Nihayet PS5 nihayet kapımıza geldi. Büyük, gerçekten büyük bir an!. Sony‘nin yeni konsolunu kutusundan çıkardık ve yenilikçi yeni DualSense denetleyiciyle uygulamalı olarak çalışmaya başladık. İşte kutudan çıkardığımız her şey ve bu gerçekten devasa yeni nesil güç merkezi hakkındaki ilk izlenimlerimiz!
PS5‘i ilk kez kutudan çıkardıktan sonra ilk izlenimim, 15.4 x 10.2 x 4.1 inç boyutundaki konsolun, son fotoğraflarında görüldüğü kadar büyük olduğuydu. PS4 ve Xbox One S lansmanını kesinlikle gölgede bırakıyor ve oturma odamda dev bir uzaylı dikilitaş gibi göze çarpıyor!
Bununla birlikte, 9.9kg‘lık konsolun ne kadar hafif tuttuğunu görünce çok şaşırdım. Video – oyun ve oturma odası arasında gidip gelirken sistemlerini bir odadan diğerine sık sık taşıyan biri olarak, PS5‘in göründüğü kadar devasa olmadığına sevindim.
PS5‘i yakından görmek ve tutmak, basın fotoğrafları ve videolarından elde edilmesi zor olan bazı ayrıntıları ortaya çıkarır. Mat Beyaz yüzey kaygan değil ve bu yüzden konsolu taşırken tutması daha kolay. Konsolun Siyah renkteki merkezi kısmı çok parlak ve parmak izi lekeleri belli etmeye çok yatkın. Önceki fotoğraflarda gördüğümüz gibi, önde 2 adet USB-A bağlantı noktası, 1 adet Ethernet girişi, 1 adet HDMI bağlantı noktası ve arkada 1 adet güç adaptörü olan bir USB-C ve USB-A bağlantı noktası var.
Konsolun, hava menfezlerinin yanındaki iç yüzeylerde, küçük bir düzende gömülü olanlar da dahil olmak üzere, tonlarca küçük gizli PlayStation simgesiyle dolu olduğunu takdir ediyorum. PS5‘in tasarımını ister sevin ister nefret edin, bu konudaki ayrıntılara gösterilen ilgiyi takdir etmemek zor.
Kurulum
PS5‘imle yaptığım ilk şeylerden biri, konsolu nasıl yönlendirmek istediğime bağlı olarak dikey veya yatay olarak yerleştirebileceğim plastik tabanını kurmaktı. Stand, dikey konumda kullanmak isterseniz, PS5‘in altına yapıştırmak için kullanacağınız, tabanına tutturulmuş bir vida ile birlikte gelir.
Bunu yapmak, alttaki küçük dairesel bir kapağı çıkarmanızı ve ardından tabanı konsola vidalamanızı gerektirir. Sony, bunu yapmak için bir araç sunmaz ve “tabanı sabitlemek için bozuk para veya benzer şekilli bir nesne” kullanmanızı önerir. İçerisinde bir aracın olmaması hafif bir hayal kırıklığı, ancak tabanı dikey olarak takmak için küçük bir madeni para kullanarak vidalamak sadece bir dakika sürdü. İşlem tamamlandığında PS5‘in oldukça şık ve sağlam duruşu oldu.
İlk dokunuşta DualSense‘in şimdiye kadarki en sevdiğim PlayStation kontrol cihazı olma potansiyeline sahip olduğunu hissettim. DualShock 4 ve Xbox kablosuz oyun kumandasının harika bir melezi gibi hissettiriyor; aynı düğme düzeni ve birincisinin simetrik çubukları ile harika hissettiren daha büyük ve daha sağlam bir tasarıma sahip.
Konsolun kendisinde olduğu gibi, burada takdir ettiğim çok sayıda küçük tasarımlar var; bunlar arasında yarı saydam düğmeler ve arka tutacaklara kazınmış sayısız gizli PlayStation sembolü var. Ayrıca Sony‘nin, Microsoft‘un Xbox Elite Kablosuz Oyun Kumandası 2‘de olduğu gibi şarj için USB-C‘yi benimsediğini görmekten de memnunum (maalesef yeni Xbox Kablosuz Oyun Kumandası hala pil kullanıyor).
Oyun açısından, DualSense‘in uyarlanabilir butonları, gelişmiş dokunsal geribildirim ve yerleşik hoparlör ve mikrofon, Astro’nun Oyun Odası‘nı test ederken, oyunun kurallarını değiştirdiğini çoktan kanıtladı. Daha fazlası için tam DualSense uygulamalı gösterimlerimize bakabilirsiniz.
Yakında, PS5‘in nasıl oynandığı hakkında söyleyecek çok şeyim olacak, ancak Sony‘nin yeni konsolunun kutusundan çıkardıktan sonra hem etkilendim hem de biraz endişeliyim. Hem PS5‘in kendisinde hem de DualSense denetleyicisinde bir sürü harika tasarım tuhaflığı var, ancak konsolun parlak merkezinin parmak izine pek de eğilimli olmamasını diliyorum. Hem yatay hem de dikey yönlerde Sony‘nin yeni nesil makinesi için yeterli alana sahip olduğum için şanslı olsam da, daha sıkışık kurulumlara sahip insanların buna yer açmada sorun yaşayacağını tahmin edebiliyorum.
[…] Sonynin Yeni Oyun Konsolu PS5 Özellikleri ve Kurulumu […]