi’nin eski sürümleri yaygın olarak kullanılmamaktadır ve resmi olarak markalaştırılmamaktadır. Ama öyle olsalardı, isimleri şöyle olurdu:

  • Wi-Fi 1, 1999’da piyasaya sürülen 802.11b olurdu.
  • Wi-Fi 2, yine 1999’da piyasaya sürülen 802.11a olurdu.
  • Wi-Fi 3, 2003 yılında piyasaya sürülen 802.11g olurdu.

Daha Hızlı Wi-Fi

Wi Fi 6 Neden Önemli 2

Her zamanki gibi, en yeni Wi-Fi standardı daha yüksek veri aktarım hızları sunar. Tek bir cihazla bir Wi-Fi yönlendirici kullanıyorsanız, Wi-Fi 6 ile maksimum potansiyel hızlar, Wi-Fi 5’e kıyasla %40’a kadar daha yüksek olmalıdır.

Wi-Fi 6, bunu daha verimli veri kodlama yoluyla gerçekleştirir ve daha yüksek verim sağlar. Esas olarak, aynı radyo dalgalarına daha fazla veri paketlenir. Bu sinyalleri kodlayan ve çözen çipler daha güçlü olmaya devam ediyor ve ekstra işi halledebiliyor.

Bu yeni standart, 2,4 GHz ağlardaki hızları bile artırır. WiFi 6, teorik olarak WiFi 5’teki 3.5 Gbps’den 9,6 Gbps (saniyede gigabit) maksimum hızlara ulaşabilir. Ancak, muhtemelen gerçek hayatta bu hızlara asla yaklaşmayacaksınız.

9,6 Gb/sn’nin tamamını tek bir cihazla kullanamayabilirsiniz ancak bu, cihazlarınız arasında bölünebilir. Bu, cihazlarınızın her birinin daha hızlı olacağı anlamına gelir. Ancak WiFi 6 ile yalnızca yeni standardı destekleyen bir yönlendiriciniz ve cihazlarınız varsa daha yüksek hızlar yaşayabilirsiniz.

Wi Fi 6 Neden Önemli 3WiFi 6’nın önceki standartlardan çok daha hızlı olmasının bir nedeni, yeni standardın Dikey Frekans Bölmeli Çoklu Erişim (OFDMA) adı verilen bir teknolojiye sahip olmasıdır. Bu teknoloji, WiFi aktarımlarınızın aynı anda birden fazla cihaza veri iletmesine olanak tanır.

OFDMA’nın gecikmeyi önemli ölçüde azaltabileceği anlamına gelir, çünkü yüksek öncelikli trafik, düşük öncelikli trafiğin arkasında beklemek zorunda kalmaz. Böylece, bir başkası başka bir odada interneti kullanmaya başlarsa, bir film akışı sırasında herhangi bir arabelleğe alma yaşamazsınız.

WiFi 6 Buna Değer mi?

WiFi 6, yalnızca kablosuz ağınızda aynı anda birden fazla cihaz kullanıyorsanız buna değer. WiFi ağınızı geleceğe hazırlamak istiyorsanız da buna değer olabilir. Ancak teknoloji çok yeni olduğu için henüz mükemmelleştirilmedi ve pahalı olabilir.

Yönlendiriciniz üç yıldan daha eskiyse, yükseltmeyi de düşünebilirsiniz. Eski bir yönlendiriciniz varsa, internet planınızın hızlarından en iyi şekilde yararlanmanızı engelliyor olabilir.

WiFi ağınızı gerçekten geleceğe hazırlamak istiyorsanız, daha fazla WiFi 6 cihazının kullanıma sunulmasını beklemeye değer olabilir. Ayrıca, yakında yeni bir “internetin hızlı şeridini” açacak olan WiFi 6E teknolojisi çıkacak.

WiFi 6 Geriye Dönük Uyumlu mu?

WiFi 6, önceki kablosuz standartlarla geriye dönük olarak uyumludur. Bu, WiFi 5 cihazlarınızın bir WiFi 6 ağına bağlanabileceği anlamına gelir. Ancak eski cihazlar, hız ve performansı artıran yeni teknolojileri kullanamayacak.

Wi-Fi 6 cihazları (akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi) WiFi 4 ve WiFi 5 yönlendiricilerine de bağlanabilir. Bu nedenle, bir Wi-Fi 6 yönlendirici alırsanız cihazlarınızı yükseltmeniz gerekmez ve Wi-Fi 6’yı destekleyen yeni cihazlar alırsanız yönlendiricinizi yükseltmeniz gerekmez.

WiFi 6 için Yeni Bir Yönlendiriciye mi İhtiyacınız Var?

