Mobil Ağlarda 1G 2G 3G 4G ve 5G Nedir?

Mobil ağlarda 1G 2G 3G 4G ve 5G nedir? Herhangi bir teknolojinin ne olduğunu anlamak için merak etmekle kalmaz, aynı zamanda diğer insanlarla teknolojik sohbetlerimizle de ilgilidir. Ağlardaki 1G, 2G, 3G, 4G ve 5G önemli rol oynamakta ve mobil için kablosuz teknoloji nesilleri ile ilgilidir.

Teknoloji Destek Hattı Baş Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!

Çoğu sağlayıcı şu anda 3G ve 4G teknolojisini desteklerken, önümüzdeki aylarda 5G’nin Türkiye’de ve diğer tüm ülkelerde mobil telefon için yeni kablosuz teknoloji “standardı” haline gelmesi bekleniyor.

Mobil ağlarda 1G 2G 3G 4G ve 5G Nedir?
Mobil Ağlarda Şebeke Türü Nedir

1G ilk olarak 1980’lerin başında tanıtıldığından bu yana, bu teknolojinin neredeyse her 10 yılda bir yükseltildiği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, böyle bir değişiklik önemli ölçüde daha yüksek hızlar, daha fazla istikrar getirmekte ve kablosuz teknolojinin mobil dünyada çalışma ve işbirliği yapma yollarını artırmaktadır. Mobil ağlarda 1G 2G 3G 4G ve 5G nedir, hepsinin açıklaması detaylarımızda.

Ayrıca okuyun: iPhone 12’de 5G Var mı? Nasıl Aktifleştirilir?

İçerik konuları

Teknoloji Destek Hattı Orta Pulse CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!

1G Nedir?

Analog telefonları biliyorsanız, cep telefonlarının 1980’lerin başında 1G teknolojisi ile başladığını biliyorsunuzdur. 1G, mobil telefon için ilk nesil kablosuz teknolojidir ve yalnızca aramalarda sesi destekler.

1G Nedir, Nezaman Çıkmıştır?
1G Nedir?

1G analog bir teknolojidir ve bu teknolojiyi kullanan telefonların pil ömrü zayıftı, ses kalitesi düşüktü, güvenliği yoktu ve sadece 1dk konuşabilirsiniz.

1G teknolojisinin maksimum hızı: 2,4 Kbps’dir.

2G Nedir?

Cep telefonlarda kullanılan teknoloji 1G’den 2G’ye geçtiğinde ilk büyük güncellemesini aldı. Bu değişim 1991 yılında Finlandiya’da GSM şebekelerinde gerçekleşti ve cep telefonlarını analogdan dijitale geçtiği söylenebilir.

2G teknolojisi, SMS, fotoğraflı mesajlaşma ve MMS gibi veri hizmetlerinin yanı sıra telefonlara ve mesajlaşmaya şifrelemeyi getirdi. Her ne kadar 2G, 1G’nin yerini almış ve daha sonra teknolojinin yeni nesilleri ortaya çıkmış olsa da, 2G bugün hala kullanılmaktadır.

Genel Paket Radyo Hizmeti (GPRS) ile 2G’nin maksimum hızı 50 Kbps’dir. GSM Evrimi (EDGE) için geliştirilmiş veri hızları ile maksimum teorik hız 384 Kbps’dir. EDGE+ 1.3 Mbps’ye kadar ulaşabilir.

2.5G ve 2.75G Nedir?

2G’den 3G’ye büyük bir geçiş yapmadan önce, arada iki yeni versiyon ortaya çıktı ve bunlar hiçbir zaman o zaman için yeni standart haline gelmedi. 2.5G ve 2.75G, her ikisi de veri aktarımını yavaş kıldı.

2.5G, 2G’den daha verimli olan yeni bir “paket anahtarlama” tekniğini tanıttı. Bu da (teorik olarak) üç kat hız artışı sağlayan 2.75G’ye yol açtı. AT&T, ABD’de EDGE ile 2.75G’yi destekleyen ilk GSM şebekesiydi.

2.5G ve 2.75G o zamanın “standartları” olarak hiç bahsedilmedi. Bunlar pazarlama ve o dönemde piyasaya sürülen yeni modellerin halka daha iyi tanıtılması için piyasaya sürüldü.

3G Nedir?

1998’de 3G ağlarının devreye girmesi daha yüksek veri aktarım hızları getirdi, böylece cep telefonlarının bu hızlarda daha fazla özellik kullanmasını sağladı. Örneğin, 3G ile görüntülü arama yapabilir ve internette gezinmek için veri kullanabilirsiniz. “Mobil geniş bant” ifadesi de 3G mobil teknolojisi ile birlikte ortaya çıktı.

3G Nedir, Nezaman hayatımıza Girmiştir?
3G Nedir?

2G gibi 3G teknolojisi de 4G tanıtılmadan önce yeni özellikler ve yenilikler getiren 3.5G ve 3.75G güncellemelerini almıştır. Bir 3G ağının maksimum hızı, trafikte olmayan sabit cihazlar için (yaklaşık olarak) 2 Mbps ve bir araç içindeyken 384 Kbps olarak tahmin edilmektedir.

4G Nedir?

2008’de piyasaya sürülen dördüncü nesil ağlar 4G olmuştur. İnternet bağlantısını da destekler. Çevrimiçi oyunlarda daha iyi performans sağlar, HD videoları yüksek kalitede daha kolay izleyebilir, daha iyi çevrimiçi toplantılar yapabilir, 3D TV izleyebilir ve maksimum hızı önemli ölçüde artırabilirsiniz.

4G Kuruluş Tarihi
4G Nedir

4G ağının maksimum hızı 100 Mbps’dir. Biriyle iletişim kurduğunuzda hız 1 Gbps’dir. Günümüzde çoğu telefon hem 3G hem de 4G’yi desteklemektedir.

5G Nedir?

5G, diğer iyileştirmelerin yanı sıra önemli ölçüde daha hızlı veri hızları, daha yüksek bağlantı yoğunluğu, çok daha düşük gecikme süresi ve enerji tasarrufu vaat ediyor. 4G’nin yerini almaya başladı ve birkaç yeni mobil model için zaten mevcut, ancak 2019’da küreselleşmesine rağmen henüz tüm ülke ve bölgelerde kullanıma ne yazıkki sunulamadı.

5G nedir e1676489755791

5G hızları 50 Mbit/s ile gigabit/s arasında değişmektedir. En hızlı 5G mmWave olarak bilinmektedir. 3 Temmuz 2019 itibariyle mmWave, AT&T’nin 5G ağında en yüksek 1,8 Gbit/s hıza sahiptir. En yaygın olanı olan 6 GHz altı 5G (orta bant 5G), tipik olarak 100 ila 400 Mbit/sn arasında hız sağlar, ancak özellikle açık havada mmWave’den çok daha uzun bir menzile sahip olacaktır.

Ayrıca okuyun: 5G TEKNOLOJİSİ

Teknoloji Destek Hattı Son Shake CSS
Konuyla ilgili daha fazla destek almak için tıklayın. Aramayı başlatmak için tıklayın!