Pek çok teknolojiseverin en çok merak ettiği konulardan biri de hiç şüphesiz yurt dışından getirilen akıllı telefon IMEI kodunun yurt içinde nasıl kullanıma açtırılabileceği sorunudur. Öncelikle bahsetmemiz gerekir ki yurt dışından getirilen telefonların kaydı, geçtiğimiz yıllara oranla günümüzde çok daha kolay şekilde gerçekleştirilebiliyor. E-Devlet platformu üzerinden hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilen IMEI kaydı işleminde, yurt dışı telefon harcı olan 170,70₺’nin ödenmesi gerekiyor. Yurtdışından getirilen telefonunuzun IMEI kaydını yapabilmeniz için ayrıca son 4 ay içerisinde yurda giriş yapmış pasaport kaydı gerekiyor.

 

Yurtdışından getirilen telefonlar hiçbir kayıt yapılmadığı takdirde ülkemizde 120 gün çalışıyor. Bu süre içerisinde kullanıcıya 30 günlük periyotlar içerisinde tüketiciye uyarı SMS’leri gönderiliyor. Ürünün IMEI kaydının gerçekleştirilebilmesi son gün 120 gün içinde yurt dışından yurda giriş yapmış pasaport kaydı gerekiyor. Pasaport, bir arkadaşınıza veya yakınınıza da ait olabilir; kullanan kişi hakkında, bu durum bir problem çıkarmıyor. Ancak pasaport üzerinden IMEI kaydı gerçekleştiren bir kişi, 2 yıl içerisinde yeni bir telefon kaydı gerçekleştiremiyor. Bundan dolayı pasaport hakkı kullanılan kişiden onay alınırken bu kuralı da hatırlatmak gerekebilir.

Yurtdışından getirilen telefon kaydını yapmak için gerekli olan yurt dışı telefon harcını, vergi daireleri üzerinden yatırarak işleme başlıyorsunuz. Son güncel bilgilere göre 170,70₺ olan bu harç bizzat vergi dairelerine gidilerek veya e-Vergi dairesi üzerinden yatırılabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise; telefon harcı yatırma işlemleri sırasında TC Kimlik Numarası alanına pasaport sahibinin bilgilerinin girilmesi gerekiyor. e-Vergi dairesi telefon harcı ödeme ekranlarına aşağıdaki linkten erişebiliyorsunuz. Ödeme ekranlarında pasaport sahibinin TC Kimlik numarası ve kaydedilecek telefonun IMEI numarasının eksiksiz ve doğru şekilde girildiğinden emin olmamız gerekiyor. Telefonumuzun IMEI numarasına tuş çevir ekranlarından *#06# tuşlaması ile erişebiliyoruz.

 

https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_CEP_TEL_HARC_GIRIS

Yurtdışından Getirilen Telefon IMEI Nasıl Kaydettirilir?

İlgili ödemenin tamamlanmasını ardından, telefon kaydınızı e-Devlet üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Ödeme genelde 15-30 dk içerisinde sisteme yansıyor. Bu sürenin ardından pasaport sahibinin e-Devlet’e giriş yaparak kaydı onaylaması gerekiyor. Aşağıdaki link üzerinden e-Devlet telefon kayıt ekranlarına erişebiliyorsunuz.

 

https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet

Kimlik doğrulama işlemin ardından gerekli olan bilgileri 3 adımda doldurmanız gerekiyor. Bu ekranlara geldiğiniz halde, 170.70₺’lik harcı hala yatırmadıysanız eğer Denizbank, Garanti Bankası ve İş Bankası internet bankacılığı üzerinden ödemeyi gerçekleştirebiliyorsunuz.

yurt dışı telefon kaydı 3 yurt dışı telefon kaydı 4 yurt dışı telefon kaydı 5

İlgili ekranları tamamlamanızın ardından IMEI kayıt işleminiz başarılı şekilde gerçekleştirilecektir. İşlem sonrasında kaydın başarılı olup olmadığını https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama?asama=1  adresinden kontrol edebilirsiniz. Kayıt işlemi başarılı oldu ise, sorgulama ekranlarında Yolcu Beraberinde Kaydedilen IMEI olarak görünecektir.

 

yurt dışı telefon kaydı 6