Solid-state diske (SSD) geçmek veya mevcut diskinizi yükseltmek istiyorsanız, ihtiyaçlarınız için doğru SSD’yi nasıl seçersiniz ve başlangıçta neye bakmanız gerektiğini nasıl anlarsınız? Bu makalemizde size bir SSD satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini göstereceğiz.
İçerik konuları
1. Disk Kapasitesi
SSD’lerin fiyatları nedeniyle, çoğu kişi boyutu fazla olan dosyalarını saklayabilmek için SSD’ler yerine daha ucuz fakat kıyasla daha yavaş olan HDD’leri kullanmayı tercih ediyor. Şu anda çoğu kişinin bütçesine göre yüksek kapasiteli SSD’ler çok pahalı.
Küçük boyutlu SSD’ler genelde işletim sistemini saklamak için tercih ediliyor. Eğer Windows’u bir SSD’ye kurarsanız, diğer teknik özelliklerinizden bağımsız olarak bilgisayarınızın daha hızlı açılmasını sağlar. Sık sık kullandığınız bazı programları ve oyunları da SSD’ye koyabilirsiniz.
Ayrı bir diske (yani ucuz bir sabit diske) ihtiyaç duymadan bir SSD’ye neler depolayabileceğiniz tamamen bütçenize bağlı. İşte sıradan kapasiteler ve onlarla neler yapabileceklerinizin örnek bir listesi:
- 1. Seviye: 120-256 GB – İşletim sisteminizi depolamak için ideal bir kapasite. Bilgisayarınızda gezinmeyi ve dosyaların işlenmesini hızlandırmak için yeterli.
- 2. Seviye: 256 GB – Eğer iyi bir fotoğraf yığınınız varsa bu iyi bir başlangıç noktası olabilir.
- 3. Seviye: 512 GB – Eğer çok fazla bilgisayar oyunu oynuyorsanız ya da yüksek boyutlu fotoğraf ve video kitaplığınız varsa bu seviyeden başlamalısınız.
- 4. Seviye: 1 TB – Bu derecede yüksek kapasiteli bir SSD’ye fazlasıyla AAA oyun ve aynı zamanda 4K film kütüphanenizi rahatlıkla sığdırabilirsiniz.
- 5. Seviye: 2 TB ve Üstü – Her şey için tamamıyla mükemmel bir kapasite olsa da birçok kişiye fiyatı oldukça pahalı gelebilir. A’dan Z’ye dilediğiniz her şeyi kafanıza dert etmeden bu diskte barındırmak mümkün.
2. Üretici
Bir SSD satın alırken, yüksek puanlı, güvenilir bir markadan satın almak isteyebilirsiniz – Örneğin: Samsung, Crucial veya SanDisk bu kriterleri karşılayan firmalardan bazıları.
Markası olmayan bir SSD almak size başınızı ağrıtmaktan başka bir fayda sağlamayacaktır, özellikle rekabet ettiği diğer ürünlere kıyasla fiyatı şüphe çekici bir şekilde çok daha düşükse. Konu önemli dosyalarınızı ve işletim sisteminizi saklamaya geldiğinde risk almamaya özen gösterin.
3. Bant Genişliği (SATA/PCIe/NVMe) ve Okuma/Yazma Hızı
Okuma/yazma hızı, bir SSD’nin arkasındaki en önemli teknik özelliklerden biridir, aynı zamanda performanslarının ölçüldüğü ölçüdür. Esasen, bu veri okuma ve yazma hızıdır. Yüksek okuma hızı, oyunlar ve programlar için daha hızlı yükleme süreleri anlamına gelir (ayrıca işletim sisteminizi saniyeler içinde başlatmanıza yardımcı olur) ve yüksek yazma hızı, arşiv dosyalarını dışarı çıkartma gibi görevlerin çok daha hızlı çalışmasını sağlar.
Tüm SSD’ler HDD’lerden daha hızlı olsa da hepsi aynı okuma/yazma hızlarında çalışmazlar.
Günümüzde tüm SSD’ler iki kategoriden birine ayrılabilir: SATA SSD’ler ve PCIe SSD’ler. Aralarındaki fark, SSD’nin kullandığı bant genişliğidir ve PCIe fark edilebilir ölçüde daha hızlıdır.
PCIe SSD’ler (NVMe SSD’ler de dahil) anakartın PCI Express standardının hızı ile sınırlıdır. Son nesil NVMe SSD’lerin hızları yaklaşık 1 GB’dan başlar. PCI Express Gen 4 ile bazı SSD’ler 7 GB’a kadar bile çıkabilir! Bu yüzden SSD alırken hızlarını iki defa kontrol etmekte fayda var.
4. SSD Yerine SSHD Düşünmeli Misiniz?
Bir SSHD (Solid State Hybrid Drive), birçok kişi için popüler bir SSD alternatiftir. SSHD’ler, önbellek olarak az miktarda SSD depolama kullanır. Bu durumda disk, tam SSD hızlarına çıkamaz, ancak standart bir HDD’ye göre orta düzeyde bir hız artışı sağlar.
Çoğu SSD’de olduğu gibi, bir SSHD, yükleme süreleri üzerinde anında ve fark edilir bir etki yaratacaktır, ancak tam olarak uygun bir SSD ile aynı düzeyde olmayacaktır.
5. DRAM’siz SSD’ler İyi mi Kötü mü?
DRAM’siz SSD’ler standart SSD’lerden daha ucuz olsa da, DRAM eksikliği aslında büyük bir zayıflıktır. DRAM’siz bir SSD, iş yükünü yönetmeye yardımcı olmak için ayrılmış RAM’e sahip olmadığı için çoklu görev sırasında düşük performansa maruz kalır.
Bu, DRAM’siz bir SSD’yi video düzenleme ve diğer çok görevli ağır iş yükleri için özellikle kötü bir seçim haline getirir. Yine de DRAM’siz bir SSD, herhangi bir HDD’den daha iyidir ve kart genelinde daha hızlı önyükleme ve yükleme süreleri için SSHD’lerden bir adım öndedir.