Windows 10’a Microsoft Security Essentials nasıl kurulur?
Microsoft Security Essentials, bilgisayarınızı bilgisayar virüslerinden, casus yazılımlardan, rootkitlerden ve diğer çevrimiçi tehditlerden korumak için tasarlanmış ücretsiz bir virüsten koruma yazılımıdır.
Bu yazılımın ilk sürümü 2009 yılında piyasaya sürüldü ve Windows XP’yi ve Windows’un tüm yeni sürümlerini destekledi.
Diğer birçok virüsten koruma aracı gibi, bu da karşıdan yüklenen dosyaları virüslere karşı izleyerek bilgisayarınızı gerçek zamanlı olarak tarayarak aynı tür koruma sağlar.
Microsoft Security Essentials, önceki Windows sürümlerinde Windows Live OneCare ve Windows Defender’ın yerine kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Microsoft Security Essentials kötü amaçlı yazılımı bulursa, kullanıcı 10 dakika içinde herhangi bir işlem yapmazsa, program varsayılan eylemi gerçekleştirir ve tehdidi ele alır.
Basit kullanıcı arayüzü, ücretsiz lisansı ve düşük kaynak tüketimi nedeniyle Microsoft Security Essentials’ın olumlu eleştiriler aldığından bahsetmekte fayda var.
Bununla birlikte, kullanıcılar koruma sınıfından memnun değildi. Diğer antivirüs araçlarına kıyasla, Microsoft Security Essentials, rakiplerinden daha düşük sonuçlara ulaştı.
Piyasadaki diğer araçlardan farklı olarak, Microsoft Security Essentials, güvenlik duvarı koruması içermez, ancak yine de dünyanın her yerinde muazzam bir popülariteye ulaşmayı başardı.
Microsoft bu aracı hala geliştiriyor ve en son kararlı sürümünü Şubat ayında piyasaya sürdü. Bu çok popüler bir araç olduğundan, test etmeye ve Windows 10’da çalışıp çalışmadığını görmeye karar verdik.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Microsoft Security Essentials, Windows’un önceki sürümlerinde Windows Defender’ın yerine kullanılmak üzere tasarlanmıştı; çünkü Windows Defender, Windows 8’e kadar yalnızca adware ve casus yazılım koruması sağladı.
Bu, Microsoft Security Essentials’ın yalnızca Windows 8 ve Windows 10 hariç eski işletim sistemlerinde çalıştığı anlamına gelir.
Hem Windows 10 hem de Windows 8, Windows Defender’ı varsayılan virüsten koruma yazılımı olarak kullanır ve Windows Defender, Microsoft Security Essentials ile aynı virüsten koruma tanımlarını kullandığından, Windows Defender’ın Microsoft Security Essentials’ın halefi olduğu anlamına gelir.
Windows 10’da Windows Security Essentials’ı yüklemeye çalıştığınızda, Windows Defender’ın yüklü olduğunu belirten bir hata mesajı alırsınız ve Windows Security Essentials’ta bulunmayan bazı yeni özelliklerle birlikte aynı koruma düzeyini sunar.
Windows Defender, Windows 10 ile önceden yüklenmiş olarak gelir ve PC’nizi her başlatışınızda otomatik olarak çalışır. Bu araç gerçek zamanlı koruma sağlar, ancak dosyaları indirilmeden önce tarayan tarayıcı entegrasyonu ile birlikte gelir.
Ne yazık ki, bu özellik üçüncü taraf tarayıcıları desteklememektedir ve şu anda yalnızca Internet Explorer ve Microsoft Edge ile çalışmaktadır.
Parazite neden olmamak için kurulu üçüncü taraf bir virüsten koruma yazılımınız varsa, Windows Defender’ın kendi kendine kapanacaktır. Yüklü bir üçüncü taraf virüsten koruma yazılımınız varsa, Windows Defender’ı hiç başlatamazsınız, bu nedenle bunu aklınızda bulundurun.
Windows Defender, kutunun dışında iyi koruma sağlar, ancak çoğu durumda, üçüncü taraf virüsten koruma yazılımı daha iyi koruma sağlamalıdır.
Windows Defender yapılandırmasını kontrol etmek için, sadece Windows Key + S tuşlarına basın ve defender yazın ve sonuçlar listesinden Windows Defender’ı seçin.
Yüklü bir üçüncü taraf antivirüsünüz varsa, Windows Defender’ın kapalı olduğunu söyleyen bir mesaj görmelisiniz.
Windows Defender’ı yeniden etkinleştirmenin tek yolu üçüncü taraf virüsten koruma yazılımınızı tamamen kaldırmaktır ve özellikle virüsten koruma programınız için premium lisansınız varsa, bu en iyi çözüm olmayabilir.
Microsoft Security Essentials, Windows 8 veya sonraki sürümlerine yüklenemez çünkü Windows Defender ile değiştirilmiştir.
Windows Defender iyi bir virüsten koruma yazılımı olabilir, ancak yüklü başka bir üçüncü taraf virüsten koruma yazılımınız varsa, Windows Defender’ı hiçbir zaman kullanamazsınız.
Başka sorunuz veya öneriniz varsa, aşağıdaki yorumlar bölümüne ulaşmaktan çekinmeyin.