Openoffice ve Libreoffice ücretsiz office programları arasında en üst sırada olan uygulamalardır. Office programları yaygın olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Microsoft Office, kullanımda birçok kişi tarafından tercih ediliyor olsa da ücretli olması sebebi ile herkesin erişimi kolay değil. Bu sebeple alternatif office programına yönelen kullanıcılar için firmalar her geçen gün kendilerini geliştiriyorlar.  Bu programlardan ikisini ele alıyoruz sizin için.

OPENOFFİCE

resim-1

OpenOffice, tüm platformlarda kullanılabilen çok özellikli bir Office yazılımıdır.  LGPL lisansı ile hizmete sunulmaktadır. OpenOffice tüm gelişmiş işletim sistemleriyle uyumlu ve ücretsiz oluşu sebebiyle en çok tercih edilen alternatif Office programları arasında yer alır. Windows, Mac OS ve Linux gibi birçok farklı platformu desteklemektedir.

OpenOffice işlevler, tasarım ve fonksiyonlar açısından Microsoft Office’e çok benziyor. Ama Microsoft‘a göre biraz daha sade arayüze sahip, çok iyi olarak değerlendirebileceğimiz nitelikte.  Bakalım içeriğinde neler yer alıyor;

resim-2

-Writer ( Kelime İşlemci-Metin Belgesi) :  Rapor, kitap gibi birçok dökümanı kolaylıkla ve istediğiniz gibi oluşturup HTML, PDF türlerinde saklar. Microsoft Office‘de kullandığınız Word tarzında bir kullanım sağlamaktadır. Aşağıdaki görseldeki gibi birçok ek özellikleri kullanabilirsiniz.

resim-3

-Calc(Hesap Tablosu): Matematiksel, finansal ve istatistiki konularla alakalı dosyalarınızı oluşturmanız için kullanılır.  Excel benzeri kullanım sağlamaktadır. Görselde görülen özelliklerle geliştirilmiştir.

resim-4

-Impress(Sunum): Bir çok alanda sunum yapmak, hitap edebileceğimiz kitlenin konuya daha iyi adapte olması açısından önemli uygulamadır. Grafik, ses ve animasyonlar hazırlayabilirsiniz. Microsoft Power Point ve Macromedia Falsh(SWF) dosya sistemleriyle uyumlu ve belgelerinizi sorunsuz olarak kayıt edebilirsiniz. Sunum şemalarını kendiniz hazırlayabilir, hazır şablonlardan seçebilir veya bilgisayarda yer alan kayıtlı sunumlarınızı kullanabilirsiniz.

resim-5
resim-6

-Base(Veritabanı): Başlangıç, orta ve ileri seviyedeki veritabanı kullanıcıları içindir. SQL görünümü ve tasarım gibi esnek seçenekler mevcuttur. Tablo, form tarzında verilerinizi oluşturabilirsiniz.

resim-7

-Math( Formül Düzenleyici): Belgeler içersinde kullandığınız formülleri Math yardımıyla oluşturabilirsiniz. Matematik işlemlerini yapabilirsiniz.

resim-8

-Draw(Çizim):Grafik oluşturabilmek için kullanabileceğiniz bir yazılımdır. 2 ve 3 boyutlu nesneler oluşturabilmenizi sağlar. Projelerinizi JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF formatlarından herhangi birini kullanarak kaydedip saklayabilmenizi sağlar. Swf dosya türünü üretebilirsiniz.

resim-9

LİBRE OFFİCE

resim-10

Libre Fransızca ve İspanyolca‘ da  “özgür” anlamına gelmektedir. Anlamından da anlaşıldığı gibi Libre Office, ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirip tüm Office programlarıyla uyumlu olarak kullanılır. Hatta barındırdığı daha fazla ve farklı, yararlı özellikleri ile kullanabileceğiniz bir yazılımdır. İçeriğinde OpenOffice de olduğu gibi Writer, Draw, Base, Calc, İmpress yazılımları yer almaktadır.

