Günümüzde sıkça karşılaştığımız yazılım kavramı aslında insanlarla makineler arasında bağ kuran bir aracıdır.

Yaklaşık 70 sene önce, bilgisayarların icadıyla yazılım kavramı da hayatımıza girmiş oldu. Bilgisayarlar yalnızca 0 ve 1’lerden oluşan komutları tanır. İnsanlar için karmaşık görünen bu 0 ve 1’ler, yazılım aracılığıyla daha basit şekilde tanımlanabilir. Yazılım geliştiriciler çeşitli yazılım dilleri kullanarak bilgisayar için komutlar oluştururlar. “Compiler” ismi verilen araçlar ise geliştiricilerin yazmış olduğu komutları 0 ve 1’e dönüştürür. Böylece bilgisayarlar istenilen komutları yerine getirerek çalışmış olur.

Yazılım öğrenmek zor mu?

Yazilim nedir 2

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yazılım dilleri gelişti ve öğrenmek kolaylaştı. Gençlerden yaşlılara, hatta çocuklara özel bile yazılım eğitimleri mevcut. Bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olan herkes yazılım öğrenebilir. Her ne kadar kolay gibi gözüksede yazılım öğrenenler bazı zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Bunların başında matematik ve ingilizce yetersizliği gelmekte. Günümüzde sürükle bırak yöntemiyle bile yazılım geliştirilse dahi temel matematik, temel bilgisayar bilgisi ve okuduğunu anlayacak kadar ingilizce bilmekte fayda var.

En çok tercih edilen yazılım dilleri

Yazilim nedir 1

Günümüzde birçok yazılım dili mevcuttur. Yapacağınız işe en uygun yazılım dilini seçmelisiniz. Bir dille yazılan yazılımı başka bir dil ile de yazmak mümkündür. Ancak uygun dili seçerseniz yazılım geliştirmeniz daha kolay olacaktır.

– JAVA

Yazılım sektöründe üst sıralarda yer alan JAVA dili; masaüstü uygulamalar, mobil oyunlar, web siteleri gibi birçok yerde kullanılır. Özellikle kurumsal şirketler tarafından tercih edilen dillerden birisidir.

– Python

Bir diğer popüler dil olan Python, kolay öğrenilen bir dil olduğu için sıklıkla tercih edilir. Diğer bir tercih edilme sebebi ise birçok alanda kolaylıkla kullanılabilmesidir. Python her alanda kullanılsada, hacking, veri analizi, yapay zeka, askeri savunma gibi alanlarda daha çok tercih edilir.

– JavaScript

Son yıllarda sıklıkla tercih edilen JavaScript, kimi zaman JAVA diliyle karıştırılmaktadır. JavaScript dili web tabanlı bir dil olduğu için web siteleri ve web tabanlı yazılımlarda tercih edilir.

– C++

Diğer dillere göre daha zor olan C++ diliyle; elektronik devreden oyuna, masaüstü programlardan oyun motorlarına kadar birçok şey kodlanabilir.  Zor bir dil olsada neredeyse aklınıza gelebilecek her şeyi C++ dili ile yapabilirsiniz.

– C#

Microsoft’un geliştirmiş olduğu C# diliyle daha hızlı ve kolay bir şekilde programlar geliştirilebilir. Kullanımı diğer Microsoft dillerinden daha kolaydır. C# temeli ile masaüstü yazılımlar, mobil uygulamalar, video oyunları, web tabanı uygulamalar geliştirmek mümkündür.