Evinizdeki Wi-Fi ağınız, siber hırsızların kişisel bilgilerinize erişmesi için ideal bir yerdir. Birçok tüketici yönlendiricisi son derece güvensizdir ve çok az kişi ayarlarını kilitlemek ve riski en aza indirmek için zaman ayırır.

Yönlendiricinizin yönetici ayarlarını özelleştirin

Yeni bir ağ kurduğunuzda henüz yapmadıysanız yapmanız gereken ilk şey, yönlendiricinizin yönetici kimlik bilgilerini değiştirmektir .

Çoğu yönlendirici, çevrimiçi olarak kolayca bulunabilen fabrika varsayılan şifreleri ile birlikte gönderilir, bu da yönlendiriciyi, ağınıza erişmek ve kontrol etmek isteyen bir bilgisayar korsanının deneyeceği ilk şey yapar. Yönlendiricinize kötü bir oyuncu giriş yaptığında, WiFi’niz (ve ona bağlı her şey) artık güvenli değildir.

Screenshot 3 4

Güvenlik uzmanları, yönlendiricinize uzaktan yönetim erişimini devre dışı bırakmanızı da önerir; bu, bilgisayar korsanlarının ayarlarınızı internetten kontrol etmesini veya değiştirmesini önler. Ethernet veya Wi-Fi ağınız üzerinden doğrudan yönlendiriciye bağlanmaları gerekir.

Son olarak, Hizmet Kümesi Tanımlayıcısı (SSID) olarak da adlandırılan ağ adınızı varsayılandan daha benzersiz bir adla değiştirebilirsiniz ve değiştirmeniz gerekir. Daire numaranız veya doğum tarihiniz gibi tanımlayıcı bilgileri kullanmayın. SSID’yi kendi başına değiştirmek, bilgisayar korsanlarını engellemez, ancak yabancıların ağınızın sahibinin kim olduğunu kolayca keşfetmesini engeller.

Wi-Fi şifrenizi vermeyi bırakın

Cihazlarınızı WiFi’ye bağlamak için kullandığınız ağ şifreniz de uzun, karmaşık ve yönlendirici oturumunuzdan farklı olmalıdır.

Yazılım mühendisi, güvenlik uzmanı ve güvenlik uzmanı “Bu yalnızca sağlayıcınızın şifrenizi bilmesini ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda internet sağlayıcınız bir ihlal yaşarsa veya bir tamirci yönlendiricinize baktığında şifrenin yanlış ellere geçmesini de önler” diyor.

Ağ erişim kimlik bilgilerinizi güncelledikten sonra, erişimi olan kişilerin sayısını kısıtlayın. Parolayı gelen herkese vermek yerine, yönlendiriciniz izin veriyorsa, kullanmaları için ayrı bir misafir ağı kurun. Bazı yönlendiriciler, belirli bir süre sonra konuk ağlarını devre dışı bırakacak özelliklere bile sahiptir.

Konuk ağı, daha az güvenli Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarınızı banka hesaplarınıza ve birincil WiFi ağınızdaki diğer hassas verilere erişmek için kullanılan bilgisayarlardan, telefonlardan ve tabletlerden ayırmanın en iyi yoludur. Akıllı hoparlörler, akıllı TV’ler, akıllı ampuller ve diğer IoT cihazları güvenlik risklerine karşı daha hassastır.

Yönlendirici şifrelemesini etkinleştirin

Yönlendiriciniz büyük olasılıkla, etkinleştirebileceğiniz ve etkinleştirmeniz gereken Wi-Fi Korumalı Erişim-2 (WPA2) şifrelemesiyle birlikte geldi. Şifreleme, trafiğinizi karıştırır ve gizli dinlemeyi engeller, böylece yalnızca yetkili kullanıcılar erişebilir. Bazı yeni yönlendiriciler, 2018’de duyurulan yeni bir standart olan daha da güçlü WPA3’e sahip olabilir .

