Elektronik posta gönderme protokolleri olarak bilinen POP3, IMAP ve SMTP terimlerinden bahsedeceğiz. Birçok yazışma, e-posta gönderiminde milyonlarca kişi tarafından bu protokoller kullanılmakta. E-posta yazışmalarında kullanılan bu protokolleri tek tek ele alarak sizlere açıklayacağız. Dilerseniz ilk olarak POP3 protokolünden bahsedelim.
Birçok kişinin bilmediği ama kullanmakta oldukları “POP3 nedir?” soruna yanıt verelim. İngilizce açılımı olan Post Office Protocol, elektronik mesajlaşma protokollerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Mail sunucusuna gönderilen mesajın ya da mesajların sunucudan indirilmesi için kullanılmaktadır. Bu işlemler TCP/IP üzerinden gerçekleştirilir. Günümüzde en çok desteklenen protokollerden olan POP3, daha öncesinde birkaç sürüm olarak geliştirilmiş ve son olarak 3. versiyon da kalmıştır. Bu sebepten dolayı POP3 olarak adlandırılır. SMTP protokolü mail gönderimi için kullanılırken, POP3 protokolü ise gönderilen mailleri alma işlemi için kullanılmaktadır.
Yukarıda, maillerin gönderiminde SMTP kullanıldığından bahsetmiştik. “SMTP nedir?” sorusu akıllara geldiğini düşünerek açıklamak isteriz; Simple Mail Transfer Protocol olarak İngilizce açılımı olan SMTP, e-posta göndermek için sunucu ile iletişim şeklini belirleyen protokol olarak bilinmektedir. Farklı işletim sistemleri için farklı posta protokolleri bulunmasından dolayı SMTP aktarım şeklini belirlemek için kullanılır ve TCP üst katmanlarında çalışır. E-posta gönderimi sırasında SMTP, sunucuya bağlanarak kimlik bilgilerini gönderir, kimlik doğrulanması halinde posta, sunucuya gönderilir ve sonrasında bağlantı sonlandırılır.
Dünya genelinde ücretli ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz e posta client hizmetleri bulunur. Eudora, Kmail, Thunderbird, Evolution, Outlook, Sylpheel gibi birçok firma bunların en başında gelmektedir. Bu firmalar tarafından kullanılan e posta hizmetlerinde yine mail gönderimleri için SMTP protokolü kullanılmaktadır. Bu protokol için 25 ile 587 portları SMTP sunucularına ayrılmış, Türkiye’de SMTP sunucusu için 25 portu kullanılmıştır.
POP3 haricinde e-posta almak için kullanılan bir diğer protokol ise IMAP’tır. IMAP protokolü de POP3 protokolü gibi mail alırken kullanılmaktadır. İngilizce bir terim olarak açılımı Internet Message Access Protocol olan bu protokolün Türkçe’ye kelime kelime çerildiğinde karşılığı, internet mesaj erişim protokolü anlamına gelmektedir. Bir diğer bilinmeyen adı IMAP4’tür. Son çıkarılan sürüm 4. sürümdür. Sistem olarak IMAP’ta gelen mailler ilk olarak kullanıcının oturum açtığı sunucuya gelir, sonra SMTP kullanılarak alıcının posta kutusunu içinde bulunan farklı bir e-posta sunucuna gönderir. Kullanıcının mailleri okuyabilmesi yani indirebilmesi, SMTP tek yönlü (gönderme) bir protokolü olmasından dolayı devreye IMAP girer ve oturum açılıp mailler indirilir.
IMAP ile POP3 arasında ne fark var?
Temel olarak IMAP ile posta sunusuna bağlantı kurulduğunda posta kutusunda birikmiş olan maillerin sadece başlık bilgileri istemciye iletilir. POP3 protokolünde ise başlıklar ile birlikte tüm mesaj istemciye indirilir.
[…] için e-posta hizmetinin IMAP’yi desteklemesini gerektirir. Eski POP3 protokolü çalışmaz. IMAP ve POP3 ne olduğunu merak ediyorsanız ilgili makalemizi incelemeniz […]