Günümüz dünya konjonktüründe savaşlar, eski zamanların aksine silahlı harp olarak değil de siber saldırı operasyonları ile başlıyor. Bu saldırılar dönem dönem lokal çapta olabildiği gibi, global seviyede gerçekleştirilen siber saldırı eylemleri ile son dönemde çok sık şekilde karşılaşılıyor. Biz de teknodestek.com.tr ailesi olarak, kişisel ve kurumsal veri güvenliğinizi sağlamak adına, bireysel olarak gerçekleştirebileceğiniz eylem planlarını sizler için derledik. Aşağıdaki adımları uygulamanızın yanı sıra, veri güvenliğinizi artırmak adına profesyonel destek almanız da faydalı olacaktır.
Basitlikten Uzak Şifre Kullanımı
Uzun yıllardır bilgisayar güvenliği alanında kullanıcı zafiyetleri sıralandığında listenin ilk sırası. Her zaman zayıf, kolay tahmin edilen ya da not edilmiş şifrelerdir. Bunlar, siber saldırılarda saldırganın elini güçlendiren unsurlar olarak ön plana çıkmaktadır. Güçlü, kolay hatırlanan daha kripteks yapıda parolalar belirlemek, bu alanda en önemli güvenlik önlemidir.
Mümkün olan durumlarda ise kesinlikle iki adımlı doğrulama yöntemi tercih edilmelidir.
Sosyal Bilinç
Zayıf şifre kombinasyonlarından sonra hacker’ların işini kolaylaştıran bir diğer ikinci büyük yöntem ise. Belirlenmiş senaryolara kolay kanılma durumudur. Konuyu biraz daha açmak ve basite indirgemek gerekirse; günümüzde, e-posta gelen kutumuza gelen sahte mail’lar ve telefonlarda kendilerini savcı, emniyet amiri olarak tanıtan kişilere kanan insanları gösterebiliriz.
Sistemsel Güvenlik Açıkları
Yerel internet ağınız çapında alabileceğiniz anti-malware ve anti-virüs yazılımı önlemleri. Hem bireysel hem de yerel ağınızın güvenliğini artırmanız anlamında alabileceğiniz üçüncü büyük güvenlik adımıdır. Bu tür yazılımları seçerken lisanslı ürünleri tercih etmeniz ise, sisteminizi güncel şekilde saldırılara karşı korumak açısından çok önemlidir.
Reklam Virüsleri
İnternet sitelerini gezerken bireysel olarak dikkat edeceğiniz bu yöntem, sizleri trojan virüslerine karşı koruyacaktır. Özellikle sık tercih edilen sitelerden ziyade alternatif portallar şeklinde karşımıza çıkan bu reklam virüsleri. Bazen internet bankacılığı şifremizin kaybına bile sebep olabilirler. Bundan dolayı internet tarayıcımızda Add-Blocker yazılımlarını bulundurmamız faydalı olacaktır.
HTTPS Kullanmamak
HTTPS’e geçmek, kullanıcı açısından zaman ve maliyet faktörü yaratır ancak bu durumun artıları eksilerinden çok daha ağır bastığından. Sistemi kullanmak tercih edilesi bir metottur.
Güvensiz Eklentiler
Kişisel blog, internet portalı ve web sitesi kullanımı sağlayan kullanıcıların kullanabileceği birçok faydalı açık kaynak kodlu eklentiler. Günümüz dünyasında kullanıcıların çok sık tercih ettikleri yazılımlardır. Özellikle tarayıcılara ve yazılımlara eklenebilen eklentiler sayesinde, grafik anlamında birçok konforu kullanıcıya sunabiliyor. Ancak kaynağı belli ve güvenilir olmayan eklentilerin kullanımı durumda. Bu durum konforun yanı sıra güvenlik zafiyeti oluşturuyor. Bundan dolayı kullanıcıların en çok dikkat etmesi gereken yazılımlardan biri de yazılım eklentileridir, diyebiliriz.