Yönlendiricinizde yalnızca Kabloluya Eşdeğer Gizlilik (WEP) adı verilen daha eski bir şifreleme standardı varsa, yeni bir yönlendirici satın almanın zamanı gelmiştir.

Elbette, yönlendiricinizin donanım yazılımını da güncel tutmalısınız. Tüm yönlendiriciler bunu otomatik olarak yapmaz ve yönlendiricinizi manuel olarak güncellemek için bir kılavuzumuz vardır , ancak düzenli güncellemeler bilinen güvenlik açıklarının yamalanmasını sağlar.

Virüsten koruma, kötü amaçlı yazılım önleme ve VPN kullanın

Sanal özel ağlar (VPN’ler) trafiğinizi şifreler ve hem yakındaki bilgisayar korsanlarından hem de internet servis sağlayıcınızdan konumunuzu ve IP adresinizi maskeler. Bir VPN, ağınızda kötü bir oyuncu takılıyorsa, yerleşik yönlendirici şifrelemesinin yanı sıra size ekstra bir koruma seviyesi sunar.

Aynı şekilde, tüm cihazlarınızda en iyi anti virüs yazılımını kullanmak da WiFi ağınızın güvenliğini sağlamaya yardımcı olabilir.

“Bir WiFi ağı saldırıya uğradığında fark etmezsiniz, ancak fark edilen şey, saldırının ağdaki cihazlara ulaşmaya çalışmasıdır” diyor. “Bu sadece sizi korumakla kalmayacak, orada olmaması gereken ve araştırma yapan cihazları tespit etmeye yardımcı olacaktır.”

Yanlış bir güvenlik duygusuna kapılmayın

WiFi ağınızı korumak için atabileceğiniz başka küçük adımlar da vardır, ancak birçoğu gerçek koruma yerine bir güvenlik hissi sağlar. Bu, onları kullanamayacağınız anlamına gelmez, ancak yerine eklenmesi gerekir.

Bunlar, SSID’nizi yeni cihazlardan gizlemeyi ve yetkisiz cihazların teoride ağınıza erişmesini engelleyen Medya Erişim Kontrolü (MAC) adres filtrelemesini etkinleştirmeyi içerir. Ancak pratikte, MAC adresleri kolaylıkla sahte olabilir.

“Genel olarak, saçma sapan ve hiçbir etkisi yoktur [veya] gerçek bir fark yaratmaz,” dedi. “Sonuç: Uzun, güvenli bir WiFi şifresi kullanın ve güvenilmeyen cihazların kullanmasına izin vermeyin.”

Elbette, davranışınız bilgisayar korsanlarının geçmesi için kapılar açarsa, WiFi ağınızı tek başına güvende tutmak, cihazlarınızı ve verilerinizi güvende tutmaz. Kendinizi korumak için çevrimiçi en iyi uygulamaları izleyin.

Örneğin, özellikle mesajlar istenmemişse veya bilinmeyen göndericilerden geliyorsa, e-posta iletilerindeki bağlantıları tıklamayın veya e-posta ile gönderilen dosyaları açmayın. Bunu yapmak, kişisel verilerinizi yanlışlıkla ifşa etmenize veya sisteminize kötü amaçlı yazılım getirmenize neden olabilir.

Kesinlikle gerekli olmadıkça ve siteyi dikkatlice incelemeden bir web sitesine telefon numaranız, kredi kartı numaranız ve hatta doğum tarihiniz gibi hassas bilgileri vermeyin. İyi bilinen web siteleri bile sahte olabilir, bu da siber hırsızların sizi kandırarak onlara güvenip verilerinizi çalmasına izin verir.

Son olarak, Wi-Fi ağınıza erişimi olan herhangi bir cihazda güvenliği artırın. Telefonunuzu, tabletinizi ve bilgisayarınızı parolayla koruyun; uygulamaları ve yazılımları güncel tutun; anti virüs yazılımı ve VPN’ler kullanmak; ve cihazlarınızı bilgisayar korsanlarına karşı korumak için ekstra önlemler alın.