Akıllı telefon ve tabletlerin hayatımızda önemli bir yer edinmesinin ardından her geçen farklı kelime ve tabirlerle karşılaşabiliyoruz. Özellikle, cihazlarla ilgili yazılımsal konularda karşılaştığımız bazı kelimeler öncelerde bize yabancı gelseler de zamanla alışmaya başladık denilebilir. Bu konu ile ilgili olarak biz de sizler için akıllı telefon ve tabletler konusunda en sık karşılaşabileceğiniz tabirlerden biri olan OTA güncelleme’nin ne anlama geldiğini sizler için derledik.

OTA 1

OTA kelimesi İngilizce kablosuz veri güncellemesi anlamına da gelen Over The Air’in kısaltılmış halidir. Pek çok akıllı telefon ve tablet kullanıcısı, kullandıkları cihazın marka ve modeline göre en az bir kere sistem güncellemesi yapmıştır.

Herhangi bir kablo veri bağlantısı gerektirmeden yapılan bu güncelleme türünde telefonunuz dışında herhangi bir yazılım kullanmanıza da gerek yoktur. Belli bir pil seviyesi üzerindeyken yapılması tavsiye edilen OTA güncelleme işlemlerinde, güncellemeye başlanmadan evvel pil seviyenizin minimum %50 olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Aksi bir durumda güncelleme esnasında telefonunuzun kapanması sonrasında telefonunuz, teknik serviste yeniden ROM yüklenmeden açılmayabilir. ROM yüklemelerinde ise mutlaka özel yazılımlar ve kablo bağlantısı gerekir.

OTA 2

Yalnızca akıllı telefon veya tablerde yer almayan OTA güncelleme teknolojisi, günümüzde bir çok akıllı televizyon, modem hatta uydu receiver markasında da yer almaktadır.

 

OTA güncellemeleri sim kartınızın mobil veri teknolojisi üzerinden yapılabildiği gibi, wireless bağlantısı üzerinden veya direkt uydu anten üzerinden de yapılabilir. Güncelleme metodu genelde güncelleme dosyasının büyüklüğüne göre karar verilir. Örneğin 370MB boyutunda bir sistem güncellemesini günümüzde 4.5G teknolojisiyle birlikte mobil veri üzerinden rahatlıkla yapabilirsiniz.

Ancak çanak anten üzerinden yazılım güncellemek isteyecek bir akıllı televizyon için bu güncelleme dosyası oldukça yüksek boyuttadır. Güncelleme çok uzun zaman alabilir ya da hata vererek başlamayabilir. Böyle durumlarda wireless bağlantısını kullanmak daha akılcı olacaktır.

OTA 3

Kullanmakta olduğunuz herhangi bir cihaz, OTA güncellemesi geldiğinde cihazınız otomatik olarak yeni bir yazılım güncellemesinin var olduğu konusunda sizleri uyaracaktır. Güncellemenizi anında yükleyebileceğiniz gibi, pil ve bağlantı durumunuza göre sonraya da ertelebilirsiniz. Güncellemeniz, cihazınızın yazılım menüsünde siz güncelleme yapana dek var olacaktır.

OTA 4

Özellikle akıllı cihazlarda daha sık karşılaşabileceğiniz OTA güncellemelerinde herhangi bir ek yazılıma ihtiyacınız olmadığı gibi, cihazınızın içindeki verilerin boyutuna ve önemine bağlı olarak güncelleme yapmadan önce cihaz yedeği almanız sizlerin yararına olacaktır.