Ana Sayfa Haberler Hayatımıza giren 8 yapay zeka ürünleri.

Hayatımıza giren 8 yapay zeka ürünleri.

0

Hayatımıza giren 8 yapay zeka ürünleri. Makine öğrenimi, birçok insan tam olarak bilmez, günlük yaşamımızın gerçek bir parçasıdır. Gündelik olaylardan ciddi durumlara kadar birçok konuda sistemi güçlendirmektedir. Bu yapay zeka sistemi bilgisayarların bazı talimatları adım adım izlemesinin yerine var olan örnekleri izleyerek öğrenmesini içermektedir. Bu yazımızda yapay zekanın bizlere sunmuş olduğu bu makineleri yakından ele alacağız.

Alışveriş Sepeti

Çevrimiçi alışveriş yaparken alışveriş sepetimize eklememiz gereken şeyleri bizlere öneren öneriler alırız. Bu noktada makine öğrenimi, önerici sistemler aracılığı ile öneri almamıza yardımcı olmaktadır. Bu sistem müşterilerin daha önce satın almış olduğu ürünleri analiz ederek nelerin dikkatini çekebileceği üzerine kuruludur.

Resim yapayzeka 2

E-postalar

Bahsetmiş olduğumuz makine öğrenimi, öğelerin veya nesnelerin farklı kategorilere ayrılmasını sağlamak amacıyla da olmaktadır. Örneğin istenmeyen e- postaları yani spam olarak bildiğimiz postaları algılayan sistemler sayesinde bazen birkaç kelimeyi dikkate alarak bazen de göndericiye bakarak postanın gereksiz olduğunu ayırt eder. Bu kategorileme işlemi makine öğrenimi vasıtasıyla olmaktadır.

Banka

Banka kartlarımız, bir insan analizi ile görülemeyecek adette veri tespiti yapar. Bu becerinin uygulanması daha çok kredi kartı ve borç dolandırıcılığı ile mücadele etmek odaklıdır.

Aynı zamanda makine öğrenimi sistemleri bu noktada tipik harcama kategorilerini tanımlayabilmektedir. Örneğin, zaman, miktar veya konum gibi. Bu sayede hangi özelliklerin riskli olup olmadığı bu kategoriler sayesinde belirlenebilir. İşlemler her zamanki durumundan farklı bir duruma geldiyse kullanıcıya mesaj gönderilir ve kullanıcı durumdan haberdar edilir.

Bilim

Makine öğreniminin başka bir ayrıcalığı da bilimde yeni buluşlar yapmanın önünü açmasıdır. Örneğin hastalıklara savaş açacak antikorları ve yeni küçük molekülleri araştırma gibi ve de yeni ilaçlar bulmada kullanılmaktadır.

Telefon

Telefonumuzda gezinirken veya bir çağrı yapmak istediğimizde sesli komut özelliğini kullanmak istemişizdir. Alexa, Siri, Cortana ve Google Asistanı gibi sanal ses tanıma sistemi vasıtası ile talimatlar takip edilebilmektedir.

Bu asistanlar bir komut aldıkları zaman doğal kişi konuşmasını öncelikle işler. Sonra istenen komuta uyar ve doğal bir şekilde tepki vermeye çalışır. Birçok diyaloğu işlerken doğal bir şekilde öğrenirler. Bazen de isminizin nasıl telaffuz edildiği gibi bilgileri sizden isterler.

Televizyon

Bahsettiğimiz bu sistemlerin hepsinin benzeri televizyon yapılanmasında da kullanılmaktadır. Televizyonlarda film veya Netflix gibi platform önerileri karşımıza çıkmaktadır. Bu sistem, daha önce yayınlamış olduğumuz dizi veya filmleri analiz eder ve benzeri önerileri karşımıza çıkarır. Hangi kullanıcının ne tür filmlerden hoşlandığını ve yüksek izlenme oranlarına ne kadar ulaştığını belirler. Bunun yanında Spotify benzeri akış servisleri de müzik önermek amacıyla bu makine öğrenimi sistemini kullanmaktadır.

Hastane

Hastanelerde doktorların hastaya daha doğru ve yerinde bir tanı konmasında da makine öğrenimi kullanılmaktadır. Özellikle de göz hastalıkları ve kanser gibi hastalıkların tanısında ve tedavisinde bu sistemler çok başarılı sonuçlar vermektedir. Bilgisayarlar ile hastanın mikroskop altındaki hücreleri görüntülenir ve yeni görüntüler analiz edilir. Bu sistem sağlık alanında giderek daha da önemli hale gelmektedir.

Sosyal Medya

Çoğu kişi Facebook gibi platformlara fotoğraf yüklediği zaman. Fotoğraftaki kişileri otomatik olarak nasıl belirleyip etiketlediğini merak etmektedir. Facebook diğer benzer sosyal medya platformları yüz tanıma sistemleri sayesinde fotoğrafları otomatik olarak tanımlamaktadır.

Bu yüz tanıma sistemleri de yine makine öğrenimine dayanmaktadır. Kullanıcılar ekledikleri fotoğraflara yakınlarını etiketler ve yüz tanıma sistemi sayesinde bu kişiler kategorilere ayrılır ve diğer zamanlarda da bu kişiler öneri olarak atanır.