Projeksiyon Cihazı Nedir?
Projeksiyon cihazları, içerisinde bulunan ışık kaynağı ile, farklı bir kaynaktan (medya oynatıcıları, bilgisayar vb.) Almış olduğu görüntü sinyallerini, optik ve elektronik donanımları kullanarak. Ve ışıkları filtreleyerek ya da polarizasyonu değiştirip. Bu sayede görüntü oluşmasını sağlayan ürünlerdir.
Görüntüler, ışık kaynağından yola çıkarak yoğunluk ayarlayan filtrelerden geçer. Burada renklerinden ayrışır. Ve ayrıştırılmış olan bu renkler yansıtılarak, birleştirici tüpte toplanır. Ve prizmada son şekline ulaşarak lensler yardımıyla da görüntü yansır.
Projeksiyonun temel özelliklerinden bahsedersek, görüntüleme teknolojisi, çözünürlük, ışık gücü, parlaklık ve kontrast şeklinde başlıklara ayırabiliriz.
Projeksiyon Cihazlarının Kurulumu
Projeksiyon cihazlarının kurulumları düşündüğümüz kadar zor değildir. Bu cihazlar üzerinde, bizim ihtiyaç duyacağımız 2-adet kablo çıkışı mevcuttur:
- Elektrik (güç) kablosu
- VGA – HDMI görüntü aktarım kablosu
Resimde belirtmiş olduğumuz HDMI – VGA çıkış kablosunu bilgisayarımıza. Güç kablosunu ise pirize taktıktan sonra kuruluma. Bilgisayarımızdan ve projeksiyon cihazının kumandasından devam ediyoruz.
İlgili bağlantıları tamamladıktan sonra projeksiyon cihazını güç (power) tuşundan çalıştırıyoruz. Cihazın bir kaç saniyelik ısınmasının ardından, yansıttığımız duvar, perde vb, alanda mavi bir ekran bizi karşılayacaktır.
Mavi ekranı gördükten sonra, bilgisayarımızın klavyesinden Windows + P (
) tuşlarına basarak, bizi karşılayacak olan ekrandan “Çoğalt” seçeneğini seçiyoruz.
Windows 10 kullanıcılarında ise Yinele seçeneğini seçerek, görüntünün hem bilgisayarımızda hem de projeksiyon cihazında gösterimini sağlamış oluyoruz.
Belirtmiş olduğumuz işlem adımlarını doğru bir şekilde tamamlamanız durumunda, projeksiyon cihazınızı sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Ek olarak belirtmemizde fayda olan bir konuya da değinmemiz gerekirse, bildiğiniz üzere birçok markanın projeksiyon cihazı üretimi bulunmaktadır. Bunların bazılarında kuruluma ek olarak, projeksiyon cihazından da TV, HDMI veya VGA bağlantısını seçmemiz gerek. Bu, kısa ve basit bir işlemdir. Bunu için projeksiyon cihazımızın kumandasında bulunan kaynak (source) olarak adlandırılmış tuşa basarak, projeksiyon cihazının ekranında beliren ibarelerden ‘’PC”, “HDMI” veya “VGA‘’ olarak seçim yapmamız durumunda, bilgisayarımızın görüntüsünün projeksiyon cihazına aktarıldığını göreceğiz. Bu şekilde çok rahat bir şekilde görüntüyü yansıtabilirsiniz.
İlişkili: Türkiye’nin İlk ‘1500 Ansilümen’ Led Projeksiyon Cihazı “Promacto Pro X14” Özellikleri ve Fiyatı