2020 yılı yaşadığımız dünya için oldukça enteresan bir yıldı. Tüm yaşam şeklimizin bir anda değiştiği, profesyonel yaşam biçimimizin ve teknolojinin daha da önemli hale geldiği 2020 yılında hepimiz internet ve sosyal medyada daha fazla vakit geçirdik , bu kullanımlarımızın istatistikleri belirlendi ve makalemizde sizler için bu konuya değineceğiz.
Sosyal Medyanın önemli takipçilerinden Hotsuite’in hazırladığı raporda ki istatistikler şu şekilde ;
Bu rapora göre dünya nüfusu toplamda 7.83 Milyar olarak belirlenmiş durumda .
Birleşmiş Milletler bu rakamın şu anda yılda %1 arttığını söylüyor. Dünya çapında toplamda 4.66 Milyar insan internet kullanıyor ve bu rakam geçen yıldan bu yana %7.3 yani 316 milyon arttı. Dünyada mobil cihaz kullanımı ise 5.22 Milyar ve bu rakam nüfusun %66’sına denk geliyor.
Dijital 2021’in Verilerine Göre Sosyal Medya Kullanımı ve Oranları
Covid-19’un etkisiyle oluşan sağlık kriziyle birlikte internet ve sosyal medya kullanımı yüksek oranda arttı. Geçen yıldan bu yana sosyal medya kullanıcı sayısı ise %13 artış gösterdi. Bu artış ülke bazında artan karantina süreçleriyle önümüzde ki yıl %20’lere kadar artabilir.
Bu rapora göre geçen yıl her gün 1,3 milyondan fazla yeni kullanıcı sosyal medyaya katıldı.
Sıradan bir kullanıcı sosyal medya uygulamaları için her gün en az 2 saat 25 dakika harcıyor ve bu rakam haftalık olarak aşağı yukarı 1 güne denk geliyor.
Sosyal medya platformlarının kullanımını ülke bazında değerlendirecek olursak eğer, Filipinler 4 saat 15 dakika ile dünyada en çok sosyal medya kullanan ülke ve ikinci sırada onu Kolombiya takip ediyor.
Rapor bize Japonya’daki kullanıcıların sosyal medyada günde 1 saatten bile az vakit harcadığını gösteriyor. Ancak bu yıl ki 51 dakikalık kullanım geçen yıla oranla %13 daha yüksek.
En Çok İndirilen Sosyal Medya Uygulamaları ;
Basit bir değerlendirme yapmamız gerekirse listenin başının tahmin edeceğiniz üzere Facebook çekmekte , Facebook her yaştan kullanıcı kitlesine hitap eden bir uygulama olmaya devam ediyor , Ayrıca Facebook Business , Market Place ve Facebook Games ile hem profesyonel olarak platformda bulunan hem de kendi içeriklerini üreten yayıncılara büyük imkanlar sağlamakta.
YouTube geçmiş yıllarda ülkemizde erişimi engellenen bir platform olsa da son 5 yılda hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde oldukça popüler bir uygulama haline geldi , son derece keyifli dakikalar geçirdiğimiz YouTube bizlere çeşitli içerikler sunan içerik üreticileri içinde büyük bir kazanç kaynağı oldu ve olmaya da devam ediyor.
WhatsApp’ın ilk 3’te olması bu listenin 10 yıl sonra dahi yapılsa bozulmayacağının bir göstergesi , artık bir standart haline gelen uygulama her yaştan kullanıcısıyla Facebook’un kendi bünyesine almasıyla birlikte 7’den 70’e tüm kullanıcıların özdeşleştiği bir sohbet uygulaması oldu .
Instagram , ilk mobil cihazlara sunulduğu tarihte çok popüler olmasa da uygulamanın ve platformun mantığı anlaşıldıktan sonra çığ gibi büyüyen kullanıcı kitlesiyle bugünlere kadar geldi , artık bir standart haline gelen Instagram kullanıcıların mutlu anlarını , hüzünlü anlarını , anılarını , anlık hallerini tam anlamıyla yaşamlarından çeşitli kareleri barındırdığı , profesyonellerin reklam amaçlı kullandığı olmazsa olmaz bir platform haline geldi.
Listenin diğer uygulamaları da hali hazırda çoğumuzun kullandığı birbirinden önemli uygulamalar fakat ilk 4’te yer alan uygulamaların kullanımına oranla biraz daha seyrek bir kullanım kitlesi var.