PCI (Peripheral Component Interconnect) Nedir?

Intel firması tarafından geliştirilerek yerel sürüm standartlı olarak sunulmuştur. Çoğu bilgisayarın ana kart denilen donanımlarında PCI yuvaları ve ISA yuvalarının hemen yanında bulunur. Tak&çalıştır destekleyen sistemde denilebilir. 64-bit ve 32-bit destekli olarak çalışan sürüm, eşzamanlı olarak işlemci ile birlikte 22 MHz veya 66 MHz saat hızında çalışabilir. 32-bit veri yolu olarak PCI’lar 133 MB veri aktarım hızına sahiptir.

1990 yılında ilk olarak Intel firması, PCI üzerinde çalışmalara başlamıştır. Bileşenler seviyesinde sertifikasyon içeren VESA yerel veri yoluna (VLB) benzeyen sürümü PCI 1.0, 1993 yılında duyrulmuştu. Anakart yuvaları ve bağlantı standartlarını ilk defa belirleyerek, yerel sürüm veri yolu görünümünden ayrılarak işlemci tasarımlarından bağımsız olacak duruma getirilerek, PCI 2.0 versiyonunu 1993 yılında piyasaya sürmüştür. 66 MHz 3.3 V standarttı, 133 MHz PCI-X ve son olarak 2004 yılında tanıtılan PCI-e standardı, geleneksel PCI sürümünün sonunun yakın olduğunun sinyallerini vermişti.

PCI kartları bu standartlara uyumlu olarak üretilmeye başlanmıştı. Bu kartların 2 farklı kart uzunluğu bulunmaktadır. Biçim katsayılarına göre PCI kartlar, 312 mm uzunluğunda ve kısa versiyon olarak 119 mm ve 167 mm arasında yuvalara uyumlu olarak üretilmiştir. Büyük PCI kartlar gibi küçük PCI kartlar da, yüksek bant genişliği gereken cihazlarda kullanılabilmektedir. Dinamik olarak ayarlanabilir ve yüksek performanslı giriş-çıkış (I/O) veri yoluna sahiptir. Tak&çalıştır özelliği olan kartlardır. Takılan PCI kartları, yapılandırma için gerekli olan donanım ve yazılım kaynakları, üretici tarafından tahsis edilerek çalıştırılması sağlanır.pcine1Örneğin masaüstü bilgisayarınız için bir TV kartı satın aldınız, aldığınız TV kartı, bilgisayarınızın anakartındaki PCI slotuna takılır. Gerekirse sürücü kurulumunu da yaparak bilgisayarınıza TV özelliği kazandırabilirsiniz.

Belli başlı PCI hızları

Senkron iletim sağlayan PCI’lar, 33.33 MHz saat hızında en fazla 133 MB veri aktarım oranına sahiptir.

32-bit veya 64-bit veri yoluna sahip PCI’larda 32-bit adresleme alanı 4 GB’tır.

16-bit bağlantılı PCI’lar ise 256 byte konfigürasyon alanına ve 3.3 Mhz hıza sahiptir.

pcine2PCI Çeşitleri

PCI 2.2:

Bu versiyon PCI’lar, 66 MHz iletim hızına sahiptir. 3.3 volt sinyal kullanır. En çok iletim hızı ise saniyede 533 MB olan aktarım hızıdır.

PCI-X:

Protokol değiştirerek iletim hızını 133 Mhz yaparak işlem sağlar. En hızlı iletim hızı ise saniyede 1066 MB’dır.

PCI-X 2.2:

266 MHz hızında olup, en yüksek aktarım hızı 2133 MB’dır. Konfigürasyon alanı genişliği 4096 byte’dır. 16-Bit yol şebekesi üzerinde, belli bir noktadan ayrılarak başka bir noktadan, aynı yolla birleşen ikinci derecedeki yola sahiptir (varyant). 1.5 volt sinyal için izin verir.

MİNİ PCI:

Yeni nesil olarak üretilmiş olan bu PCI’lar, diz üstü bilgisayarlar için üretilmiştir.

Cardbus:

32-bit PCMCIA katsayısında, 33 MHz hızındadır.

Compact PCI:

Arka plan genişletme yuvalarına takılabilen Eurocard boyutunda modüllerdir.

PCI-E ya da PCI-Express:

Bu veri yolu türü, yeni nesil bir türdür. Saniyede 8 GB veri aktarım hızına sahiptir.