Sitenin aramada gösterildiği istekler Yandex tarafından takip ediliyor. Hizmet, gösterimlerin nasıl değiştiğini, tıklama sayısını, TO snippet‘lerini ve diğer göstergeleri izlemenize olanak tanıyor.

Bir arama oluşturmanın beş adımında, arama alanını ve ayrıca arama formu ve arama sonuçlarının tasarımını yapılandırabilirsiniz. Sonuç olarak, HTML kodunu alırsınız ve sitenize ekleyebilirsiniz.

1. Arama alanı
İlk adımda, arama alanını (yani aramanızın kapsadığı sayfa kümesini), arama adlarını ve diğer genel özellikleri tanımlarsınız.

Aramanızın teknik adı; Arama kutularım sayfasında gösterilecek ad . Onu sadece siz görebileceksiniz.
Opensearch standardında arama adı; OpenSearch için bir arama adı girebilirsiniz . Bu, ziyaretçilerinizin aramanızı tarayıcı arama motoru olarak eklemek için kullanabileceği addır.

Yandex Site Arama, OpenSearch’ü desteklemeye başlamadan önce bir arama oluşturduysanız, otomatik olarak ad, örneğin “Yandex Site Arama # 2023403” olarak atanır . Arama odağınızı daha iyi yansıtmak için değiştirmenizi öneririz.

Aile filtresi; İlk adımda, arama alanını (yani aramanızın kapsadığı sayfa kümesini), arama adlarını ve diğer genel özellikleri tanımlarsınız.

Uygunsuz yayınlar içeren sayfaları arama alanından dışlamak için bir aile filtresi oluşturun. Filtre ayarları, karşılık gelen büyük arama ayarlarına benzer .

Arama alanı; Arama alanını, yani aramaya dahil edilecek sitelerin bir listesini belirtin. 50 adede kadar site adresi veya bölümleri belirtebilirsiniz.

-Siteleri ve hariç tutmaları ekle’ yi tıklayın .

-Sitelerin adreslerini veya alt bölümlerini boşlukla ayrılmış olarak listeleyin.

-Hariç tutmaları yapılandırıp ekle’ yi tıklayın.

Alt alan adlarında ara
Varsayılan olarak arama, listelenen tüm adreslerde ve bunların alt alan adlarında çalıştırılır. Örneğin, eklerseniz mysite.com, subdomain.mysite.comarama alanındadır.

Hariç tutmalar; Belirli sayfaları arama alanından hariç tutabilirsiniz. Hariç tutmalar, arama konuları dahil olmak üzere tüm arama alanı için geçerlidir.

Dışlama listesinde, tüm site bölümlerini hariç tutmak için tam belge adreslerini veya maskelerini belirtebilirsiniz. Örneğin: Dışlama somepage.php üzerine example.com:http://example.com/somepage.php

Tüm sayfaları şu /blog/bölümden hariç tut example.com:http://example.com/blog

Bir siteyi zaten manuel olarak belirlediyseniz, sitelerde yaptığınız gibi, Hariç Tutulanlar bölümünü kullanarak hariç tutmalar ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz .

Yandex Site Arama 1

2. Arama formu
İkinci adımda, arama formu tasarımınızı yapılandırırsınız. Ayarları, Arama formu önizlemesi altında otomatik olarak gösterilir : burada, formunuzun site sayfasında nasıl görüneceğini görebilirsiniz. Lütfen dikkat: sitenizde form otomatik olarak mevcut genişliğe kadar uzayacaktır.

Varsayılan olarak şeffaf bir arka plan önerilir, bu nedenle sitenizin renk düzenine uyan form rengini seçmeniz gerekmez.

3. Arama sonuçları
Üçüncü adımda, arama sonuçlarını yapılandırırsınız. En önemli şey, arama sonuçlarınızı nerede görüntülemek istediğinize karar vermektir ( Sonuçları göster bölümü).

Yandex Site Arama 2

İki seçeneğiniz var:

Yandex sayfasında, logonuz, başlığınız ve alt bilginizle sonuçları Yandex‘de göster seçeneği.

Site sayfanızda sonuçları kendi sayfanızda göster seçeneği. Bu seçeneği seçtiyseniz, arama sonuçları kodunu içerecek sayfanın URL’sini belirtin. Arama sonuçları için tasarım ayarlarınız (renkler, metin biçimlendirme, yazı tipi stilleri) otomatik olarak Arama sonuçları önizlemesi altında gösterilir.

 

4. Aramanızı kontrol etme
Dördüncü adımda, kurduğunuz aramayı kontrol edebilirsiniz. Form tasarımı, yapılandırılmış parametrelerinizle eşleşmeli ve arama sonuçları belirtilen arama alanının dışına çıkmamalıdır. Arama veya form beklediğiniz gibi çalışmazsa, önceki adımlarda yaptığınız ayarları iki kez kontrol edin. Hata devam ederse, kullanıcı adınızı ve hatalı aramanın adını belirterek Yandex’e ulaşabilirsiniz.

5. Siteniz için kod
Beşinci adımda, arama formu ve arama sonuçlarının kodunu alırsınız. Yandex, site kodlamasını otomatik olarak algılar, ancak otomatik algılama başarısız olursa, metin kodlamanızı manuel olarak belirleyebilirsiniz.