PlayStation 5 veya kısaca PS5, dokuzuncu nesil Sony konsoludur. Resmi olarak 12 Kasım 2020’de piyasaya çıktı.
Statista’ya göre, ürünün selefi PlayStation 4, tüm zamanların en popüler oyun konsollarından biri. Ve Temmuz 2021 itibariyle 116 milyonun üzerinde satış yapıyor. Bir önceki efsane PlayStation 2 ise, bu sayıları aşan tek oyun konsolu.
Peki, PS5, PS4’ün yaptığı gibi dünya çapındaki oyuncuları etkilemeye yetecek kadar güçlü mü? PlayStation 5 hakkında bilmeniz gereken her şey burada.
Bir bakışta: Sony PlayStation 5 nedir?
PS5, Sony’nin yeni nesil oyun konsoludur. Sistem resmi olarak Sony PlayStation 5 veya kısaca PS5 olarak adlandırılıyor.
Sony PlayStation 5, daha güçlü özellikler ve uzay çağı tasarımı sunan selefinden büyük yenilik. Başlıca rakipleri; Xbox Series X ve Series S ve daha az ölçüde Nintendo Switch. Kendi başına harika bir sistem olsa da, benzersiz form faktörü ve önemli ölçüde azaltılmış özellikleri nedeniyle, PS5’e doğrudan rakip olabilecek iki PS5 modeli var: PlayStation 5 ve PlayStation 5 Digital Edition. İkisi aynı özellikleri paylaşıyor, ancak adından da anlaşılacağı gibi, Digital Edition yalnızca dijital olarak indirilen oyunları oynayacak.
Önceki konsollar gibi, PS5 de bir medya merkezi olarak hizmet veriyor. PS5 Media Remote’ta (ayrı satılır) düğmeler olarak hazır bulunan birçok akış uygulamasını destekler. Ancak, multimedya CD’lerini desteklemez, bu nedenle Spotify gibi akış hizmetlerine kullanmanız gerekir.
PlayStaation 5 almaya değer mi?
İster bir PS4’ten yükseltme yapıyor olun, ister en yeni konsolla başlıyor olun. Bir PS5 satın almak oldukça pahalıya mal olacak. Konsollar genellikle daha fazla oyun çıktıkça zamanla değer kazanır, bu yüzden kendinize sormalısınız: PS5 buna değer mi?
Konsol bir yıldan fazla bir süredir piyasada olduğuna göre, cevap kesinlikle evet. Güçlü DualSense denetleyicisinden tam olarak yararlanmanıza izin veren sayısız yeni nesil oyun var ve konsolu edinmek yavaş yavaş kolaylaşıyor. Ayrıca, ilk günkü oyunu gerçekten değiştiren bir deneyim yerine, hali hazırda sahip olduğunuz oyunlarda iyileştirilmiş performans elde ediyorsunuz. Daha iyi grafikler ve daha hızlı yükleme süreleri harika, ancak dönüştürücü değildirler.
Sony PlayStation 5 tasarımı
Konsolun iki versiyonu olduğunu da belirtmekte fayda var – standart konsol ve daha ince Digital Edition. Her ikisi de aynı temel tasarıma sahip, ikincisinde ise optik sürücü yer almıyor.
Her iki konsol da tasarım olarak bayağı heybetli. Şimdiye kadar piyasaya sürülen en büyük ev konsolları ve alan gereksinimleri söz konusu olduğunda bir bilgisayar kasası kadar büyükler. Satın almadan önce bunu aklınızda bulundurun, aksi takdirde TV’nizin önünde görüntü kirliliği yaratır.
Konsol, fütüristik bir siyah beyaz renk şemasıyla gelirken, yan panellerin çıkarılması oldukça basit. Ancak Sony’nin bir dava ile tazminat kazandığı şirketlerden biri olan Dbrand, şimdiye kadar daha fazla telif davasından kaçan alternatif bir versiyonunu hemen satmaya başladı.
okumaya devam edin : Android Cihazlar İçin En İyi 3 Navigasyon Uygulaması
PS5 arayüzü
Sony, kullanıcılara daha iyi hizmet verecek yeni UX öğeleri oluşturmaya odaklanarak PS5’in arayüzünü yükseltti. PS4 gibi, PS5’in kullanıcı deneyimi hala Dual Sense’deki PlayStation düğmesi etrafında dönüyor. Kullanıcı ekranına erişmek için açılışta Dual Sense’e dokunun. Ancak benzerliklerin bittiği yer burada başlıyor.
Oyunda PS düğmesine dokunulduğunda artık Kontrol Merkezi açılıyor. Kullanıcılara ses kontrollerine, arkadaş listelerine ve daha fazlasına anında erişim sağlayan, yandan kaydırmalı ancak ayrıntılı bir alt menü sistemidir.
Aktiviteler bölümü ise, yeni menünün göze çarpan eklentisidir. Kullanıcıları bir oyun içindeki belirli seviyelere veya maceralara yönlendirebilen bir kart setidir. Bu kartlar aynı zamanda ilerlemeyi de gösterirken, bazıları oyunculara koleksiyon bulmalarına veya zorlu zorlukları aşmalarına yardımcı olacak ipuçları, püf noktaları ve öğreticiler de sağlar.
Kontrol Merkezi, en son ekran görüntülerini, PlayStation’dan haberleri ve arkadaşların etkinliklerini listeler. İkincisinden bahsetmişken, oyuncular ayrıca sesli sohbetlere girer.
PS5 özellikleri
PS5, 3.5GHz’de saat hızına sahip sekiz çekirdeğe sahip AMD Zen 2 biçiminde yükseltilmiş bir CPU’ya sahiptir. Bu, PS4’ün sekiz çekirdekli Jaguar 1.6GHz CPU’suna göre önemli performans kazanımları sağlamalıdır. PS5’in özel AMD RDNA 2 GPU’su, aynı zamanda son neslin özel GCN GPU’suna göre önemli bir yenilik.
Bu CPU ve GPU kombinasyonu, PS5’in ışın izleme hızlandırmasını kullanmasına izin verecektir. Işın izleme, ışığın bir ortamda nasıl davrandığını daha gerçekçi bir şekilde taklit ederek oyun içi grafikleri yepyeni bir düzeye çıkarabilen gelişmiş bir aydınlatma teknolojisidir.
PlayStation 5 ayrıca tescilli bir 825 GB SSD’ye ve artık kullanıma hazır NVMe SSD genişletilebilirliğine sahip. Bu, kullanıcıların PS5’in depolama alanını kolayca genişletebilecekleri anlamına gelmiyor. Bu, daha büyük haritaların yanı sıra daha iyi sistem belleği yönetimine izin verir.
PS5’in Nisan 2021 güncellemesi, PS5 ve PS4 oyunlarınızı USB aracılığıyla bağlı harici bir sabit sürücüde saklama olanağı getirdi. PS5 oyunlarını USB depolama biriminde oynayamazsınız, ancak bunu PS4 oyunlarıyla yapabilirsiniz.