Site icon TeknoDestek

Mac’te Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltmenin 8 Yolu

Mac'te Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltme

Yanıt vermeyen uygulamaları düzeltme: Herhangi bir işletim sistemi gibi macOS da performans ve yanıt verme hızı açısından ara sıra yaşanan aksaklıklardan muaf değildir. Bu sorunlar az ve çok nadir olmasına rağmen, Mac’in ileri düzey kullanıcılarının yoğun iş akışlarındaki beklenmedik kesintileri azaltmak için bu püf noktaları listesini arka ceplerinde tutmaları gerekir. Sadece birkaç tıklamayla ara sıra gerçekleşen uygulama veya sistem donmalarını ve uygulama çökmelerini nasıl gidereceğinizi öğrenin.

Uygulamalar Neden Beklenmedik Bir Şekilde Donuyor veya Çıkıyor?

Mac’inizdeki bir uygulama donarsa bunun nedeni CPU ve GPU’nun uzun süre kullanılmasından kaynaklanan termal kısıtlama, kullanılabilir RAM eksikliği veya programın kendisinde bulunan bir hata gibi bir dizi darboğaz olabilir.

“Etkinlik Monitörü” uygulamasını kullanarak Mac’inizin etkin uygulamalarını yakından takip etmek, sisteminizin etkinlik eşiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Sorunlu uygulamalardan yeniden başlatmadan önce çıkmak veya zorla çıkmak, uygulamanın donmasını ve uygulamanın yanıt vermemesini gidermenin etkili bir yoludur. Sisteminizin tamamı donarsa diğer şeylerin yanı sıra Mac’inizi yeniden başlatmak iyi bir fikir olabilir.

1.Aktif Uygulamaları İzleyin

Mac’iniz yavaşlıyorsa veya uyarı vermeden donuyorsa Başlatma Çubuğunu etkinleştirmeyi deneyin.

Bellek Basıncı Göstergelerini Anlamak

Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltme

Mac’inizde atanan görevleri çalıştırmak için gereken bellek miktarı mevcut sistem belleğini aştığında , Mac’iniz etkin işlemlere yer açmak için kapalı uygulamalarda depolanan etkin olmayan RAM’i sıkıştırmaya başlayacaktır.

Artık sıkıştırılacak yeterli etkin olmayan RAM yoksa, sanal bellek değiştirme adı verilen bir özellik etkinleşerek Mac’inizin sistem depolama alanına sanki RAMmiş gibi geçici olarak erişmesine olanak tanır ve bu da performansı önemli ölçüde azaltabilir.

2. Mac’inizi yeniden başlatın

Mac’iniz beklendiği gibi yanıt vermiyorsa veya performansı yavaşlıyorsa aşağıdaki adımları izleyerek yeniden başlatın.

3. Uygulamalardan Çıkın

Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltme

4. Uygulamalardan Çıkmaya Zorlayın

Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltme

Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltme

5. Mac’inizi Güncelleyin

6. Uygulamaları App Store’dan Güncelleyin
Mac App Store’dan indirdiğiniz uygulamaları güncellemek, uygulamalarınızın macOS’un daha yeni sürümleri için daha iyi optimize edilmesini sağlayarak uygulamaların donması, yavaş çalışması veya beklenmedik şekilde performans göstermesi olasılığını azaltır.

Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltme

7. Sistem Yönetim Denetleyicisini (SMC) sıfırlayın

Sistem Yönetimi Denetleyicisi – veya SMC – video modu değiştirme, pil, termaller, uyku/uyanıklık, sistem hazırda bekletme modu ve LED şarj göstergeleri gibi görevleri yöneterek Mac’inizin alt sistemi olarak işlev görür. Ek olarak SMC, macOS Son Kullanıcı Lisansını zorunlu kılarak sistemin Apple dışı donanım üzerinde çalışan makineleri tanımasına olanak tanır. SMC’yi sıfırlamak, Mac’inizdeki beklenmeyen davranışları çözebilir.

Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltme

Kullanıcı Tarafından Bakımı Yapılabilen Pillere Sahip Mac Taşınabilir Cihazlarda SMC’yi Sıfırlama

Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltme

Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltme

Kullanıcı Tarafından Bakımı Yapılmayan Pillere Sahip Mac Taşınabilir Cihazlarda SMC’yi Sıfırlama

Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltme;

T2 Çipiyle Donatılmış Mac’lerde SMC’yi Sıfırlama

8. PRAM/NVRAM’ı sıfırlayın

Yanıt Vermeyen Uygulamaları Düzeltme

PRAM – veya Parametre Rastgele Erişim Belleği – Mac’iniz kapalıyken ekran ayarları, başlangıç ​​diski ataması ve daha fazlası gibi hayati bilgileri korur. NVRAM veya Geçici Olmayan RAM, Mac’iniz kapatıldığında veya güç bağlantısı kesildiğinde değişmeyen belirli ayarları korur. PRAM ve NVRAM’in sıfırlanması, Mac’te sık karşılaşılan bazı sorunları çözebilir; bu nedenle deneyebilirsiniz.

Sonraki: Bilgisayar Virüsleri Korunma Yöntemleri

Exit mobile version