Bu makalede sizlere Yönlendirici ve Ağ Yönlendirici Arasındaki Fark Nedir anlatacağız.
Her kullanıcı Wifi’ nin evin içindeki her noktada aynı hızda olmaması sorunundan muzdariptir. Aslında bu oldukça kolayca çözebileceğiniz bir sorundur.
Mesh (ağ) sistemleri, en büyük evleri veya binaları bile kapsayacak şekilde tasarlanmıştır.
Kesintisiz bir wifi ağı oluşturmak için iki veya daha fazla yönlendiriciyi birbirine bağlar. Birçok yönden yüksek hızlı internete çok fazla ihtiyaç duyanlar için bir can simidi görevi görür. Mesh yönlendirici ile wifinin uzak noktalarda çekim sorununu ortadan kaldırabilirsiniz
Ağ (mesh) yönlendiricisi wifi ne işe yarar?
Ölü bölgeleri ortadan kaldırmak ve evinizin her yerinde kesintisiz WiFi sağlamak için tasarlanmış tam bir ev WiFi sistemi diyebiliriz.
Ağınız daki cihazların daha yüksek hızlara, kapsama alanına ve güvenilir bir bağlantıya sahip olmasını sağlar. Mesh WiFi, özellikle orta büyüklükteki ve zayıf WiFi kapsama alanından muzdarip büyük evler için tasarlanmıştır. Genellikle ölü bölgeler veya yavaş wifi ile karşılaştığınızda, bir menzil genişleticiyi tercih edebilirsiniz. Ancak bu size evinizde en yüksek hızları veya bağlantıyı sağlamaz.
Mesh wifi yönlendiriciler ise, iki veya daha fazla katlı, kalın duvarlı karışık bir plana sahip büyük evleri tamamen kapsayacak şekilde tasarlanmıştır.
Çok fazla kullanıcının olması durumunda, standart bir kablosuz yönlendirici, tüm cihazlara internet erişimde sorunlar yaşatır.
Birden çok ağ düğümü ile herkes, kablosuz bant genişliğinizi yavaşlatmadan aynı anda daha fazla akıllı ev cihazını kolayca bağlanır.
Yönlendirici ve ağ yönlendirici arasındaki temel fark nedir?
Geleneksel bir yönlendirici ile bir ağ (mesh) yönlendirici arasındaki fark çok belirgindir. Mesh yönlendiriciler, tüm cihazları kolayca birbirine bağlayan bir yönlendirici türüdür. Evin bir alanıyla ilgili sorun yaşıyorsanız, Mesh wifi ağını genişletmeyi ve ihtiyaçlarınıza en uygun ağ ekipmanı sistemini oluşturmayı düşünebilirsiniz. Öte yandan, geleneksel wifi aynı değildir. Tüm kablosuz trafik, eski bir yönlendirici ile bu tek erişim noktasına bağlı olacaktır. Yönlendiriciniz NBN veya ADSL hizmetinize bağlanır ve ardından bu sinyali ona bağladığınız sayıda cihaza dağıtır. Yönlendiricinizden birkaç mesafe uzakta bulunan cihazlar, genellikle yakındakilere göre daha düşük hizmet kalitesine sahip olacaktır. Rota optimizasyon algoritmalarını kullanan geleneksel wifi, ağlar arasında en uygun yolu seçer.
Benzer şekilde, yayın ve iletim alanları kurarak ağ trafiğini en aza indirir. Ancak, diğer ağ cihazlarına göre daha pahalıdırlar. Ek olarak, dinamik yönlendirici iletişimleri ek ağ yüküne neden olabilir. Sonuç olarak, kişisel veriler için daha az geniş bant hızı vardır. Bir ağ wifi sistemi birçok giriş noktası sağlar. Sonuç olarak, büyük bir evde yaşıyorsanız veya çok katlı bir evde yaşıyorsanız, kaliteli ve kesintisiz kullanıma sahip olmak için ağ wifi sistemine geçmeniz kaçınılmazdır.
Mesh ağının dezavantajları nelerdir?
Mesh ağı ile yaptığınız bağlantılarda, bağlandığınız tüm bilgisayarlar birbirine bağlıdır. Her bilgisayar yalnızca sinyallerini iletmekle kalmaz, aynı zamanda diğer bilgisayarlardan gelen verileri de dağıtır. Mesh yapısal olarak iki kategoriye ayrılır:
Tam Bağlantılı Ağ: Yoğun şekilde entegre edilmiş bir ağ yapısı ile mükemmel güvenilirlik sağlar. Ancak yüksek uygulama maliyeti nedeniyle tercih edilmez.
Kısmen Bağlı Bir Ağ: Kısmi bir ağ, tam bir ağdan daha uygundur. Ağ oluşturma sırasında, kısmen bağlı bir ağdaki tüm köşelerin bağlanması gerekmez.
Bir örgü wifi ağında trafik sıkışıklığı yoktur çünkü her makinenin özel noktadan noktaya bağlantısı vardır. Ayrıca üst düzey gizlilik ve güvenlik sağlar. Ancak, yıldız, veri yolu ve noktadan noktaya gibi diğer ağ topolojilerinden daha pahalıdır. Ayrıca, her düğümün dikkate alınması gereken kendi enerji maliyeti vardır ve ağ bakımına ayak uydurmak zordur.