Eğer bir blog sahibiyseniz veya bir blog için yazıyorsanız, blog yazma formatı hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Okul için makale yazmak veya kurgusal bir roman oluşturmak, web kitleleri için içerik yazmaktan oldukça farklıdır. Bu makalede, okuyucularınızın makalenizin son satırına ulaşmadan önce “geri” düğmesine basmamasını sağlayacak 6 temel blog yazma formatı ipucunu sağlayacağız.

6 Temel Blog Yazma Formatı

blog yazma formati
Blog yazma formatı

Bu liste boyunca, bu ipuçlarının başarıyla kullanıldığı bu siteye ait gerçek makaleleri vurgulayacağız. Aşağıda, Blog yazma formatı için oluştururken aklınızda bulundurmanız gereken temel şeyler yer almaktadır.

  1. Basit Başlayın: Okuyuculara önce basit cevabı verin, sonra daha sonra genişleyin.
  2. Okunabilirlik: Sıralı veya maddeleme listeleri, küçük paragraflar ve bol miktarda başlık kullanın.
  3. Mantıklı Başlıklar: Başlıklarınızın ilkinden sonuncusuna doğal bir düşünce süreci olmalıdır.
  4. Bol Grafik Kullanın: Resimler gerçekten bin kelimeye değer, bu yüzden her yerde kullanın!
  5. Anahtar Kelimeleri Kullanın: Hayır, anahtar kelime spam değil. Yazınızın konusunu bahsetmek gerçekten önemli bir şeydir!
  6. Etkileşimli Olun: Bir şeyi en iyi arkadaşınıza anlatıyormuş gibi yazın.

Bu maddelerin bazılarını bu makalede zaten kullanıldığını fark edebilirsiniz. İşte tam olarak bu noktada. Sadece basit bir liste istemeyenler için, her bir ipucunu daha ayrıntılı bir şekilde ele alalım.

orta

1. Makalenize Basit Açıklamalarla Başlayın

İnsanlar Google’da bir şey aradığında, hızlı cevaplar istiyorlar. Bu, Google’ın “öne çıkan parçalar” olarak adlandırdığı, kullanıcının sorusuna hızlı bir cevap veren arama sonuçlarının üstünde özel kutuların bulunduğu özel kutuları başlattığı gerçeği nedeniyle.

Bu kutular, makalenizin bu basit cevap bölümünden doğrudan çekilen cevaplardır. Örneğin, Elsie’nin kapalı bir tarayıcı sekmesini nasıl yeniden açacağına dair makalesi, bunu başarmak için kullanılan mükemmel bir blog yazma formatına sahiptir.

Bu sadece Google için değil, aynı zamanda okuyucularınız için de iyidir. En kolay bilgiyi makalenizin başına koymak, ayrıntılara ihtiyaç duymayan okuyuculara istedikleri cevabı hemen alır. Bu, sitenizi yer imi yapmaya ve daha sonra tekrar ziyaret etmeye daha fazla eğilimli mutlu bir okuyucu yaratır. Ayrıca, daha fazla ayrıntı isteyen diğer okuyuculara makalenizin gerekli ayrıntıları içerip içermediğini anlamalarına yardımcı olur. Aradıkları şeyi listelediyseniz, ilerlemeye devam ederler.

blog
6 Temel Blog Yazma Formatı

2. Biçimlendirmenizi Rahatça Okunur Hale Getirin

Bir blogun yazı biçimini okunabilir kılan üç temel unsur vardır:

  • Listeler (numaralandırılmış veya madde işaretli)
  • Resimler (ilgili resimler veya adımları gösteren ekran görüntüleri)
  • Başlıklar (düşünce sürecini düzenleme)
  • Küçük, ısırık büyüklüğünde paragraflar

Fikir, okuyucunun zihnini 5 dakika sürecek büyük bir metin duvarına odaklanmaya zorlamamaktır. İnsan zihnini değişiklik sever ve zamana yayılan küçük bilgileri sever.

Örneğin, bu konuda uzman olan yazarlardan biri olan Elsie’nin en iyi çağrı kimliği uygulamalarıyla ilgili makalesinde, ana başlıkları platformlara göre düzenler ve ardından her liste öğesi için numaralandırılmış bir başlık ekler.

Her liste bölümü, uygulama için özellikleri içeren madde işaretli bir liste, hızlıca göz atılabilen küçük paragraflar ve tabii ki güzel, büyük ekran görüntüleri içerir. Buradaki amaç, bu şekilde düzenlenmiş bir makalede hızla göz atabilir ve beyniniz tüm önemli noktaları alabilir.

Başlık bağlam sağlar, alt başlıklar bağlamı rafine eder, resimler net örnekler sunar ve listeler hızlıca sindirilebilen ayrıntılar sağlar. Okunabilirlik doğru yapıldığında güzel bir şeydir.

3. Başlıkları Sıraya Koyun ki Anlam İçersinler

Makalenizi yazmaya başladığınızda, blog gönderisini başlıklarla önceden tasarlamak iyi bir fikirdir. Yazmak istediğiniz şeyin mantığına uygun olarak başlıkları sıralayın ve ona göre düzen verin.

