Android Telefonda silinen verileri kurtarmak hakkında büyük bir bilgi kirliliği mevcut. Zaman içinde Android işletim sistemi pek fazla güncelleme aldı ve ve bu sebepten daha önce yapılabilir olan pek çok şeyin yapılması artık mümkün değil.
Google üzerinde Android veri kurtarma diye arattıldığı zaman çok fazla uygulama çıkıyor. Bunların çoğu güncel yazılım kullanan telefonlarda işe yaramayan uygulamalar. Android veri kurtarma işlemi gereken telefondaki Android sürümü çok önemli. Android telefonlarda veri kurtarma mümkün fakat pek çok senaryoda veri kurtarma mümkün olmuyor.
+ Format sonrası Android telefondan veri kurtarmak mümkün mü? Bazı durumlarda evet bazı durumlarda hayır.
Fakat Android 1.0’dan veri Android çok değişti. Örneğin Android 4.4 sürümünde Tam disk şifreleme özelliği var. Android 5.0’da veri bloklarını şifreleyen hızlı şifrelem kullanılmaya başlandı. Bu şifrelemeler AES şifreleme algoritması ile yaplımaya başlandı. AES şifreleme yönteminde şifreli verileri çözmek için bir anahtar kullanılıyor ve bu anahtar cihazda saklanıyor. Haliyle telefon formatlanırsa bu anahtar kayboluyor ve dosyalar şifreli bir şekilde kalıyor ve verileri kurtarmak mümkün olmuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : Herhangi bir Android Cihaz Nasıl Sıfırlanır
Tam disk şifreleme kullanan telefonda fabrika ayarlarına dönülürse yani cihaz formatlanırsa o zaman silinen dosyaların kurtarılması imkansızdır.
YOUTUBE KANALIMIZA GÖZ ATMAYI UNUTMAYIN 🙂
Android 7.0’da dosya bazlı şifreleme kullanılmaya başlandı. Bu sayede her dosya farklı bir anahtar ile şifrelebiliyor. Dosya tabanlı şifreleme kullanan sistemlerde de silinen dosyaların kurtarılması imkansızdır.
Telefonlarda veri kurtarmayı zorlaştıran diğer bir etkende telefonlarda kullanılan NAND flash bellekler. Veri kayıt şekli daha farklı olduğu için NAND belleklerden veri kurtarmak daha zordur.
Hangi tür silinen verileri Android cihazlardan kurtarmak mümkün?
- silinen ve çöp sepetine giden veriler (videolar, fotoğraflar, belgeler)
- Google Drive gibi online bulut ortamında yedeklenen veriler
- Telefon dahili belleğinde değil de SD kart üzerinde saklanan veriler
- bir online servis tarafında tutulan veriler (Mesela Google tarafında yedeklenen Kişiler)
İçerik konuları
Telefonda silinen verileri kurtarmak;Telefonu sıfırladıktan / Fabrika ayarlarına çevirdikten sonra verilerim geri gelir mi?
Günümüz, güncel telefonlarda herhangi bir yedek almadıysanız fabrika ayarlarına döndürülen telefonlardan veri kurtarmak mümkün değildir. Telefona harici bir SD kart takılıysa bu SD kart üzerinden veri kurtarmak mümkündür.
Bazı veri kurtarma yazılımları eski sürüm Android 5,6 gibi sürümlerde telefona root atarak kurtarma yapabilirler. Fakat güncel Android sürümlerinde Android 10, Android 11, Android 12 gibi bu tür bir veri kurtarma yapmak mümkün değildir.
Burada yazdığım şeyler veri kurtarma yazılımları için geçerlidir. Bilgisayara ya da telefona yüklenen Android veri kurtarma adı altında yüklenen yazılımlar için geçerlidir.
Veri kurtarma uzmanları özel cihaz ve yöntemlerle telefonlardan silinen verileri bazı durumlarda kurtarabilirler. Şifreli telefonlarda şifreli veriler kurtarma ihtimaline sahip fakat anahtar olmadan şifreleri çözmek mümkün olmaz.
Google Play üzerindeki Android Silinen Verileri Kurtarma Programları Sahte mi?
Evet, maalesef bu uygulamaların pek çoğu sahte ve kullanıcıları aldatmak için kullanılıyor. Sadece bazıları hafıza kartını kullanarak kurtarma yapıyorlar. Telefon dahili hafızasından veri kurtaramıyorlar.
Sonuç olarak;
Telefonda silinen verileri kurtarmak için google üzerinde arama yaparak veya Google play üzerinden bulacağınız pek çok Android veri kurtarma yazılımı işinize yaramayacaktır. Bu uyglamaların çoğu eski sürüm, güncel olmayan telefonlardan veri kurtarmak için kullanılır. Günümüzde dağıtımı yapılmış olan güncel Android versiyonlarında telefon formatlandıktan sonra yedeksiz veri kurtarmak mümkün olmaz.