Siber suç nedir? Hack ve Hacking nedir? Nasıl Korunurum? Çokça merak edilen Sorularını tamamıyla cevaplayacağız. Sanal dünya neredeyse fiziksel dünya kadar geniştir. İnsanlar bu sanal alemde ne kadar uzak olursa olsun anonim olarak veya kendi profili ile insanlara ulaşıp, iletişim kurabiliyor.
Hatta sadece insanlarla değil sanal makineler, sunucular gibi bilişim sistemleri ile de bağlantı kurabiliyor. Haliyle bu durum da kötü niyetli kişiler tarafından suiistimal edilip bu sanal alemi bir suç dünyasına çevirebiliyor ve bu olaylara ise siber suç adını veriyor. Gelin bir bakalım, bu siber suçlar nedir?
Siber Suç Nedir ?
Bu sorunun cevabını Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinde değerli polislerimiz şöyle cevaplıyor. Emniyet Genel Müdürlüğüne göre siber suçlar; suç, bir bilişim sisteminin güvenliğini ve/veya buna bağlı verileri ve/veya kullanıcısını hedef alan ve bilişim sistemi kullanılarak işlenen suçlardır. Şeklinde tanım yapmaktadır.
Siber suçlar, sadece dijital ortamda işlenen suçlardır. Siber suçlar sadece bir kişiye karşı işlenen suçlar değildir. Dijital ortamda bir çok bilişim sistemi vardır. Bu sistemlere izinsiz erişim sağlanması, gizli bilgilerin istenmeyen kişiler tarafından okuması veya değiştirilmesi de siber suça girmektedir.
Dijital ortamda elbet “hack” kelimesini duymuşsunuzdur.
İçerik konuları
Hack ve Hacking Nedir?
Hack kelimesinin Türkçe karşılığı “hile, kırma” anlamına gelmektedir. Bilişim dünyasında ise bu kelime kısa ve kaba tabir ile bir sisteme izinsiz erişim demektir. Hacking ise bu durumu gerçekleştirme eylemine denir.
Hacker Kime Denir?
Hacking işlemini yapan kişiye ise hacker denir. Bu kişiler bilişim alanında oldukça bilgili, sistem açıklarını bulma ve onlara atak yapma konusunda çok iyidirler. Hacker ise kendi içinde beyaz şapkalı ve siyah şapkalı olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar nelerdir isterseniz gelin bir de onlara bakalım.
Beyaz Şapkalı Hacker Kimlere Denir?
Beyaz şapkalı hackerler, aslen iyi niyetli olup herhangi bir sistemde buluğu, keşfettiği açığı sistem sahibine bildirip o açığı kötü niyetli insanlar fark etmeden müdahale etmesini sağlayan kişilerdir. Örnek vermek gerekirse bir banka sistemi üzerinde bir açık var ise bu açığı banka yetkililerine iletir ve daha sonra bu açığı gidermek için çalışırlar.
Siyah Şapkalı Hacker Kimlere Denir?
Siyah şapkalı hackerlar ise tamamen kötü niyetlidir. Beyaz şapkalıların aksine bir açık keşfettikleri zaman kendi yararına kullanmaktan çekinmezler. Siyah şapkalı hackerların yaptığı bir çok işlem aynı zamanda bir bilişim suçudur.
Kendimi Siber Suçlara Karşı Nasıl Korurum?
Bu dijital ortamda dünyaca ünlü şirketler, marka sahipleri bile tamamen korunamazken sizin tamamen korunmanız biraz zordur fakat hemen endişelenmeyin. Tamamen korunma imkanınız olmasa da riski en az seviyeye indirme ihtimaliniz vardır. Bu nasıl mı olur? İşte şu şekilde size listeleyelim.
- Olabildiğince Güçlü Şifreler Belirleyin
Ardışık ve aynı sayıları kullanmadan, şifrenizde bol bol büyük, küçük harflere ve özel karakterlere yer vermeyi unutmayın.
- Özel Bilgilerinizi Sosyal Medya Hesaplarınızda Paylaşmayın
Kendiniz hakkında bir şey paylaşmak istiyorsanız, kişisel bilgilerinizin olmadığından emin olun ve buna göre paylaşın. Beklemediğiniz bir şeyle karşılaşabilirsiniz..
- Tanımadığınız veya Anonim Kişiler İle İletişim Kurmayın
Eğer iletişim kurduğunuz kişiyi tanımıyor iseniz veya o kişinin kimliği gizli tamamen anonim bir kişi ise o kişiden derhal uzaklaşın.