İnternet kullanıcılarının daima karşılaştıkları IP, IPv4 ve IPv6 terimlerinin ne anlama geldikleri ile ilgili bilgi vermek istiyoruz. Konunun temel başlığı olarak ilk önce “IP nedir?” sorusu ile başlayalım. IP, internet üzerinde her cihazın (bilgisayar, akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, modemler, router, IP Kameralar vb. cihazlar) kullanmakta oldukları rakamlar bulunmaktadır. İnternet Protokolü yani IP olarak adlandırılan bu rakamlar ile cihazların birbirlerini tanıması ve birbirleri ile iletişim kurmaları sağlanmaktadır. Ağ bağlantısı ve veri alışverişi için kullanılan bu numaralar tamamen birbirinden bağımsız ve benzersizdir. 1970 yılında literatürde yerini alan IP terimi, ilerleyen zamanlarda IPv4 olarak son halini almıştır. Günümüzde de kullanımı devam etmekte olan IPv4 internet protokolü, 32 bit’ten, yani  8 bit içeren 4 sayıdan oluşmaktadır. 0 ile 255 arası değişiklik gösterebilmektedir. 1.0.0.0 ile 255.255.255.255 arasında herhangi bir numara olmaktadır.

ipv4v61

IPv4 internet protokolünün, zamanla yetersiz kalması ve IP havuzunun bu yetersizlik durumu karşısında, IPv6 denilen protokol gündeme gelmiştir. 1992 yılında geliştirilen bu yeni protokol ile sorunun kaynağından çözüldüğü bilinmektedir. Yeni geliştirilen internet protokolü ile 128 bit’lik bir adres alanına geçiş yapılmıştır. Bu da büyük ip adresleri anlamına gelmektedir. Matematiksel olarak anlatılacak olunur ise 2128 adet ya da başka bir ifade ile 3 x 1038 adet adres demek oluyor diyebiliriz.

 

Şimdi IPv4 ve IPv6 arasındaki farklar ile devam edelim. IPv4 için 32 bit (4 byte), IPv6 için 128 bit (16 byte) kaynak ve hedef adresleri kullanılmaktadır. IPSEC desteği, opsiyonel olarak IPv4 ile kullanılırken IPv6 için zorunlu tutulmuştur. Diğer farkları ise bir tablo ile sizlere aktaralım.

Özellikler IPv4 IPv6
Adres Çözümleme Protokolü ARP, Broadcast kullanarak istekleri link-layer adresine çözümler.

 

 

ARP istek frame’leri, multicast Neigbor Solicitaion mesajları ile değişir.
IGMP Lokal subnet grup üyeliklerini yönetir.

 

 

IGMP, MLD mesajları ile değişmiştir.
ICMP Router Discovery Default Gateway’in IP adresini tespit eder.

 

 

ICMP Router Solicitation ve Router Advertisement mesajları ile değişmiştir.
Broadcast Adresleri Subnet üzerindeki tüm düğümlere trafiği yollar. IPv6 broadcast adresinin yerine tüm düğümlerde bir link-local scope ile multicast adresi kullanır.

 

Ayarlar Manuel veya DHCP ile ayarlanır.

 

 

Manuel veya DHCP ile ayarlamak zorunlu değildir.
Kaynak Kayıtlar DNS içinde A kaynak kaydı kullanarak bir IPv4 adresine atama yapılır. DNS içinde AAAA kaynak kaydı kullanarak bir IPv6 adresine atama yapılır.