Huawei Google‘ın uyguladığı ağır politikalar sonucunda Google Desteği olmadan varlığını sürdürdü ve üst üste devrimsel niteliklere sahip ürünler üretti.

Türkiye de olmak üzere diğer dünya ülkelerinde yaşayan kullanıcıların akıllarında şu soru oluştu ; Google desteği olmadan cihazlardan herhangi bir kullanım konforu eksilecek mi ?

Huawei her ne kadar Google Desteği almasa da cihazlarında kullandığı Android arabirimi sayesinde kullanıcılarını bu durum karşısında mağdur etmedi .

MoreApps uygulaması içerisinde Huawei kullanıcılarının erişebileceği bir çok uygulama vardı , süreçle birlikte Huawei gerekli anlaşmaları yaparak MoreApps‘i oldukça zengin bir hale getirdi. Ayrıca bununla da kalmayan süreçte kullanıcılar bir şekilde Google desteği olmayan Huawei cihazlara Gmail , Youtube , Play Store , Google Haritalar gibi uygulamaları da kurarak neredeyse hiç konfor kaybetmeden standart Google desteği olan bir marka gibi yoluna devam etti.

Artık Beklenilen Gün Geldi ; Huawei , 2 Haziran 2021 tarihinde kullanıcılarının merakla beklediği işletim sistemi HarmonyOS’u mobil cihazlar için piyasaya sürdü. Bu işletim sistemi, kesintisiz bir şekilde cihazlar arası kullanıcı deneyimi sağlamayı vaat ediyor ve tüm detayları ile bir Huawei ekosistemi oluşturmayı amaçlıyor.

Huawei, HarmonyOS işletim sistemini ilk olarak (HDC 19’da) tanıttı. (HDC 20’de) Huawei, aşağıdakiler dahil olmak üzere yeni platformlarla HarmonyOS’un ikinci sürümünü piyasaya sürdü:

  • Akıllı telefonlar
  • Tabletler
  • Giyilebilir akıllı cihazlar
  • Araç içi akıllı sistemler
  • Ev aletleri

Huawei 2021 yılında belirlediği bir planlama ileHarmonyOS’u 300 milyon cihaza kurmayı planladı. Bu oldukça büyük ve ulaşılması zor bir hedef.

Bu hedefe ulaşmak için , 100’den fazla akıllı telefon, tablet ve diğer cihazlardan oluşan bir Huawei ekosistemi belirledi.

HarmonyOS-2.jpg (1280×720)

HarmonyOS’un Genel Özellikleri

Bildiğiniz üzere Huawei , Google ile yollarını ayırsa da yıllarca ürettiği akıllı cihazlarda Android işletim sistemini kullandı. Bu düzene alışan marka kullanıcıları Huawei‘den Google destekli markaları aratmayacak bir konfor bekliyor ve yaptığımız incelemelere göre HarmonyOS ilerleyişine devam ederse ve planladığı hedeflediği noktaya ulaşırsa her zaman kalıcı bir 2. alternatif olarak kullanıcılara kendini sevdirecek.

controlCenter-ie.png (927×597)

HarmonyOS Arabirimini Oluşturan Temel Özellikler

  • Yeni ana ekran
  • Widget’lar ve yeni animasyonlar
  • Yeni arayüz ve kontrol paneli
  • Servis merkezi
  • HarmonyOS yazı tipleri
  • Akıllı klasör
  • Huawei share
  • Smart Home
  • Görev merkezi
  • Uygulama Korumasıharmonyos-features-control-panel.jpg (1280×720)

    2×2 2×4 ve 4×4 dizilim şekillerini barındıran Ana Ekran, Telefonumuzun kilidini açtığımızda elde ettiğiniz ilk görünüm olacak karşımıza çıkacak. HarmonyOS , EMUI‘a göre farklı sayılmasa da EMUI ile kullanılan akıllı telefonlara oranla geliştirilen akıllı telefon donanım özellikleriyle birlikte kullanım konforu ve performansı üst düzeyde tutmayı hedefliyor.
    Cihazın yazılım tarafında kalbi olarak nitelendirilecek yeni Kontrol Paneli, HarmonyOS ile birlikte yeniden düzenlenen kontrol paneli aradığımız tüm uygulama özelliklerini tek tık ile bizlere sunacak , Bir Samsung kullanıcısı olarak kontrol paneline çok dikkat eden birisi olduğumu söyleyebilirim , Özellikle Android tabanlı cihazlarda kontrol paneli adeta bazı durumlarda hayat kurtarıyor. HarmonyOS kullanıcılarına bu konuda en işlevsel kontrol panelinin kullanılacağını vaat ediyor.

    Huawei Share

    Açıkcası en ilgi çeken Huawei yeniliği şüphesiz ki Huawei Share oldu diyebilirim.

    01-cover-video_huawei_share.png (1920×1080)huawei-share-onhop_6508.jpg (1200×675)

    Huawei , Google desteğini kaybettikten sonra yaptığı açıklamalarla Yeni bir ekosistem oluşturacağız ve bu ekosistem akıllı cihazların olduğu bu döneme damgasını vuracak şeklinde ki imajını vurgulamıştı. Tabi bunu şahsi düşüncem gereği diğer akıllı telefon üreticileri çok dikkata almadı ki Huawei’nin Share özelliğini aslında bir çok firma da kullanabilirdi.

    Huawei Share ; Birden fazla Huawei cihazın birbirleri arasında ki Dosya aktarımını , Ekran Paylaşım özelliklerini , Cihazlar arasında ki etkileşimleri ve uzaktan kontrolleri sorunsuz ve akıcı olarak aktaran bir ekosistemin parçası. Bu detay Huawei cihazların aslında hiçbir farklı cihaza gerek kalmadan senkronize olmasını sağlıyor ve eski tipte ki kullanım alışkanlıklarını yok ediyor.

    Akıllı Ev Widget’ları

    Huawei öncülüğünü Xiaomi’nin oluşturduğu Smart Home ekosistemini Xiaomi gibi sürdürmeyi hedefliyor. Bildiğiniz üzere Xiaomi her ne kadar akıllı telefon üreticisi olsa da şuan Çamaşır Makinesinden,  Televizyona kadar bir çok ürün gurubunu üreten ve piyasaya sunan bir marka haline geldi. Huawei’de bu süreci en etkin şekilde sürdürmeyi hedefliyor.

    huawei-harmonyos-brand-img-1-1000x600.jpg (1000×600)

  • Huawei Mate 40 Serisi
  • Huawei P40 Serisi
  • Huawei Mate 30 Serisi
  • Huawei MatePad Pro SerisiHarmonyOS desteği alan ilk modeller olarak yukarı da ki modeller tanıtılmıştı , fakat bahsettiğimiz gibi Huawei tüm akıllı cihazları için ilerleyen süreçte bu desteği sunacak , genel olarak HarmonyOS’un çok kullanışlı bir işletim sistemi olduğunu düşüncesindeyim. Huawei her ne kadar cihazları için radikal fiyat politikaları uygulayan bir üretici olsa da imza attığı yenilikler bizleri sevindiriyor.