Makalemizde, Autorun virüsleri nedir hakkında sizi bilgilendirmekteyiz.
Autorun, 1990’lı yıllarda ortaya çıkmış bir kavramdır. Bu kavram, bilgisayarın disk sürücülerine yerleştirilen CD’lerin işletim sisteminin başlamasıyla otomatik olarak çalışması olarak tanımlanır.
Autorun Virüsleri Nedir?
Autorun virüsleri ise, autorun.inf, autorun.exe, autorun.ahy gibi farklı uzantılara sahip, genellikle Windows işletim sistemlerinde etkili olan ve bilgisayardaki disklere kopyalanarak yayılan virüslerdir.
Bilgisayar trojanları arasında bu virüs tipi yaygın faaliyet gösterir.
Autorun Virüsleri Bilgisayara Nasıl Bulaşır?
Çoğunlukla USB bellek aracılığıyla bilgisayara bulaşan bu virüsler, işletim sistemine yerleşir ve otomatik olarak disklerin içerisindeki autorun.inf klasörüne kendisini kopyalar.
Bilgisayara Autorun Virüsünün Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?
Bilgisayarınızın C sürücüsünde .inf uzantılı autorun dosyası görünüyorsa, bilgisayarın yerel disk sürücüleri çift tıklama ile açılmıyor ve aç komutu ile çalıştırılıyorsa, bilgisayarın yerel disk kullanımlarında mevcut pencere klasörü haricinde yeni bir pencere önünüzde açılıyorsa veya görev yöneticinize giremiyorsanız bu belirtiler bilgisayaranıza autorun virüsü bulaştığının habercisi olabilir.
Autorun Virüslerinin Bilgisayara Etkileri Nelerdir?
Bilgisayar trojanları, reklam virüsleri, Truva atı virüsleri ve autorun virüsleri gibi farklı türlerdedir. İnternet tarayıcısına bulaşan virüsler, istenmeyen reklamların web sayfasında görüntülenmesine neden olan reklam virüsleridir. Truva atı virüsleri ve autorun virüsleri ise sistemin arka planına yerleşerek veri toplar. Autorun virüsleri, Truva atı virüsleri kadar riskli olmasa da bilgisayar performansını yavaşlatarak kullanım hızını azaltır. Ayrıca bilgisayardaki gizli dosyaların, virüs taşıyan harici belleklerin görüntülenmesini engeller.
Bilgisayara Autorun Virüslerinin Bulaşması Engellenebilir mi?
Autorun virüsleri yaygın olarak USB belleklerle bilgisayara bulaştıkları için harici bellekler bilgisayara takıldığında virüs taraması yapan programlar bu virüsleri etkisiz hale getirmek için kullanılabilir.
Bu programlar aracılığıyla autorun virüslerinin bilgisayara bulaşması engellenir. USB Disk Security gibi harici bellek programları, USB bellekteki dosyaları açmadan bu verileri tarayarak içindeki Autorun virüslerini etkisiz kılar. Ayrıca bilgisayarın işletim sistemine, arka planda sürekli olarak çalışacak bir antivirüs programının kurulması da bu virüslerin bilgisayara bulaşmasını engelleyecektir.
Bilgisayara bulaşan Autorun Virüsleri Nedir Nasıl Temizlenir?
Bu virüslerin temizlenmesi için birçok farklı yazılım bulunmaktadır. Bu yazılımların listesi şu şekilde sıralanabilir:
- Bu yöntemlerden birisi Combofix yazılımıdır. Bilgisayarınızı güvenli moda alarak bu yazılım ile yapacağınız tarama sisteminizin temizlenmesini sağlar.
- Bilgisayarın güvenli modda başlatılarak SpyHunter programı ile taratılması da autorun virüslerinin temizlenmesinde etkilidir.
- Microsoft Safety Scanner da bu alanda etkin programlardan birisidir. Bilgisayarda güvenli mod ile çalıştırılması durumunda zararlı trojan ve autorunları etkisiz hale getirir.
- Dracula virüs temizleyicisi ve Autorun Virus Remover, Autorun Deleter, yazılımları da autorun virüslerini silmeye yarayan programlardır.
Bu yöntemler, kalıcı olarak virüsün temizlenmesinde sonuç vermezse bilgisayardaki dosyalar zarar görebilir. Bazı antivirüs programları trojanın tespit edilip engellenmesinde işlevsiz kalabilir. Bu yöntemlerden kesin sonuç alınmaması durumunda en etkili çözüm bilgisayara format atılması olacaktır.
İlişkili makaleler;
- Kaspersky Antivirüs Kurulumu Nasıl Yapılır Autorun Virüsleri Nedir ?
- Autorun Virüsleri Nedir Ücretsiz Antivirüs programları hangileridir