Örneğin, bu makaleyi okuyorsanız, listedeki öğelerin numaralandırılmış başlıkları vardır. Ve eğer bu “basit” listeyi içeren bir açılış bölümü oluşturduysanız, okuyucular istedikleri bilgiyi nerede bulacaklarını tam olarak bileceklerdir. Her başlık bir numaralı adım olarak olmalıdır. Her platform için bir bölüm ve bu platformdaki her yöntem için alt başlıklar olabilir.

Buradaki nokta, başlıkları makalenizin düşünce süreci olarak kullanmaktır. Okuyucuları disiplinsiz bir şekilde bir konudan diğerine atlarsanız, onları yolda kaybedebilirsiniz. Daha da kötüsü, düzensiz düşünce treninizi takip edemedikleri için bazılarını baş ağrısına uğratabilirsiniz.

4. Görsellere Harcama Yapmayın

Bir şeyi resim veya diyagram kullanarak kelimeyle açıklamaktan çok daha az yer kullanabilme olasılığınızın ne kadar sık olduğunu şaşırabilirsiniz. How-to makaleleri için bu basittir.

Ekran görüntüleri kilit noktalardır. Daha karmaşık konuları kapsayan “açıklayıcı” makaleler için, okuyucularınıza bu konuda bir diyagram çizme zamanını almanız gerekebilir. Okuyuculara bilgisayarın 3D bir dünyanın, monitör ekranınızın bir pencere olduğunu nasıl anladığını gösteren bir diyagram sağlar. Bu karmaşık bir şeyi diyagram olmadan açıklamayı denerseniz, muhtemelen tüm bir sayfa yazarsınız. Ve yolda okuyucularınızı kaybedersiniz. Bu tür görselleri, mümkün olan her yerde ve her yerde kullanın.

5. Blog Yazma Formatı İçin En İyi Anahtar Kelimeler?

Blog yazma formatı için işte basit bir kavram. Makalenizi web’e yayınladığınızda insanların yazılarınızı nasıl bulduğunu düşünüyorsunuz? Google hala arama motoru pazarının yaklaşık %95’ini elinde tutuyor. Ve Google’ın arama algoritması yıllar içinde daha karmaşık ve anlaşılması zor hale geldi, ancak ilk günden beri değişmeyen bir kavram var: yazdığınız konuyu söyleyin. Eğer bu makaleyi tararsanız, “blog yazma formatı” ifadesini onlarca kez aynı kelimeyle doldurmak için makaleyi dolu yapmadım, çünkü aslında o konuda yazıyorum.

Yani yazdığım konuyu söylüyorum demektir. “Sal” gibi rastgele bir konuyu Google’da arayın. İlk sonuç, bir hayatta kalma becerileri dergisinden bir makaledir. Yazar, “bir sal inşa etmek” ifadesini birincil bir başlıkta kullandı ve ilk paragrafta tekrar bahsetti. Google, aramanızla eşleşen kelimeleri vurgular.

Aslında, Google, makalenin bu bölümünü öne çıkan bir parça olarak vurguladı. Yazar, “bir sal inşa etmek” gibi alternatif ifadelerle konuyu birkaç kez belirtti, “bir sal yapmak”, “bir sal yapmak” vb. Google sonuçlarının 5. sayfasındaki sitelere gidin ve dramatik bir fark göreceksiniz. Bu, gerçekten bir sal inşa etme konusunda bir makaledir.

Aynı kelimeyi içermeyen başlıksız, numaralı adımları olmayan ve konuyu sadece bir kez belirten bir makale. Eğer bir şey hakkında yazacaksanız, konuyu birkaç kez belirtmek akıllıca bir harekettir, değil mi?

6. Blog Yazma Formatı İçin Arkadaşına Anlatırmış Gibi Anlat

Okuyucunun sizinle kalmasını istiyorsanız, onlara güven vermeniz gerekir. Bunu dostça ve resmi olmayan bir dil kullanarak başarabilirsiniz. Bu konuda harika bir örnek, Maggie’nin Raspberry PI 4 ile başlamanın makalesidir.

Çoğu insanın çöldeki bir kaya kadar kuru olmasını beklediği bir konu. Ancak Maggie, okuyucuları bağlı tutmak için birkaç esprili yorum ekler. Şimdi bir yüklemenin bekleneceğini belirtmek oldukça dostça bir tavsiyedir. Ancak sonra Maggie, okuyucuları bir yükleme beklerken egzersiz yapmaları için bir fitness makalesine yönlendirir.

Klasik! Tüm Öğeleri Birlikte Kullanın Gerçekten de tüm bu öğeleri blog yazılarınıza serpiştirmek için dahi olmanız gerektirmez. Blog yazılarınızda kullanacağınız yazma formatının, okuyucunun sizi ilginç, eğlenceli ve sizinle bağlantılı bulmasına yardımcı olan küçük bir rol oynadığını hatırlamaktır. Eğer her şeyi doğru yaparsanız, okuyucular makalenizin son satırına kadar okurlar.

Ayrıca okuyun:

son