Wi Fi 6 Neden Önemli 4

Yeni standardın sunduğu tüm teknolojileri kullanmak için bir Wi-Fi 6 yönlendiriciye ihtiyacınız olacak. Yeni WiFi standardının tüm özellikleri, eski yönlendiricilerde bulamayacağınız donanım bileşenleri tarafından desteklenmektedir.

TP-Link, Linksys ve Asus gibi şirketler şu anda Wi-Fi 6 yönlendiriciler sunuyor.

Daha Uzun Pil Ömrü

Yeni bir “hedef uyanma zamanı” (TWT) özelliği, akıllı telefonunuzun, dizüstü bilgisayarınızın ve diğer Wi-Fi özellikli cihazların da daha uzun pil ömrüne sahip olması gerektiği anlamına gelir.

Erişim noktası bir cihazla (akıllı telefonunuz gibi) konuşurken, cihaza Wi-Fi frekansı tam olarak ne zaman uyku moduna geçireceğini ve bir sonraki iletimi almak için tam olarak ne zaman uyandıracağını söyleyebilir. Bu, Wi-Fi frekansı uyku modunda daha fazla zaman geçirebileceği anlamına geleceği için güç tasarrufu sağlar. Bu da daha uzun pil ömrü anlamına gelir.

Kalabalık Alanlarda Daha İyi Performans

Wi-Fi, çok sayıda Wi-Fi özellikli cihazın bulunduğu kalabalık bir yerde olduğunuzda çıkmaza girer. Herkesin Wi-Fi’ye bağlı olduğu yoğun bir stadyum, havaalanı, otel, alışveriş merkezi ve hatta kalabalık bir ofis hayal edin. Muhtemelen yavaş Wi-Fi’niz olacak.

802.11ax olarak da bilinen yeni Wi-Fi 6, buna yardımcı olmak için birçok yeni teknoloji içeriyor. Intel, Wi-Fi 6’nın çok sayıda bağlı cihazın bulunduğu sıkışık alanlarda her kullanıcının ortalama hızını “en az dört kat” artıracağını söylüyor.

Bu sadece yoğun halka açık yerler için geçerli değildir. Wi-Fi’ye bağlı çok sayıda cihazınız varsa veya yoğun bir apartman kompleksinde yaşıyorsanız, evinizde sizin için geçerli olabilir.

Wi-Fi 6 Tıkanıklıkla Nasıl Savaşıyor?

Wi Fi 6 Neden Önemli 5

Ayrıntıları gerçekten bilmenize gerek yok. Wi-Fi 6 cihazı olan bir Wi-Fi 6 erişim noktası daha iyi çalışacaktır. Ama kaputun altında neler oluyor:

Wi-Fi 6 artık bir kablosuz kanalı çok sayıda alt kanala bölebilir. Bu alt kanalların her biri farklı bir cihaza yönelik verileri taşıyabilir. Bu, Dikey Frekans Bölmeli Çoklu Erişim veya OFDMA adı verilen bir şeyle elde edilir. Wi-Fi erişim noktası aynı anda daha fazla cihazla konuşabilir.

Yeni binicisiz standart aynı zamanda geliştirilmiş MIMO—Çoklu Giriş/Çoklu Çıkışa sahiptir. Bu, erişim noktasının aynı anda birden fazla cihazla konuşmasına izin veren birden fazla anten içerir. Wi-Fi 5 ile erişim noktası cihazlarla aynı anda konuşabilir, ancak bu cihazlar aynı anda yanıt veremezdi. Wi-Fi 6, cihazların kablosuz erişim noktasına aynı anda yanıt vermesini sağlayan çok kullanıcılı veya MU-MIMO’nun geliştirilmiş bir sürümüne sahiptir.

Birbirine yakın kablosuz erişim noktaları aynı kanalda iletim yapıyor olabilir. Bu durumda telsiz dinler ve yanıt vermeden önce net bir sinyal bekler. Wi-Fi 6 ile birbirine yakın kablosuz erişim noktaları, farklı Temel Servis Seti (BSS) “renklerine” sahip olacak şekilde yapılandırılabilir. Bu “renk” sadece 0 ile 7 arasında bir sayıdır. Bir cihaz kanalın tamamen temiz olup olmadığını kontrol ediyorsa ve dinliyorsa, zayıf sinyalli ve farklı bir “renkli” bir iletim fark edebilir. Daha sonra bu sinyali yok sayabilir ve yine de beklemeden iletebilir, bu nedenle bu, sıkışık alanlarda performansı artıracaktır ve aynı zamanda “uzaysal frekansın yeniden kullanımı” olarak da adlandırılır.