LPGL v3 ile lisanslanmıştır. Geliştiricilerin Libre Office‘e katılıp kodları edinerek geliştirme yapmaları serbesttir. Bu özelliği ile sürekli kendini geliştirmeye açıktır. Yeni yeteneklere imkan sağlayıp daha ileri noktaya kendini taşımaktadır. İçeriğine bakacak olursak;

resim-11

Libreoffice Uygulamaları

-Calc(Hesap Tablosu): Microsoft Office Excel formunda yine Open Office mantığında olan bir yazılımdır. Microsoft Office Excel‘de olmayan bazı olanaklar da sunmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse, dosyalarınızı PDF olarak oluşturabilirsiniz. Oracle veya herhangi bir SQL veritabanı sunucusundan tablolarınızı sorunsuz bir şekilde Calc‘a aktarır. Bu sayede üzerinde çalışabilirsiniz.

resim-12

-Impress Sunumu: Microsoft Office Power Point formatında bir yazılım olması ile beraber yine daha gelişmiş olanaklar sunmaktadır. Sunumlarınızı Adobe Flash (SWF) olarak dışa aktarım yapabilirsiniz. Flash yüklü olan bilgisayarla da oynatmanızı sağlamaktadır. Power Point‘te oluşturduğumuz .ppt ve .pptx formatındaki dosyaları okumak ve içeriğini istediğiniz gibi düzenlemenize olanak sağlar. Eksi bir yönü olarak ise sunum için hazır şablonlarının yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Yine artı bir olarak size, belgelerinizi PDF dosyası olarak dışa aktarma özelliği sağlamaktadır.

resim-13

-Draw Çizimi: Microsoft Office Visio formatındadır. Grafik düzenleyici ve diyagram oluşturulabilir. Visio haricinde Microsoft Publisher ve Scribus ile benzer özellik ve işlevlere sahiptir. Diğer seçenekler de olduğu gibi PDF içe aktarım ve düzenleme yapılabilmektedir.

resim-14

-Math Formülü: Kelime ve işlem programlarında düzenlenmesi zor birden fazla satıra sığamayacak ve özel simgeler kullanılması sizlere kolaylık sağlar. Matematiksel formüller yaratıp düzenleyebilirsiniz. Formüller diğer Libre Office yazılımlarının içersine gömülebilir. Yine PDF dışa aktarım olanağını sunmakla beraber birçok yazı tipini destekler.

resim-15

-Base Veritabanı: Microsoft Access formatında bir veri tabanı yazılımıdır. Veri tablolarınız için form, raporlama, sorgulama gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. İşlemleri ister kendi veritabanınızda ister Base ile birlikte sunulan HSQL veritabanı motorunda yapabilirsiniz. Kullanım yaparken Java çalıştırma ortamına (JRE) ihtiyaç duyulmaktadır.

resim-16

Openoffice ve Libreoffice Karşılaştırma

Yukarda Open Office ve Libre Office’in içerikleri sizin de fark ettiğiniz gibi 2 program da aslında temelde ve görselde aynı. Libre Office, Open Office‘in bir üst versiyonu olarak değerlendirebiliriz. Zira Open Office‘de dosya aktarımlarında yaşadığınız uyumluluk sorunu Libre Office’te yok denecek kadar düşük bir olasılıktır. Ayrıca Libre Office, Microsoft Office‘den daha ayrıntılı ve gelişmiş özelliklere sahip olan yazılımları mevcuttur. Aynı zamanda her geçen gün kendini daha fazla geliştirmektedir.

Bunun yanı sıra Libre Office, Microsoft Office programları ile yüksek uyumluluk göstermekte; Microsoft Office üzerinde oluşturulmuş .ppt(x) .doc(x) .xls(x) gibi dosya biçimlerini okuma, yazma ve kaydetme gibi bir çok uyumluluk özelliği vardır. Fark olarak ise temelde görülen Libre Office, Microsoft Office‘te hazırlanmış makroları çalıştırmaz. Tabi buna kısmi çözüm olarak size, makroların belgelerde gömülü olarak saklanabilme imkanı sunmakta ve Microsoft Office‘de kullanmak istediğinizde sorun yaşatmazlar. Böylece hata ve değişikliklere açık tutulan Libre, yeni yeteneklere olanak sağlarken kendini de hızla geliştirerek bunları da ortadan kaldıracağının sinyallerini veriyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda en çok tercih edilen alternatif Office programının Libre Office olduğunu söyleyebiliriz. Hem içeriğindeki artıları hem ücretsiz oluşu Libre‘yi listenin başına taşıyor.