Öncelikli olarak VoIP i tanımlamak gerekirse; VoIP internet veya data hatları üzerinden ses aktarımı yapabilmemizi sağlayan sistemdir. Özellikle kurumsal şirketler ve ticari ortaklarıyla sürekli olarak dış aramalar ile görüşen firmalar VoIP teknolojisini kullanmaktadır. Sabit hatlar yerine VoIP teknolojisini kullanmanın en büyük avantajlarından birisi de düşük maliyettir.

Açıklamak gerekirse bir şirket bünyesinde bulunan onlarca farklı şube ve yüzlerce farklı departman için sabit hat kullanmayı tercih etmiş olsa, bu her ay hiçbir görüşme bile yapılmasa dahi ödenecek binlerce tl sabit hat abonman ücretine tekamül eder. Ancak mevcut internet alt yapısı üzerinden VoIP hizmeti sunan şirketlerden alınan VoIP hizmeti satın alındığında çok daha uygun maliyetlere daha kaliteli hizmet alınabiliyor.

voip1

İnternet hattınızın hızına bağlı olarak ses kaliteniz değişecektir. VoIP hizmetinde sayısal formatta olan ses dijital veri formatında karşı tarafa gönderilmekte ve yine karşı tarafta sayısal ses formatına dönüştürelerek işletilmektedir. Bu sayede kaliteli bir internet bağlantısı kullanıldığında VoIP üzerinden yaptığınız görüşmelerde sabit hatlardakinden çok daha kaliteli ses alabilirsiniz.

VoIP hizmeti aynı zamanda hemen hemen her ofis ortamında yaşanan kabloların sebep olduğu kablo karmaşasına karşı çalışanları biraz rahatlatır. Şöyle ki VoIP teknolojisinde her istasyona ayrı ayrı kablo çekmek yerine internet hattının var olduğu sistemlere her hangi bir kablo eklemeden görüşme yapabilirsiniz.

voip3

Günümüzde dünyasında ülkemizde kullanıcılara VoIP hizmetini sağlayan bir çok firma bulunuyor. Bu firmalar kendi bünyelerinde internet kullanılması durumunda çeşitli hizmet paketleriyle VoIP teknolojisini de sizlere sunabiliyor.

Şimdi gelelim VoIP teknolojisinin olası dezavantajlarına; öncelikle VoIP teknolojisini kullanabilmeniz için internetinizin olması şarttır. Ancak ana santralden hat alarak dışardayken internete bağlı olmayan telefonunuzla görüşme yapabilirsiniz. Bir diğer dezavantajı ise güvenlik konusudur. Her ne kadar her geçen gün veri koruma konusunda biraz daha ileriye gidilse de korsanlar sizin yaptığınız görüşmeleri sisteminize girerek dinleyebilir. Ancak bu risk günümüz dünyasında cep telefonunuz ve sabit hattınız için de geçerli.

Aslında bu bir dezavantaj olarak görülmeyebilir ancak bilgisayar üzerinden görüşme yapıldığından sisteminiz iyi korunmadığından basit bir bilgisayr virüsü bile sistemi etkileyebilir.

3d Phone support team

VoIP hizmeti veren firmalar öde/kullan mantığı ile çalıştıklarından hattınıza kredi yüklemeye uygun olmayan bir zamanda hattınızdaki bakiye bittiğinde arama yapamayabilirsiniz. Ancak bu sayede görüşmelerinize ne kadar bütçe ayıracağınızı daha rahat belirlemiş oluyorsunuz.

Akıllı telefonlarınızı kullanarak, VoIP hattınız üzerinden internet paketiniz olması dahilinde görüşme yapabilirsiniz. Bu işlem için akıllı telefonlarınıza VoIP için gerekli olan yazılımı indirmeniz ve internete bağlı olmanız gerekiyor.

Birçok kurumsal firmanın kullandığı VoIP santral teknolojisi ağı her geçen gün biraz daha genişliyor. Belki de ilerleyen yıllarda sabit şeklinde bir telefon teknolojisi kalmayacak ve her birimiz birer VoIP kullanıcısı olacağız. Şimdilik kulağa oldukça absürt ve hayal ötesi olarak geliyor ancak bundan on beş sene önce ki bilgisayarların yanında ilerleyen yıllarda bu bilgisayarlardan daha yüksek özellik ve işlevlere sahip telefonları cebimizde taşıyacağız deselerdi o düşünce de o dönem absürt gelecekti.

VoİP Özelliği destekleyen bir kaç örnek modem modeli vermek gerekirse; TP Link TD-VG361, Air Ties 6372, Huawei HG655D

VoIP Özelliği, VoIP Nedir?, VoIP, VoIP Destekleyen Modem Modelleri

Hazırlayan: Uğurcan ÜN