Eski bir Android telefonunuz var ve en son teknolojiye sahip mobil oyunları oynamayı seviyor musunuz? Telefonunuz size yetişmek için mücadele ederken, zaman zaman hafıza sorunlarıyla karşılaşıyor ve size saç baş yolduracak kadar can sıkıcı bir hale geliyorsa bu yazımız sorununuzu kökünden çözebilir.

  1. Bırakın Android Sizin İçin RAM Kontrolü Sağlasın

Android yüksek bellek kullanımlarında telefonun performansını en iyi şekilde optimize etmek için tasarlanmış bir yazılım, bundan emin olabilirsiniz. Telefon ayarlarından hangi uygulamanın ne kadar RAM tüketeceğini de öncelik sırasına göre siz belirleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken gerekli ayarı yapıp arkanıza yaslanmak. Bırakın Android sizin için arka planda çalışan uygulamaların Ram kullanımını optimize etsin. Burada tek yapmamız oyuna gireceksek arkada çalışan uygulamaların hepsini kapatmaya özen göstermek olacak.

ram kontrol 1

  1. Ne Kadar RAM Gerekiyor?

Android ve Google Play Hizmetleri hali hazırda kendi başına yaklaşık bazen 1,5 GB RAM kullanabiliyor ve her zaman çalışıyorlar. PUBG gibi bir oyun oynadığınızda, bu oyunun 1GB’ın üzerinde RAM kullanacağını bilmelisiniz ve aynı anda birkaç tarayıcı sekmesi açmak bile benzer bir ram tüketimine neden olabiliyor. Telefonunuz 3 GB RAM kapasitesine sahipse hafif kullanımlarda sorun yaratmayacaktır ancak 2 GB ve altı telefonlar için maalesef bunu söyleyemiyoruz. Ne yaparsanız yapın bazı ağır oyunlarda telefonunuz donmalardan ve kasılmalardan kurtulamayacak. Yine de en iyi performansı almak için oynadığınız oyunu en düşük grafik seviyesine getirip kasılmaların bir nebze de olsa önüne geçebilirsiniz.

3.Hangi Uygulamaların RAM Kullandığını Öğrenin

Hafızanızı yönetmenin kilit noktası, uygulamalarınızın hangisinin en çok hangisinin arka planda beklediğini ve RAM kullandığını bulmak olacaktır.

Android 6 Marshmallow ve 7 Nougat’ta, Ayarlar> Bellek bölümüne gidin.

Android 8 Oreo’dan itibaren, bellek bölümü geliştirici seçeneklerinin içindedir. Bunu görmek için, önce Ayarlar> Telefon hakkında’ya gidin, ardından Geliştirici seçeneklerinin görünmesi için Yapım numarası yedi kez dokunun. Sonra Ayarlar> Gelişmiş> Geliştirici seçenekleri> Bellek’e gidin.

Oradayken ortalama RAM kullanımınızı son üç saat ve son gün içinde görebilirsiniz. Hangi uygulamaların en çok RAM’ i kullandığı görmek için uygulamalar tarafından kullanılan Bellek’e dokunun. Bu, RAM’e aç programları tanımlamanıza ve muhtemelen bunları daha iyi performans gösteren alternatiflerle değiştirmenize yardımcı olur.
ram kontrol 2

  1. Görev Sonlandırıcı veya RAM Booster’ları Kullanmayın

Görev sonlandırıcıların Android için kullanılmaması gerektiğini yıllardır biliyoruz. Yine de, Play Store’da, bu programları indirme işlemini sürdürmeye devam eden çok sayıda kullanıcı mevcut.

Daha önce de söylediğimiz gibi Android, uygulamaları ve belleği zaten verimli bir şekilde işler, bu yüzden uygulamaları kapatmaya zorlamak bu işlemi engeller. Ayrıca, uygulamalarınıza ihtiyaç duyduklarında bir dahaki sefere başlatıldığı zaman, ek işlemci ve batarya gücü harcayacaklarını söylememiz gerekiyor.

Daha kötüsü, bazı uygulamalar arka planda çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Onları bir görev sonlandırıcı ile kapatmak genellikle arka planda tekrar tekrar çalışmalarıyla sonuçlanacaktır. Bu da daha fazla RAM tüketimi demek.

Herhangi bir sebepten dolayı bir uygulamayı kapatmanız gerekirse, manuel olarak yapın. Ekranın altındaki Son Aramalar düğmesine dokunun veya yeni Android hareketlerini kullanıyorsanız alttan yukarı kaydırın. Son uygulamalar listeniz göründüğünde, artık kaydırarak ihtiyaç duymadığınız şeyleri kapatın.
ram kontrol 3

  1. Daha Az RAM Kullanın

RAM’i az olan bir telefonla çalışırken, kullandığınız hafıza miktarını sınırlamaya çalışarak performansı artırabilirsiniz.

Bu her zaman kolay değil elbette. Facebook ve Snapchat gibi uygulamalar meşhur kaynak sömürücüler olarak biliniyor. Bu uygulamaları kullanmak zorundaysanız ya da vazgeçemiyorsanız şu adımları takip etmenizde fayda var.

– Kullandığınız ana ekranların sayısını azaltın ve canlı duvar kağıtları veya sürekli güncellenen çok fazla widget kullanmayın.

– Artık gerek duymadığınız uygulamaları kaldırın.

– Kullanmadığınız, önceden yüklenmiş uygulamaları Ayarlar> Uygulamalar ve bildirimler> Tüm X uygulamalarına bakın, uygulamayı bulun ve Devre Dışı Bırak öğesine dokunarak devre dışı bırakın.

– Hem uygulamalar hem de Android sistemi için yazılım güncellemelerini kullanıma sunuldukça yükleyin.

– Daha az bellek kullanan alternatif uygulamalar bulun.

  1. Bazı Uygulamaların “Lite” Versiyonlarını Kullanın

Google, düşük kaliteli telefonlar için Android Go’yu başlattığında, en popüler ürünlerine alternatif olarak bir dizi hafif Android Go uygulamasını da kullanıcılara sundu. Bu uygulamaları kullanmak için bir Go telefonuna ihtiyacınız olmadığı gibi, herhangi bir Android cihazında çalışırlar ve daha az RAM kullanırlar.

ram kontrol 4